P1
Ravintola- ja cateringpalvelut / Finaali
Finalistit
Jalasto Paavo
Ammattiopisto Live
Baranriz Rania
Ammattiopisto Live
Lehtonen Emma
Ammattiopisto Spesia
Alander Lilja
Ammattiopisto Spesia
Ridal Reino
Kainuun ammattiopisto
Komulainen Alisa
Kainuun ammattiopisto
Wazaz Oula
Ammattiopisto Live
Tajiki Zagouna
Ammattiopisto Live
Zaid Abbas Beni
Ammattiopisto Live
Novell Milko
Ammattiopisto Live
Kilpailupaikka
Turun Messukeskus, B-halli
Kilpailutehtävän kuvaus
P1 Ravintola- ja cateringpalvelut -kilpailutehtävät perustuvat ravintola- ja cateringalan perustutkinnon perusteisiin, ruokapalvelun osaamisalan, kokki. Tutkinnon osasta: Katu- ja pikaruokapalvelut, hyvä 3 (H3) tason mukaan.
Kilpailu on parikilpailu. Finaalikuvauksen tehtäviä voidaan muuttaa 30 %. Kilpailutehtävissä huomioidaan taitajakilpailun yhteiset teemat: yrittäjyys, kestävä kehitys, työhyvinvointi ja työturvallisuus.
Arvioinnissa käytetään laadullista ja määrällistä arviointia. Pisteytyksessä käytetään CIS – pistelaskujärjestelmää, jossa lajin maksimipisteet ovat 100 pistettä. Kilpailutehtävät arvioidaan asteikolla 0–100 pistettä.
Mikäli kilpailija vaarantaa itsensä tai muiden turvallisuuden, voidaan kilpailusuoritus keskeyttää.
Lajin aikataulu
Finaali kilpaillaan aikavälillä 6.-8.5.2025. Lajien päiväkohtaiset aikataulut tulevat näkyviin lajialueiden ilmoitustauluille.
Materiaalit ja laitteet
Kilpailun järjestäjä hankkii tarvittavat raaka-aineet ennakkoon kilpailua varten.
Kilpailussa on ravintolan keittiössä käytettävät koneet ja laitteet.
Kilpailija käyttää elintarvikelain edellyttämää asukokonaisuutta.
Kilpailijalla saa olla mukanaan henkilökohtaiset veitset ja muut käsikäyttöiset pientyövälineet.
Kilpailija saa käyttää omassa oppilaitoksessa käytettävää oppikirjaa työtehtävänsä aikana, sekä muuta kirjallista materiaalia.
Kilpailuannosten esille laittamiseen varataan tarvittavat alustat. Varataan pöytätilaa kilpailuannosten esittelyyn.
Matkapuhelimen ja muiden mobiililaitteiden käyttö kilpailun aikana on kielletty.
Raaka-ainelista, josta kilpailijat suunnittelevat pääruuan sekä jälkiruuan annokset neljälle henkilölle. Raaka-aineet tulevat kaikki yhdelle isolle pöydälle, josta kilpailijat hakevat tarvitsemansa tuotteet.
- broilerin jauheliha
- savustettu kalkkunan rinta
- herkkusieni
- palsternakka
- porkkana
- kiinankaali
- purjo
- kevätsipuli
- keltasipuli
- valkosipuli
- inkivääri
- sitruuna
- appelsiini
- lime
- vadelma
- yrtit tuoreena: korianteri
- laktoositon kevytmaito
- laktoositon kuohukerma
- laktoositon tuorejuusto, viola
- laktoositon kermaviili 10 %
- laktoositon voi, normaalisuolainen
- mustaleima emmentaljuusto
- pankojauho
- kookosmaito
- kookoshiutale
- Agar Agar-jauhe
- liivatelehti
- vehnäjauho, puolikarkea
- leivinjauhe
- maissitärkkelys
- gochujang (korealainen chilitahna)
- manteli kuorittu kokonainen
- saksanpähkinä
- punaviinietikka
- valkoviinietikka
- riisiviinietikka
- rypsiöljy
- seesamiöljy
- sokeri, hieno
- hillosokeri
- tomusokeri
- hunaja
- tomaattipyree
- hiiva (kuiva)
- kananmuna
- kanaliemi puljonki
- kasvisliemi puljonki
- vaniljatanko
- merisuola, hieno
- laakerinlehti
- mustapippuri, kokonainen
- valkopippuri, kokonainen
- jasmiiniriisi
- riisinuudeli
- seesamin siemen
- kondensoitua maitoa
- tortilla lettu 8”
- suklaa, Valrhona manjari 64 %
Mausteita saa tuoda mukanaan, jos tuo niin paljon, että kaikki voivat käyttää niitä.
Mahdollinen kilpailutehtävän muutos 30%, josta ilmoitetaan kilpailijalle kilpailuajan alkaessa.
Käytännön ohjeita
Mitä kilpailijan on itse tuotava kilpailupaikalle.
Kilpailijat saavat tuoda mukanaan omat pientyövälineet. Omien sähköisten laitteiden tuominen on kielletty; lämpömittari, jäätelökone, sähkövatkain, sauvasekoitin, vaaka ja ajastimet sallitaan.
Rasvakeittimiä ei ole käytössä, eikä uppopaistaminen kattilassa ole sallittua.
Puhelimet kerätään kilpailuhuoltajien toimesta talteen kilpailun ajaksi. Kilpailija voi käyttää omassa oppilaitoksessa käytettävää oppikirjaa työtehtävänsä aikana ja sekä muuta kirjallista materiaalia eli omia reseptejä.
Kilpailijoiden työasut tulevat Image Wearilta sponsoroituina ja kilpailijalla tulee olla omat puhtaat työjalkineet. Toivotaan, että kasvolävistykset poistetaan ennen kilpailupäivän aloitusta.
Kuvallinen henkilöllisyys todistus oltava mukana ja esitettävä kilpailun alussa. Kirjallisiin tehtäviin mukaan kynät ja paperia muistiinpanoja varten.
Kestävä kehitys
Finaalin arviointikohteina on taloudellisuus, toimiminen muuttuvissa tilanteissa, yhteistyö, vastuullinen ja kestävän kehityksen mukainen toiminta sekä omavalvonta.
Kilpailutehtävät laaditaan kestävän kehityksen tietotaitoa vaativiksi. Kilpailijat näyttävät omilla valinnoillaan ja raaka-aineiden käsittelytaidoillaan kestävän kehityksen osaamisensa.
Yrittäjyys
Tuotteiden valmistuksen arvioinnissa painotetaan ruokien makua ja kilpailijoiden luovuutta, hävikin välttämistä, yrittäjyyttä, terveellisyyttä ja turvallisuutta ja kestävän kehityksen periaatteita.
Annoksia valmistettaessa painotetaan, että raaka-aineet hyödynnetään monipuolisesti. Kilpailun aikataulutuksessa kannustetaan ammattimaiseen työskentelytahtiin.
Työturvallisuus
Noudatetaan alan sekä tapahtumapaikan yleisiä turvallisuusmääräyksiä ja otetaan työssä huomioon oma, työyhteisön jäsenten ja asiakkaiden turvallisuus omatoimisesti ja vastuullisesti.
Lajitoimijoiden ja kilpailijoiden pitää tunnistaa ja tiedottaa havaitsemistaan vaaroista ja riskeistä oma-aloitteisesti.
Ergonomia on otettu huomioon keittiön varustuksessa ja materiaaleissa.
Työturvallisuus on huomioitu siten, että opastus koneiden ja laitteiden käyttöönottoon toteutetaan ensimmäisenä päivänä.
Suojavälineiden oikeaoppinen hyödyntäminen ja käyttäminen huomioidaan opastuksen yhteydessä. Esimerkiksi keittiötyöskentelyssä hyväksytty asianmukainen suojavaatetus.
Mikäli kilpailija vaarantaa itsensä tai muiden turvallisuuden, voidaan kilpailusuoritus keskeyttää.
Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit
Moduuli 1/Pikaruoka-annoksen valmistus neljälle (4) hengelle
Tehtävä
Aikataulu: Tiistai 6.5.2025 klo:8-12 (4h)
Maksimipisteet: 50 pistettä
Olette perustamassa parinne kanssa pikaruokaravintolaa paikkaan, jonka vieressä on pizzeria ja hampurilaisravintola. Hesburger kiinnostuu liikepaikastanne ja ideastanne niin paljon, että tarjoaa teille yhteistyömahdollisuutta. Jotta liikeideanne olisi toimiva ja pystytte erottumaan vieressä olevista kilpailijoista, tulee teidän valmistaa erilainen tuote, mitä kilpailijoilla on.
Tehtävänänne on kehittää Hesburgerille uusi tuote annetuista raaka-aineista. Tuote tulee erottua kilpailevista pikaruokaravintoloista.
Kilpailijaparit valmistavat neljälle (4) henkilölle pikaruoka-annokset.
Moduuli 2/Jälkiruoka-annoksen valmistaminen neljälle (4) hengelle
Tehtävä
Aikataulu: Keskiviikko 7.5.2025 klo:8-12 (4h)
Maksimipisteet: 40 pistettä
Kilpailijat valmistavat annetuista raaka-aineista neljälle (4) henkilölle pääruokaan sopivan jälkiruuan.
Moduuli 3/Tunnistustehtävä ja kirjallinen tehtävä
Tehtävä
Aikataulu: Torstai 8.5.2025 klo: 8-10 (2h)
Maksimipisteet: 10 pistettä
Raaka-aineiden tunnistus sekä reseptin suunnittelu
Kirjoita toteutuskelpoinen resepti, jossa käytät mahdollisimman montaa äsken tunnistamaasi raaka-ainetta, alleviivaa äsken tunnistamasi raaka-aineet reseptistä. Kerro myös, miten ruoka valmistetaan ja keksi sille nimi. Raaka-aineissa ei tarvitse olla määriä.
Käytössäsi on tunnistamiesi raaka-aineiden lisäksi seuraavat peruselintarvikkeet:
- vettä
- vihanneksia ja juureksia
- hedelmiä ja marjoja
- perunaa
- pastaa, jauhoja
- maitoa, piimää, jogurttia
- juustoa
- kalaa, munaa, lihaa
- öljyä, rasvoja
- pähkinöitä, siemeniä
- sokeria, hunajaa, mausteita, kuivahiivaa