Ilmastointiasennus

402

Ilmastointiasennus

Tämän lajin tehtävät perustuvat talotekniikan perustutkinnon ilmanvaihtoasennuksen osaamisalaan. Perustutkinnon ammattinimikkeet ovat ilmanvaihtoasentaja, kylmäasentaja, lämmityslaiteasentaja, putkiasentaja, rakennuspeltiseppä ja tekninen eristäjä.

Työpaikka voi olla osaamisalan mukaan esimerkiksi rakennusteollisuudessa, meriteollisuudessa, teollisuudessa, kiinteistöhuoltoyrityksessä tai kunnan vesi-, viemäri- ja energialaitoksessa.

Yleiskuvaus kilpailulajista

Laji pohjautuu talotekniikan perustutkinnon, ilmanvaihtoasentajan osaamisalan kiitettävän tason tavoitteisiin ja arviointikriteereihin.

Talotekniikka-ala käsittää rakennusten lämmityksen, vesihuollon ja ilmanvaihdon, jotka ovat tärkeä osa talotekniikkaa. Talotekniikka-alalla toiminnan tavoitteena on luoda hyvä sisäilmasto eli taloissa asuville ja työskenteleville ihmisille viihtyisät ja terveydellisesti oikeat olosuhteet. Talotekniikka-alan toiminnassa painottuu energiatehokkuus, jolla tuetaan kestävää kehitystä, ilmastovastuullista toimintaa, sekä haetaan kustannussäästöä. Perinteiseen talotekniikka-alaan liittyy yhä enemmän rakennusautomaatiota, sähköalan ja tietotekniikan osaamista.

Ilmanvaihtoasentajan osaamisalan suorittanut osaa tehdä uudisrakennuksiin liittyvät kanavisto-, päätelaite-, koneasennukset piirustusten ja työselityksen mukaisesti. Ilmanvaihtoasentaja tekee työnsä viranomaismääräysten mukaan. Ilmanvaihtoasentaja osaa mitata ja tasapainottaan rakentamansa järjestelmän.

Osaamis­vaatimukset

Ilmastointiasennuslajin osaamisalueet ovat kanava-asennusta, päätelaiteasennusta, eristämistä sekä mittaukseen ja säätöön liittyviä tehtäviä, kuten asiakirjojen laatimista.

Lajivastaavat

Lajiohjausryhmä

  • Lajiohjausryhmä nimetään syksyllä 2024.

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Skills Finland logo
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö logo
  • Finnish National Agency for Education logo
  • City of Turku logo