Kilpailuun osallistuminen

Taitaja on ammattitaidon Suomen mestaruuskilpailu, joka järjestetään joka vuosi. Taitaja-kilpailu ja siihen valmentautuminen ovat osa ammatillisen perustutkinnon opintojasi. Suurimpaan osaan lajeista on yläikäraja: voit täyttää kilpailuvuonna 22 vuotta tai olla sitä nuorempi. Joka kilpailuvuosi osa lajeista on ikärajattomia.

Ammattitaitosi lisäksi kehität muun muassa rohkeuttasi, paineensietokykyäsi, pitkäjänteisyyttäsi sekä sosiaalisia taitojasi. Lisäksi tulevat työnantajasi arvostavat myös saamaasi kisakokemusta – Taitaja näyttää hyvältä CV:ssä!

Haluatko saada uusia kokemuksia ja kehittää omaa osaamistasi? Tahdotko oppia uusia asioita ja verkostoitua muiden opiskelijoiden ja työelämän kanssa? Lähde mukaan kilpailemaan Taitajaan!

Taitaja2025 Turku -tapahtumassa 5.–8.5.2025 tulevaisuuden huippuosaajat kilpailevat ammattitaidon SM-mitaleista 50 eri ammattialalla! 

Semifinaalit

Taitaja2025-kilpailun semifinaaleja järjestetään ympäri Suomen viikolla 5, 27.–31.1.2025  

Taitaja-kilpailun semifinaaleihin ilmoittaudutaan syksyisin 7.10-22.11.2024.

Tule näyttämään taitosi Taitajaan! 

Palkinnot

Jokaisen lajin kolme parasta kilpailijaa palkitaan SM-mitaleilla sekä rahapalkinnoilla seuraavasti:

  1. sija 800€
  2. sija 600€
  3. sija 400€

Päättäjäisissä palkintojenjaon yhteydessä kaikille palkituille jaetaan ohjeistus rahapalkinnon lunastamisesta.

Taitajien Taitaja

Taitaja-kilpailun jury on vuodesta 2002 alkaen valinnut kilpailijoiden joukosta Taitajien Taitajan.

Säännöissä todetaan valinnan kriteereistä seuraavasti: “Taitajien Taitaja on oman lajinsa paras kilpailija. Hän on ylpeä omasta osaamisestaan ja omasta ammatistaan sekä ammatillisesta koulutuksesta. Hän on luonteeltaan positiivinen ja ulospäin suuntautunut, hyvä oman lajinsa sekä ammatillisen koulutuksen edustaja. Taitajien Taitaja on halukas ja kyvykäs toimimaan oman ammattialansa ja koko ammatillisen koulutuksen edustajana.”

Kansainväliset kilpailut

Taitajan lisäksi ammattitaidossa voi kilpailla myös EM- ja MM-tasolla. Joka vuosi maailmalle lähtee virallinen ammattitaitomaajoukkue edustamaan Suomea joko EuroSkills- tai WorldSkills-kilpailuissa.

Suomen virallinen ammattitaitomaajoukkue valitaan syksyisin järjestettävien karsintakilpailujen kautta. Kansainvälisellä tasolla kilpaileminen ei vaadi aiempaa kilpailukokemusta, vaikka siitä onkin hyötyä.

Mikäli kiinnostuit, ota yhteyttä omaan opettajaasi. Tutustu maajoukkueeseen (skillsfinland.fi) verkkosivuilla ja somessa #ammattitaitomaajoukkue!

Taitaja-kilpailun säännöt

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Skills Finland logo
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö logo
  • Finnish National Agency for Education logo
  • City of Turku logo