Vad är Mästare?

Mästare, den årligen återkommande FM-tävlingen i yrkesskicklighet, fungerar som ett utmärkt skyltfönster för yrkesutbildningen. Den allra första Mästare-tävlingen arrangerades år 1988. I Mästare-tävlingen gör unga yrkesstuderande upp om FM-medaljerna i olika yrkesgrenar baserade på yrkesinriktade grundexamina.

En del av tävlingsgrenarna är MästarePLUS-grenar för studerande i behov av särskilt stöd, och i en del av grenarna deltar även internationella tävlande. Via semifinaltävlingar har åtta finalister fått plats i de olika grenarna i finalen.

Yrkesstuderande som under tävlingsåret fyller högst 22 år kan delta i Mästaretävlingen. En del av grenarna är utan övre åldersgräns.

Som evenemangets bakgrundsorganisation fungerar Skills Finland rf, som årligen utnämner arrangörsrättigheterna till en yrkesutbildare i Finland. Du kan bekanta dig med historien bakom Mästare-evenemanget (skillsfinland.fi).

Förutom själva tävlingsmomentet fungerar evenemanget också som en mötesplats för olika slags experter som arbetar inom yrkesutbildningen samt som ett skyltfönster för alla som är intresserade av yrkesutbildning eller för de som funderar över sitt kommande yrkesval.

I år 2025 Mästare-evenemanget arrangeras i Åbo. Huvudansvaret för arrangemanget av tävlingen har Åbo yrkesinstitut.

Evenemangets huvudsamarbetspartners

  • Skills Finland logo
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö logo
  • Finnish National Agency for Education logo
  • City of Turku logo