309
Hästskötsel / Final
Finalister
Juhola Emma
Hevosopisto
Jyrkkä Janika
Koulutuskeskus Brahe
Kankilampi Ninni
Axxell
Klingberg Nea
Axxell
Kurtti Kaisa
Koulutuskeskus Brahe
Pelkonen Enni
Ylä-Savon ammattiopisto YSAO
Viklund Alexandra
Hevosopisto
Tävlingsplats
Beskrivning av tävlingsuppgiften
Tävlingsuppgifterna i hästskötsel baserar sig på kraven i grundexamen inom hästhushållning. De tävlande utför sex olika uppgifter under tävlingsdagarna. Planeringen av finaluppgifterna har genomförts av en grupp proffs inom branschen. Kraven på kunnande i grenen baserar sig på kravnivån berömliga (B5) i examensgrunderna för grundexamen inom hästhushållning.
Grenens tidtabell
Tävlingarna i finalen hålls 6-8.5.2025. Grenarnas tidtabeller för de olika dagarna kommer att sättas upp på grenområdenas anslagstavlor.
Material och maskiner
Säkerhetsskor, hjälm, handskar, egna arbetskläder.
Praktiska råd
Tävlingen i grenen hästskötsel genomförs som en distansgren i Ypäjän Hevosopisto 6-7.5.2025. Finaldagen 8.5.2025 tävlar man i Åbo Mässhall på grenområdet för hästskötsel. Evenemangen i Ypäjä och Åbo är öppna publikevenemang, där tävlingsområdena är fredade för att de tävlande ska kunna utföra tävlingsuppgifterna.
Hållbar utveckling
Hållbar utveckling har beaktats i uppbyggnaden av grenen bland annat på det sättet att tävlingen i grenen hästskötsel genomförs som en distansgren. De två första tävlingsdagarna arrangeras på Ypäjän Hevosopisto, där de tävlande tävlar med hästarna i äkta uppgifter som har att göra med hästarnas skötsel. Man kan streamat från Ypäjä följa med tävlingen i Åbo eller på plats i Ypäjä. Uppgiften den tredje dagen arrangeras i Åbo, där publiken har möjlighet att följa med tävlingsuppgiften på plats.
Genom att arrangera finalen i autentisk lärmiljö möjliggör vi bättre att hästarnas och människornas välbefinnande, ekologiskhet, sparsamhet och socialitet kan förverkligas.
Genom att man tävlar på Ypäjän Hevosopisto minskar också behovet av resurser som skulle gå till förflyttning av hästarna, att bygga upp ramarna och till skötsel på en annan ort. Det här skapar också tryggare tävlingsuppgifter både för de tävlande och hästarna, när hästarna är i kända miljöer.
Föremål för bedömning som betonas i finaluppgifterna är bland annat förbrukningen av material (t.ex. vatten och torrströ i hästarnas boxar), omsorg om hästarnas välbefinnande samt de tävlandes samarbetsförmåga.
I tävlingsuppgifterna använder vi mycket tillbehör och skötselredskap som redan finns i läroanstalten och inte särskilt behöver skaffas till tävlingen. Vid våra anskaffningar som behöver göras för tävlingsuppgifterna har vi fäst uppmärksamhet vid livscykeltänkandet, förutom att vi i tävlingsuppgifterna använder redskap som redan finns, kommer anskaffade nya redskap att stanna kvar för vardagsanvändning i hästskötseln.
I en tävlingsuppgift tillverkar den tävlande en läderledtygel med kedja som används vid ledning av en häst. Varje tävlande får den här ledtygeln med kedja som sin egen; det blir ett trevligt minne och ledtygeln gjord av högklassigt läder håller flera år.
Som domare fungerar personer som verkar i hästbranschen och företagare i hästbranschen, vilka har flera års erfarenhet av att arbeta inom hästbranschen. I planeringen av tävlingsuppgifterna fäste vi uppmärksamhet vid arbetslivsorienteringen. I uppgifterna förekommer också pararbete.
Vi har också strävat efter att beakta pausutrymmen på tävlingsområdet och tillräckliga pauser mellan uppgifterna både för de tävlande och för domarna.
Företagsamhet
Tävlingsuppgifterna har planerats så de motsvarar ekonomiskt hållbar utveckling, är arbetslivsorienterade och motsvarar uppgifter på arbetsplatser inom hästbranschen. I tävlingsuppgifterna bedöms den tävlandes företagarmässiga grepp samt kostnadseffektivitet och beaktande av kunden, till exempel verksamhet parvis i tävlingsuppgiften, beaktande av hästens välbefinnande och visning för publiken genom att föra fram hästbranschen i en positiv dager.
Som domare fungerar bland annat företagare i hästbranschen, vilka har flera års erfarenhet av att arbeta på olika delområden inom hästbranschen.
De tävlande har i tävlingsuppgiften möjlighet att planera sin egen arbetsordning på det sätt som de själva anser vara bäst. Nätverkande med andra tävlande och yrkeskunniga inom hästbranschen har beaktats genom att det vid sidan av tävlingsdagarna ordnats med gemensamt program för finalisterna.
Företagsamhet och hästbranschen förs under tävlingsdagarna fram i Åbo Mässhall, på grenområdet finns en provningspunkt, där man kan bekanta sig med hästbranschen genom att som minne tillverka en nyckelring av läder. På utomhusområdet i Åbo är hästar på plats under alla de tre tävlingsdagarna, man får bekanta sig med hästarna till exempel genom att följa med en hästskoningsuppvisning eller genom att gå på ledd ridning och sköta hästen genom att borsta den.
Under tävlingsdagarna på Ypäjän Hevosopisto är företagare där och presenterar sin egen verksamhet eller sina produkter.
Arbetssäkerhet
I planeringen av tävlingsuppgifterna har socialt hållbar utveckling beaktats. Tävlingsuppgifterna utförs i miljöer som är bekanta och trygga för hästarna, och det är då lugnare och säkrare att hantera hästarna. Hästarna och utrustningen som används i tävlingsuppgifterna väljs noggrant ut till uppgifterna och före finalen testas de i tävlingsuppgifter. De tävlande introduceras väl före tävlingen, och det är en viktig del av arbetssäkerheten. Det har reserverats tillräckligt med tid för uppgifterna för att onödig brådska inte skulle kunna leda till olyckor. Tappställen och eluttag samt redskap och produkter som behövs utplaceras säkert på tävlingsområdet. I tävlingsuppgifterna ingår säkra och lämpliga redskap för ett säkert utförande av uppgifterna.
På grenområdet ordnas det under finalveckan möjlighet att bekanta sig med grenområdet, och de tävlande och följeslagarna får då bekanta sig med arbetspunkterna. På grenområdet utför de tävlande tävlingsuppgifter på säkra arbetspunkter. På arbetspunkterna har ergonomin beaktats så att det är möjligt att bland olika alternativa arbetsredskap välja sådana som passar en själv bäst.
Alla tävlande ska i tävlingen ha hjälm, säkerhetsskor, handskar och kläder lämpliga för uppgifter inom hästbranschen, t.ex. så att man inte fastnar med dem någonstans.
Domarnas och de tävlandes arbetshälsa ombesörjs genom att tävlingsdagarnas tidtabeller har planerats så att vilopauser och måltider kan hållas. På grenområdet serveras något smått att äta och dricka för alla aktörer.
För Ypäjän Hevosopisto har det uppgjorts en säkerhetsplan, som innehåller ett avsnitt om tävlingar och evenemang samt till behöriga aktörer inom säkerhetsbranschen har det anmälts att tävlingen arrangeras.
Uppgiftens moduler och bedömningskriterier
Modul 1/Hästskötsel i morgonstallet
Uppgift
I tävlingsuppgiften ska den tävlande utföra arbetsuppgifter i morgonstallet. Den tävlande ska ta hand om hästarnas välbefinnande, rasta dem, ge hö, rengöra boxar och stallet samt se till att foderkrubbor och vattenkärl är rena. För den tävlande har det utsetts en egen häst att sköta. Hästen ska borstas och temperaturen ska mätas före hästen rastas och får ett täcke.
I uppgiften bedöms:
- Omsorg om hästarnas välbefinnande
- Målmedveten, säker och saklig hantering av hästarna
- Ordning och reda i stall- och boxområdena
- Organisering av arbetena
- Företagarmässig verksamhet
- Hållbar utveckling
- Arbetsergonomi
- Samarbetsförmåga
Tid: 60 min
Poäng: 30 poäng
Modul 2/Tvätt av häst
Uppgift
Den tävlande tvättar hästen ren på en anvisad tvättplats. Produkter, redskap och täcken som synligt är framme används.
I uppgiften bedöms:
- Tvätt av häst
- Yrkeskunnig hantering av hästen
- Val av redskap, användningssäkerhet samt arbetssäkerhet
- Arbetsergonomi
- Tidsanvändning
- Hästens välbefinnande
- Hållbar utveckling
Tid: 60 min
Poäng: 10 poäng
Modul 3/Borstning och selning av häst för körning
Uppgift
I tävlingsuppgiften ska den tävlande förbereda hästen för körning genom att noggrant snygga upp den och prova utrustningen genom att beakta hästens välbefinnande och hur användningssäker utrustningen är. Den tävlande får använda däckelseldon med snabblås. Den tävlande utrustar hästen för körning med den utrustning som getts. Den tävlande selar hästen så färdig att hen själv skulle kunna gå och köra med den. Efter detta tas seldon och utrustning av.
I uppgiften bedöms:
- Borstning av hästen, kontroll av skoningen och hur hästen utrustas
- Yrkeskunnig hantering av hästen
- Utrustningens användningssäkerhet samt arbetssäkerhet
- Arbetsergonomi
- Tidsanvändning
- Hästens välbefinnande
Tidtabell: 30 min
Poäng: 10 poäng
Modul 4/Visning av häst och framträdande
Uppgift
Den tävlandes uppgift är att visa hästen enligt Hippos utställningsanvisningar för finska hästar och varmblodstravare. Efter visning av hästen ska den tävlande presentera hästen för den närvarande publiken på finska/svenska samt berätta om visningen av hästen för publiken och svara på frågor som publiken ställer på finska/svenska. Den tävlandes avsnitt på engelska innehåller åtminstone dessa uppgifter: hästens ålder, ras, kön och beskrivning av karaktären.
I uppgiften bedöms:
- Hantering av hästen
- Visning av rörelser
- Visning av hästens uppbyggnad
- Det egna framträdandet
- Omsorg om hästens välbefinnande
- ArbetssäkerhetInteraktionsförmåga
- Framträdande på ett främmande språk
Tid: 30 min
Poäng: 25 poäng
Modul 5/Lösgöra en sko från hästen, uträta den och slå fast den tillbaka
Uppgift
I tävlingsuppgiften ska den tävlande lösgöra en sko från en häst genom att använda lämpliga arbetsredskap för det samt beakta hästens välbefinnande, arbetsergonomin och arbetssäkerheten. Domaren bearbetar skon för att den tävlande ska räta ut den och den tävlande har i uppgift att räta ut skon och slå fast den.
I uppgiften bedöms:
- Yrkeskunnig hantering av hästen
- Omsorg om hästens välbefinnande
- Kännedom om arbetsskeden och arbetsredskap vid skoning
- Smidighet i arbetet
- Hållbar utveckling
- Arbetsergonomi
Tid: 30 min
Poäng: 10 poäng
Modul 6/Tillverkning av hästutrustning
Uppgift
I tävlingsuppgiften ska den tävlande av det material hen valt tillverka en ledtygel med kedja som används vid ledning av en häst. Den tävlande väljer metoder, material och arbetsredskap som passar för arbetet.
I uppgiften bedöms:
- Kännedom om arbetsskeden och arbetsredskap vid arbete med seldon
- Smidighet i arbetet
- Arbetets kvalitet
- Ergonomi
- Hållbar utveckling
Tid: 2,5 h
Poäng: 15 poäng