Fordonsteknik

101

Fordonsteknik

Grenens uppgifter grundar sig på grundexamen inom bilbranschen. Examensbenämningarna i grundexamen är billackerare, reservdelsförsäljare, bilförsäljare, fordonsmekaniker, försäljare av verkstadsservice, nyttofordonsmentör, småmaskinsreparatör, diagnosmekaniker och karosseri- och bilplåtsmekaniker.

Beroende på kompetensområde kan arbetsplatsen vara till exempel en bilaffär eller ett transportföretag, en bilverkstad, en affär som säljer bilar och reservdelar, en lackeringsverkstad eller ett industriföretag som tillverkar fordonskarosser, specialfordon och husvagnar.

Allmän beskrivning av tävlingsgrenen

En fordonsmekaniker arbetar mångsidigt inom bilbranschen, och har kunnande inom service- och reparationsarbete, bilens konstruktion och system, kundbetjäning, branschens bestämmelser, registreringsärenden, arbeten med säkerhetsanordningar och tilläggsutrustning, elteknik samt bilens elsystem.

Krav på kunnande

Tävlingens kunskapskrav grundar sig på grundexamen inom fordonsbranschen (2022), kraven på kunnande inom kompetensområdet för fordonsteknik och grundexamen inom fordonsbranschen (2018) de obligatoriska examensdelarna inom kompetensområdet för bilteknik samt berömligt kunnande inom den valfria examensdelen.

Uppgiftsbank

Du får tillgång till förra årens uppgifterna i Skills Finlands uppgiftsbanken.

Grenansvariga

Styrgrupp

  • Styrgruppen nämdes under hösten 2024 

Grenens samarbetspartners

Evenemangets huvudsamarbetspartners

  • Skills Finland logo
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö logo
  • Finnish National Agency for Education logo
  • City of Turku logo