Mikä on Taitaja?

Taitaja on vuosittain järjestettävä ammattitaidon suomenmestaruuskilpailu, joka toimii ammatillisen koulutuksen näyttämönä. Ensimmäinen Taitaja-kilpailu on järjestetty vuonna 1988. Taitaja-kilpailussa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat SM-mitaleista ammatillisiin perustutkintoihin perustuvissa lajeissa.

Kilpailussa osa lajeista on erityistä tukea tarvitseville osaajille tarkoitettuja TaitajaPLUS-lajeja ja joissain lajeissa myös kansainväliset kilpailijat pääsevät näyttämään osaamistaan. Taitaja-finaalissa kilpailee kussakin lajissa kahdeksan kilpailijaa, jotka ovat valikoituneet jatkoon semifinaalien kautta.

Taitajaan voivat osallistua kilpailuvuonna 22 vuotta täyttävät tai sitä nuoremmat ammattiin opiskelevat nuoret. Osa lajeista on ikärajattomia.

Tapahtuman taustaorganisaatio on Skills Finland ry, joka luovuttaa järjestämisoikeuden vuosittain jollekin ammatilliselle koulutuksen järjestäjälle. Voit tutustua Taitaja-tapahtuman historiaan (skillsfinland.fi)

Kilpailun lisäksi tapahtuma toimii kohtaamispaikkana useille ammatillisen koulutuksen parissa työskenteleville asiantuntijoille sekä auttaa opiskelupaikan valinnassa ammatillisesta koulutuksesta kiinnostuneita tai ammatinvalintaa pohtivalle yleisölle.

Vuonna 2025 Taitaja-tapahtuma järjestetään Turussa Varsinais-Suomen ammatillisten oppilaitosten yhteistyönä. Tapahtuman päävastuullinen toimija on Turun ammatti-instituutti.

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Skills Finland logo
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö logo
  • Finnish National Agency for Education logo
  • City of Turku logo