P1

Ravintola- ja cateringpalvelut / Finaali

Finalistit

Jalasto Paavo

Ammattiopisto Live

Baranriz Rania

Ammattiopisto Live

Lehtonen Emma

Ammattiopisto Spesia

Alander Lilja

Ammattiopisto Spesia

Ridal Reino

Kainuun ammattiopisto

Komulainen Alisa

Kainuun ammattiopisto

Wazaz Oula

Ammattiopisto Live

Tajiki Zagouna

Ammattiopisto Live

Zaid Abbas Beni

Ammattiopisto Live

Novell Milko

Ammattiopisto Live

Kilpailupaikka

Kilpailutehtävän kuvaus

P1 Ravintola- ja cateringpalvelut -kilpailutehtävät perustuvat ravintola- ja cateringalan perustutkinnon perusteisiin, ruokapalvelun osaamisalan, kokki. Tutkinnon osasta: Katu- ja pikaruokapalvelut, hyvä 3 (H3) tason mukaan.

Kilpailu on parikilpailu. Finaalikuvauksen tehtäviä voidaan muuttaa 30 %. Kilpailutehtävissä huomioidaan taitajakilpailun yhteiset teemat: yrittäjyys, kestävä kehitys, työhyvinvointi ja työturvallisuus.

Arvioinnissa käytetään laadullista ja määrällistä arviointia. Pisteytyksessä käytetään CIS – pistelaskujärjestelmää, jossa lajin maksimipisteet ovat 100 pistettä. Kilpailutehtävät arvioidaan asteikolla 0–100 pistettä.

Mikäli kilpailija vaarantaa itsensä tai muiden turvallisuuden, voidaan kilpailusuoritus keskeyttää.

Lajin aikataulu

Finaali kilpaillaan aikavälillä 6.-8.5.2025. Lajien päiväkohtaiset aikataulut tulevat näkyviin lajialueiden ilmoitustauluille.

Materiaalit ja laitteet

Kilpailun järjestäjä hankkii tarvittavat raaka-aineet ennakkoon kilpailua varten.

Kilpailussa on ravintolan keittiössä käytettävät koneet ja laitteet. 

Kilpailija käyttää elintarvikelain edellyttämää asukokonaisuutta.  

Kilpailijalla saa olla mukanaan henkilökohtaiset veitset ja muut käsikäyttöiset pientyövälineet.

Kilpailija saa käyttää omassa oppilaitoksessa käytettävää oppikirjaa työtehtävänsä aikana, sekä muuta kirjallista materiaalia. 

Kilpailuannosten esille laittamiseen varataan tarvittavat alustat. Varataan pöytätilaa kilpailuannosten esittelyyn.

Matkapuhelimen ja muiden mobiililaitteiden käyttö kilpailun aikana on kielletty.

Raaka-ainelista, josta kilpailijat suunnittelevat pääruuan sekä jälkiruuan annokset neljälle henkilölle. Raaka-aineet tulevat kaikki yhdelle isolle pöydälle, josta kilpailijat hakevat tarvitsemansa tuotteet.

  • broilerin jauheliha
  • savustettu kalkkunan rinta
  • herkkusieni
  • palsternakka
  • porkkana
  • kiinankaali
  • purjo
  • kevätsipuli
  • keltasipuli
  • valkosipuli
  • inkivääri
  • sitruuna
  • appelsiini
  • lime
  • vadelma
  • yrtit tuoreena: korianteri
  • laktoositon kevytmaito
  • laktoositon kuohukerma
  • laktoositon tuorejuusto, viola
  • laktoositon kermaviili 10 %
  • laktoositon voi, normaalisuolainen
  • mustaleima emmentaljuusto
  • pankojauho
  • kookosmaito
  • kookoshiutale
  • Agar Agar-jauhe
  • liivatelehti
  • vehnäjauho, puolikarkea
  • leivinjauhe
  • maissitärkkelys
  • gochujang (korealainen chilitahna)
  • manteli kuorittu kokonainen
  • saksanpähkinä
  • punaviinietikka
  • valkoviinietikka
  • riisiviinietikka
  • rypsiöljy
  • seesamiöljy
  • sokeri, hieno
  • hillosokeri
  • tomusokeri
  • hunaja
  • tomaattipyree
  • hiiva (kuiva)
  • kananmuna
  • kanaliemi puljonki
  • kasvisliemi puljonki
  • vaniljatanko
  • merisuola, hieno
  • laakerinlehti
  • mustapippuri, kokonainen
  • valkopippuri, kokonainen
  • jasmiiniriisi
  • riisinuudeli
  • seesamin siemen
  • kondensoitua maitoa
  • tortilla lettu 8”
  • suklaa, Valrhona manjari 64 %

Mausteita saa tuoda mukanaan, jos tuo niin paljon, että kaikki voivat käyttää niitä.

Mahdollinen kilpailutehtävän muutos 30%, josta ilmoitetaan kilpailijalle kilpailuajan alkaessa.

Käytännön ohjeita

Mitä kilpailijan on itse tuotava kilpailupaikalle.

Kilpailijat saavat tuoda mukanaan omat pientyövälineet. Omien sähköisten laitteiden tuominen on kielletty; lämpömittari, jäätelökone, sähkövatkain, sauvasekoitin, vaaka ja ajastimet sallitaan.

Rasvakeittimiä ei ole käytössä, eikä uppopaistaminen kattilassa ole sallittua. 

Puhelimet kerätään kilpailuhuoltajien toimesta talteen kilpailun ajaksi. Kilpailija voi käyttää omassa oppilaitoksessa käytettävää oppikirjaa työtehtävänsä aikana ja sekä muuta kirjallista materiaalia eli omia reseptejä. 

Kilpailijoiden työasut tulevat Image Wearilta sponsoroituina ja kilpailijalla tulee olla omat puhtaat työjalkineet. Toivotaan, että kasvolävistykset poistetaan ennen kilpailupäivän aloitusta.

Kuvallinen henkilöllisyys todistus oltava mukana ja esitettävä kilpailun alussa. Kirjallisiin tehtäviin mukaan kynät ja paperia muistiinpanoja varten.

Kestävä kehitys

Finaalin arviointikohteina on taloudellisuus, toimiminen muuttuvissa tilanteissa, yhteistyö, vastuullinen ja kestävän kehityksen mukainen toiminta sekä omavalvonta.

Kilpailutehtävät laaditaan kestävän kehityksen tietotaitoa vaativiksi. Kilpailijat näyttävät omilla valinnoillaan ja raaka-aineiden käsittelytaidoillaan kestävän kehityksen osaamisensa.

Yrittäjyys

Tuotteiden valmistuksen arvioinnissa painotetaan ruokien makua ja kilpailijoiden luovuutta, hävikin välttämistä, yrittäjyyttä, terveellisyyttä ja turvallisuutta ja kestävän kehityksen periaatteita.

Annoksia valmistettaessa painotetaan, että raaka-aineet hyödynnetään monipuolisesti. Kilpailun aikataulutuksessa kannustetaan ammattimaiseen työskentelytahtiin.

Työturvallisuus

Noudatetaan alan sekä tapahtumapaikan yleisiä turvallisuusmääräyksiä ja otetaan työssä huomioon oma, työyhteisön jäsenten ja asiakkaiden turvallisuus omatoimisesti ja vastuullisesti.

Lajitoimijoiden ja kilpailijoiden pitää tunnistaa ja tiedottaa havaitsemistaan vaaroista ja riskeistä oma-aloitteisesti.

Ergonomia on otettu huomioon keittiön varustuksessa ja materiaaleissa.

Työturvallisuus on huomioitu siten, että opastus koneiden ja laitteiden käyttöönottoon toteutetaan ensimmäisenä päivänä.

Suojavälineiden oikeaoppinen hyödyntäminen ja käyttäminen huomioidaan opastuksen yhteydessä. Esimerkiksi keittiötyöskentelyssä hyväksytty asianmukainen suojavaatetus.

Mikäli kilpailija vaarantaa itsensä tai muiden turvallisuuden, voidaan kilpailusuoritus keskeyttää.

Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit

Moduuli 1/Pikaruoka-annoksen valmistus neljälle (4) hengelle

Tehtävä

Aikataulu: Tiistai 6.5.2025 klo:8-12 (4h)

Maksimipisteet: 50 pistettä

Olette perustamassa parinne kanssa pikaruokaravintolaa paikkaan, jonka vieressä on pizzeria ja hampurilaisravintola. Hesburger kiinnostuu liikepaikastanne ja ideastanne niin paljon, että tarjoaa teille yhteistyömahdollisuutta. Jotta liikeideanne olisi toimiva ja pystytte erottumaan vieressä olevista kilpailijoista, tulee teidän valmistaa erilainen tuote, mitä kilpailijoilla on.  

Tehtävänänne on kehittää Hesburgerille uusi tuote annetuista raaka-aineista. Tuote tulee erottua kilpailevista pikaruokaravintoloista.

Kilpailijaparit valmistavat neljälle (4) henkilölle pikaruoka-annokset.

Moduuli 2/Jälkiruoka-annoksen valmistaminen neljälle (4) hengelle

Tehtävä

Aikataulu: Keskiviikko 7.5.2025 klo:8-12 (4h)

Maksimipisteet: 40 pistettä

Kilpailijat valmistavat annetuista raaka-aineista neljälle (4) henkilölle pääruokaan sopivan jälkiruuan.

Moduuli 3/Tunnistustehtävä ja kirjallinen tehtävä

Tehtävä

Aikataulu: Torstai 8.5.2025 klo: 8-10 (2h)

Maksimipisteet: 10 pistettä

Raaka-aineiden tunnistus sekä reseptin suunnittelu

Kirjoita toteutuskelpoinen resepti, jossa käytät mahdollisimman montaa äsken tunnistamaasi raaka-ainetta, alleviivaa äsken tunnistamasi raaka-aineet reseptistä. Kerro myös, miten ruoka valmistetaan ja keksi sille nimi. Raaka-aineissa ei tarvitse olla määriä.

Käytössäsi on tunnistamiesi raaka-aineiden lisäksi seuraavat peruselintarvikkeet:

  • vettä
  • vihanneksia ja juureksia                 
  • hedelmiä ja marjoja                        
  • perunaa
  • pastaa, jauhoja
  • maitoa, piimää, jogurttia
  • juustoa
  • kalaa, munaa, lihaa
  • öljyä, rasvoja                                     
  • pähkinöitä, siemeniä
  • sokeria, hunajaa, mausteita, kuivahiivaa

Lajin yhteistyökumppanit

  • Kespro logo
  • Electrolux professional logo
  • Turun Osuuskauppa logo
  • Image Wear Oy logo
  • Ylä-Savon ammattiopisto/YSAO
  • iss logo
  • Kiilto logo
  • Chaîne des Rôtisseurs Finland ry logo
  • Hesburger logo
  • Suomen keittiömestarit ry. logo
  • Turun keittiömestarit ry. logo
  • Victorinox logo
  • Jamix Oy logo

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Skills Finland logo
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö logo
  • Finnish National Agency for Education logo
  • City of Turku logo
  • John Deere logo
  • Kaukokiito logo
  • Posti logo
  • k-ryhmä logo
  • Sandvik logo
  • Wihuri Tekninen Kauppa logo
  • The Finnish Defence Forces logo
  • Marinen logo
  • Electrolux professional logo
  • Super logo
  • Slice logo
  • Würth Logo
  • Tenstar Simulation logo
  • JHL logo
  • Four Reasons logo
  • Toyota Material Handling Finland logo
  • db schenker logo
  • Kemppi logo
  • Dimex Oy logo
  • Keuda logo
  • Keskusautohalli logo
  • Enter SystemSolutions Oy logo
  • Hiab Finland Oy logo
  • Suomen Rakennuskone Oy logo
  • Turun Osuuskauppa logo
  • Scania Suomi Oy logo
  • Ponsse logo
  • Rajupaja logo
  • Föli logo
  • Volvo Trucks logo
  • GF Building Flow Solutions logo
  • Rahtarit logo
  • Savon ammattiopiston logo
  • Jaspi logo
  • SMC Automation Oy logo