Muuttuva työelämä vaatii ammattitaitoa: ISS:llä osaamisen kehittämiseen panostetaan määrätietoisesti

ISS Palvelut rakentaa siltaa ammatillisen koulutuksen ja työelämän välille. Panostukset henkilöstön kehittämiseen sekä tiivis oppilaitosyhteistyö varmistavat ammattitaidon säilymisen ja kehittymisen myös tulevaisuudessa.
Työelämän murros ja teknologian kehitys muuttavat eri alojen osaamistarpeita kiihtyvällä tahdilla. Suomessa palvelualoilla on työvoimapula ja myös ISS Palveluilla ammattitaitoiset työntekijät ovat liiketoiminnalle elinehto. Miten yritys voi varmistaa, että henkilöstön ammattitaito pysyy mukana kehityksen tahdissa? Vastaus löytyy määrätietoisesta panostamisesta jatkuvaan osaamisen kehittämiseen sekä tiiviistä yhteistyöstä ammatillista koulutusta tarjoavien oppilaitosten kanssa.
– Organisaation on tunnistettava, mistä yrityksen kilpailuetu syntyy ja sanoittaa se osaamisella. Ei kuitenkaan riitä, että tunnistetaan vain tämän hetken osaamistarpeet ja tehdään toimenpiteitä niiden vahvistamiseksi, vaan yhtä tärkeässä roolissa on osata nostaa katseensa kohti tulevaa ja löytää sieltä sellaisia signaaleja, jotka haastavat ammattilaisiamme oppimaan uusia taitoja tässä ajassa kiinni olevan ammattitaidon ylläpitämiseksi, kertoo ISS:n Head of Learning & Development Anna Römpötti.
ISS systemaattinen panostus koulutukseen näkyy luvuissa: vuonna 2024 ISS investoi henkilöstön kehittämiseen noin kolme miljoonaa euroa. Erilaisiin työnantajan tarjoamiin koulutuksiin osallistui 6 629 ISS:läistä, ja kouluttautumiseen käytettiin yhteensä 9 654 päivää ja lähes 58 000 tuntia.
Silta oppilaitosten ja työelämän välillä
ISS rakentaa aktiivisesti vahvoja siltoja oppilaitosten ja työelämän välille, sillä yhteistyö ammatillista koulutusta tarjoavien oppilaitosten kanssa on merkittävä tukijalka henkilöstön osaamisen kehittämisessä. Tutkintotavoitteiseen koulutukseen esimerkiksi oppisopimuksella osallistuu vuosittain yli 350 ISS:läistä, joista 185 valmistui vuonna 2024. Merkittävä yhteistyö koulutustoimijoiden kanssa näkyy esimerkiksi Metropolian kanssa toteutetussa ISS Insinööriohjelmassa, ja vuonna 2022 käynnistettiin myös ISS:n oma tradenomiohjelma. Vuonna 2024 ISS:n ammattikorkeakouluohjelmista valmistui 12 uutta AMK-insinööriä ja 13 AMK-tradenomia. Insinööriohjelma käynnistyi tammikuussa jo kolmannen kerran ja myös tradenomiohjelma käynnistyy toista kertaa ensi syksynä.
Hyvä esimerkki oppilaitosten ja työelämän välisestä yhteistyöstä on vuosittain järjestettävä Taitaja-kilpailu, jonka yhteistyökumppani ISS on ollut jo useana vuonna. Taitajan työelämätuomariksi kutsuttu, ISS:n Omena-palkinnolla palkittu kiinteistöhuollon palveluohjaaja Pauli Hyvärinen on malliesimerkki siitä, miten vahva ammattitaito ja sen jakaminen voivat vaikuttaa positiivisesti alan kehitykseen. Jo 37 vuotta ISS:ssä työskennellyt kiinteistöalan konkari on tehnyt vaikuttavaa työtä opiskelijoiden työelämävalmiuksien kehittämisessä oman työnsä ohessa.
– Itselläni alkavat viimeiset työvuodet hissunkissun tulla, joten on hienoa pystyä antamaan oma tietotaitonsa nuorille oppilaille, jotka pystyvät työllistymään opiskelemalleen alalle, Hyvärinen kertoo.

Hyvärinen on ollut työvuosiensa aikana rohkaisemassa lukuisia kiinteistönhoidon opiskelijoita, kun he ottavat ensi askeliaan työelämässä, vahvistamassa heidän ammatillista itsetuntoaan sekä kannustamassa omalla esimerkillään hankkimaan lisää oppia alaan liittyvistä aiheista. Harjoittelussa opiskelijat ovat paitsi oppimassa työelämää, myös toteuttamassa oppimaansa ja tekemässä samoja työtehtäviä kuin muutkin.
– Työpaikalla on tärkeää ottaa oppilas tosielämän tilanteisiin mukaan. Parhaiten oppii, kun pääsee näkemään ja tekemään. Ehdottoman tärkeä rooli minulla on työnohjaajana kannustaa ja rohkaista oppilaita, Hyvärinen summaa.
Kohti tulevaisuuden ammattitaitoa
Taitaja-kilpailun vuoden 2025 teema, ammattitaidolla tulevaisuuteen, kiteyttää osuvasti ammatillisen koulutuksen näkymiä. Opiskelijat valmistuvat maailmaan, jossa vaatimukset osaamiselle kiristyvät ja taidot myös vanhenevat nopeasti. Hyvä organisaatio panostaa jatkuvaan osaamisen kehittämiseen sekä tukee jo harjoittelussa olevia opiskelijoita.
– Työelämä muuttuu sellaisella vauhdilla, että on yhä vaikeampi ennustaa, minkälaisista osaamiskimpuista työntekijöiden ammattitaito tulee koostumaan esimerkiksi kymmenen vuoden päästä. Mielestäni relevantin ammattiosaamisen kerryttämisen lisäksi jokaisen on äärettömän tärkeä ruokkia uteliaisuuttaan, oppia oppimaan – ja soveltamaan osaamistaan muuttuvissa työelämän tilanteissa, kertoo Römpötti.
Ammatillisen osaamisen lisäksi tarvitaan yhä enemmän myös metataitoja eli muita työn sisällöstä riippumattomia taitoja, kuten vuorovaikutus- ja resilienssitaitoja.
– Ammatillisessa koulutuksessa yhdistyvät nämä kaikki: ammattitaidon kerryttäminen sekä opitun soveltaminen suoraan työelämän kontekstiin erilaisia työelämän taitoja hyödyntäen. Organisaatioilla on taas tärkeä rooli luoda yrityksiin sellaiset rakenteet, että uuden oppimisesta tulisi osa tiimien jokapäiväistä työn tekemistä ja että henkilöstön ylläpitämää ja kehittämää ammattitaitoa arvostetaan ja siihen kannustetaan, Römpötti lisää.
Nykyaikainen kiinteistönhuolto vaatii monipuolista osaamista: perinteiset kädentaidot ja huoltotöiden osaaminen ovat arvossaan, mutta kiinteistönhoitajien täytyy hallita niiden rinnalla taloteknisiä järjestelmiä kiinteistöautomaatiosta digitaalisiin järjestelmiin ja energiatehokkuuden osaamiseen. Ammatillinen koulutus varmistaa, että alan uudet tulokkaat ovat valmiita kohtaamaan modernin työympäristön haasteet. Taitoja voi kartuttaa myös Taitaja-kilpailussa.
– Mielestäni Taitaja-kilpailu tukee opiskelijoiden tulevaisuuden ammattitaitoa monipuolisesti. Siitä saa niin kokemusta kuin myös harjoittelua esimerkiksi tiimityöskentelytaitojen, paineensietokyvyn sekä ajanhallinnan suhteen. Lisäksi se vahvistaa opiskelijan itseluottamusta. Kilpailuun osallistuminen voi myös tarjota mahdollisuuksia tulevaisuuden työpaikkoihin, kertoo Hyvärinen.
Hyvärinen kertoo, miten oikeiden työtehtävien tekeminen konkarin ohjauksessa saa aikaan onnistumisen kokemuksia ja huimaa kehitystä työssäoppimisjaksojen aikana. Osa pidempään harjoittelussa olleista opiskelijoista pääsee jo jakamaan oppimaansa ja opastamaan nuorempiaan.
Jatkuvassa osaamisen kehittämisen ketjussa kiteytyy ISS:n lähestymistapa ammattitaidon varmistamiseen ja työvoimapulaan vastaamiseen. Panostamalla sekä nykyisten että tulevien työntekijöiden osaamiseen rakennetaan samalla koko alan tulevaisuutta.
Tutustu ISS:ään työpaikkana
Tutustu kiinteistön ylläpitopalveluihin
ISS on Taitaja2025-tapahtuman yhteistyökumppani. Taitaja2025-finaali järjestetään Turussa 5.–8.5.2025.