Ajoneuvotekniikka

101

Ajoneuvotekniikka

Tämän lajin tehtävät perustuvat ajoneuvoalan perustutkintoon. Perustutkinnon ammattinimikkeet ovat automaalari, varaosamyyjä, ajoneuvomyyjä, automekaanikko, huoltomyyjä, hyötyajoneuvomekaanikko, pienkonemekaanikko, diagnoosimekaanikko ja autokorimekaanikko.

Työpaikka voi olla osaamisalasta riippuen esimerkiksi auto- tai kuljetusliikkeessä, autokorjaamolla, autoja tai varaosia myyvässä liikkeessä, maalaamolla tai ajoneuvokoreja, erikoisajoneuvoja ja asuntovaunuja valmistavassa teollisuusyrityksessä.

Yleiskuvaus kilpailulajista

Ajoneuvoasentaja on monipuolinen autoalan ammattilainen, jonka osaamista ovat huolto- ja korjaustyöt, auton rakenne ja järjestelmät, asiakaspalvelu, alan säädökset, rekisteriasiat, turvavaruste- ja lisävarustetyöt, sähkötekniikka sekä auton sähköjärjestelmät.

Osaamisvaatimukset

Kilpailun osaamisvaatimukset perustuvat ajoneuvoalan perustutkinnon (2022) ajoneuvotekniikan osaamisalan osaamisvaatimuksiin ja autoalan perustutkinnon (2018) autotekniikan osaamisalan ajoneuvoasentajan pakollisten tutkinnon osien sekä valinnaisen osion kiitettävän tason osaamiseen.

Tehtäväpankki

Löydät lajin menneiden Taitaja-tapahtumien tehtävät Skills Finlandin Taitaja-tehtäväpankista.

Lajivastaavat

Lajiohjausryhmä

  • Lajiohjausryhmä nimetään syksyllä 2024.

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Skills Finland logo
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö logo
  • Finnish National Agency for Education logo
  • City of Turku logo