För de tävlande

Mästare-tävlingen och förberedelserna inför denna ingår som en del av dina studier för en yrkesinriktad grundexamen. Tävlingen har en övre åldersgräns: den tävlande får fylla 22 år under tävlingsåret, eller vara yngre för att delta. Uppgifter om de grenar som ordnas utan åldersbegränsning, presenteras före semifinalernas anmälning öppnar.

Förutom att stärka dina yrkesfärdigheter så stärker du också ditt mod, din stresstålighet, din uthållighet samt dina sociala färdigheter. Dessutom uppskattar en eventuell kommande arbetsgivare din erfarenhet från tävlingsdeltagandet – Mästare ser bra ut i din CV!

Vill du få nya erfarenheter och utveckla ditt kunnande? Vill du lära dig nya saker och skapa nätverk med andra studerande och med arbetslivet?

Vid Mästare2025 i Åbo tävlar framtidens yrkesproffs om FM-medaljerna i 50 olika yrkesgrenar!

Semifinaler

Anmälningstiden för semifinalerna är 7.10-22.11.2024.

Mästaretävlingarnas semifinaler arrangeras vid olika yrkesläroanstalter under vecka 5, 27.–31.1.2025.

Kom med i Mästare och visa ditt kunnande!

FM-tävlingarna i yrkesskicklighet

De tre bästa tävlande i varje gren belönas med FM-medaljer och penningpriser enligt följande:

  1. plats 800€
  2. plats 600€
  3. plats 400€

I samband med prisutdelningen vid avslutningsceremonin får alla prisbelönade instruktioner om hur de ska lösa ut penningpriset.

Mästarnas Mästare

Mästare-tävlingarnas jury har bland de tävlande utsett Mästarnas Mästare ända sedan år 2002.

I reglerna konstateras det om kriterierna för valet:

”Mästarnas Mästare är den absolut bästa tävlande i sin gren. Hen är stolt över sitt eget kunnande, sitt eget yrke och sin yrkesutbildning. Hen är till sin natur positiv och utåtriktad, en god representant för sin egen gren och för yrkesutbildningen. Mästarnas Mästare är villig och och duktig på att representera sitt eget yrkesområde och hela yrkesutbildningen.

Internationella tävlingar

Förutom att delta i Mästare, så kan man också tävla i yrkesskicklighet på EM- och VM nivå. Varje år deltar ett officiellt yrkeslandslag från Finland antingen i EuroSkills- eller WorldSkills-tävlingen.

Vem som får delta i Finlands officiella yrkeslandslag väljs under hösten via olika kvalificeringstävlingar. För att tävla på internationell nivå krävs ingen tidigare tävlingserfarenhet, även om det kan vara till fördel.

Om du är intresserad, kontakta din lärare. Du kan också bekanta dig med yrkeslandslaget (skillsfinland.se) och på sociala medier #ammattitaitomaajoukkue

Evenemangets huvudsamarbetspartners

  • Skills Finland logo
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö logo
  • Finnish National Agency for Education logo
  • City of Turku logo