Missä on sähköä, siellä on Siemens

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 170 vuotta siitä, kun Siemens teki ensimmäisen projektin Suomessa. Kyseessä oli lennätinlinja Pietarista Helsinkiin vuonna 1855. Tämän jälkeen olemme olleet sähköistämässä suomalaista yhteiskuntaa monissa eri projekteissa, joihin lukeutuvat muun muassa Pasilan konepajan sähköistys vuonna 1901, Suomen ensimmäinen ydinvoimala, Loviisa 1, vuonna 1977 ja yhteistyö vuonna 2015 Euroopan älykkäimmäksi valitun kauppakeskus Sellon kanssa.
Lisää voit lukea täältä: 15 Keksintöä, jotka muuttivat Suomea
Nykyään Siemensillä on kaksi liiketoimintayksikköä: teollisuusautomaatioratkaisuja tarjoava Digital Industries ja kiinteistöihin ja älykkääseen infrastruktuuriin erikoistunut Smart Infrastructure. Lisäksi Siemens-perheeseen kuuluu lukuisia muita yhtiöitä, kuten Siemens Healtineers (terveydenhoitolaitteet) ja Siemens Mobility (liikkumisratkaisut).
Tavoitteenamme on tarjota yhteiskuntaan ratkaisuja, joilla vastaamme muuttuvan maailman haasteisiin yhdessä partnereidemme ja asiakkaidemme kanssa. Arvojamme ovat vastuullisuus, huippuosaaminen ja innovatiivisuus.
Vastuullisuudesta kertoo Siemensin saama EcoVadis-platinatason sertifikaatti, joka sijoittaa meidät kestävän kehityksen johtavien yritysten joukkoon maailmanlaajuisesti. Tämä tarkoittaa, että kuulumme parhaaseen yhteen prosenttiin noin 73 000 arvioidun yrityksen joukosta.
Innovatiivisuudesta kertoo se, että Siemens panostaa vahvasti uuden keksimiseen. Vuoden 2024 aikana käytimme globaalisti 6,3 miljardia euroa tuotekehitykseen ja olimme Euroopan eniten patentteja hakenut yritys 1830 patentilla. Lisäksi globaalisti teimme noin 24 keksintö per työpäivä, eli yhteensä 5300 keksintöä vuodessa (220 työpäivää).
Huippuosaamisen yhtenä osa-alueena on oppilaitosyhteistyö, jolla on pitkät perinteet Siemensillä. Tällä haluamme varmistaa, että tulevaisuuden työntekijät pääsevät käsiksi tuotteisiimme ja ratkaisuihimme jo opiskeluaikanaan. Yhteistyöhön kuuluvat myös mielenkiintoiset projektit, joita olemme tehneet paljon eri oppilaitosten kanssa.
Ammattitaitokilpailut ovat tärkeä osa oppilaitosyhteistyötä. Kilpailujen avulla kehitämme alan huippuopiskelijoista entistä osaavampia yhdessä oppilaitosten kanssa tarjoamalla koulutusta ja viimeisimmät teknologiat. Olemme mukana myös EuroSkills- ja WorldSkills-kilpailuissa, joten mahdollistamme kilpailijalle jatkuvan oppimispolun aina Taitaja-kilpailusta kansainvälisiin mittelöihin asti.
Toivotamme kaikille Taitaja finalisteille menestystä kilpailuissa!
Ville Torvinen
Oppilaitosvastaava, Siemens