Klädsömnad

307

Klädsömnad

Uppgifterna i den här grenen grundar sig på grundexamen inom textil- och modebranschen. Yrkesbenämningarna är tillverkare av designtextilier, måttbeställningssömmerska, modist, modeassistent, sömmerska, tillverkare av inredningstextilier, skomakare, tillverkare av textilier, textilvårdare och skräddare.

Arbetsplatsen kan vara till exempel ett småföretag som tillverkar textilier, kläder eller skor eller inom industrin, en butik, ett tvätteri, ett uthyrningsföretag eller en kostymateljé.

Allmän beskrivning av grenen

Inom klädsömnad behövs ett praktiskt handlag, god gestaltningsförmåga, initiativrikedom, förmåga till logiskt tänkande och interaktionsfärdigheter. Vid en helhetsmässig tillverkning av kläder är det också viktigt att eftersträva användbara och högklassiga produkter och att ha ett gott öga för färger, former, stilar och trender. Dessutom behövs kännedom om färger, former, stilar och trender. I tävlingsuppgifterna betonas hela tillverkningsprocessen för ett klädesplagg.

Krav på kunnande

Den tävlande kan tillverka mönster, skära till och tillverka produkter enligt arbetsbeskrivningar och dra nytta av digitalisering. Den tävlande kan planera, forma och avprova produkter eller delar av produkter enligt uppgiften.

Den tävlande kan agera på ett ekonomiskt fördelaktigt sätt och finslipa produkterna så de är färdiga för användning. Den tävlande kan betjäna kunder på ett sakkunnigt sätt. Den tävlande känner till branschens grundläggande material och tillbehör samt de krav som dessa ställer i olika skeden av produktionsprocessen. Hon eller han kan utarbeta skötselråd för produkten.

Den tävlande kan använda de vanligaste maskinerna och apparaterna på ett säkert och effektivt sätt. Den tävlande beaktar ergonomin och kraven på arbetssäkerhet samt principerna för företagsamhet, ansvarsfullhet och arbetshälsa i sitt arbete.

Tävlingsuppgifternas kravnivå baserar sig på nivån berömliga i grundexamen inom textil- och modebranschen.

Uppgiftsbank

Du får tillgång till förra årens uppgifterna i Skills Finlands uppgiftsbanken.

Grenansvariga

Styrgrupp

  • Styrgruppen nämdes under hösten 2024.

Grenens samarbetspartners

Evenemangets huvudsamarbetspartners

  • Skills Finland logo
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö logo
  • Finnish National Agency for Education logo
  • City of Turku logo