SPR: 72 tuntia ilman apua – oletko varautunut?

Kuvaaja Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti
Näin varmistat kotisi turvallisuuden häiriötilanteessa
Sähköt poikki, vesijohto ei toimi, netti on alhaalla eikä apua kuulu. Tiedätkö, miten selviäisit 72 tuntia kotonasi ilman ulkopuolista apua? Tässä blogitekstissä käymme läpi, mitä varautuminen tarkoittaa, miksi se koskettaa meitä kaikkia ja kuinka voit tehdä kodistasi turvallisemman turvattomuuden hetkellä.
72 tunnin varautuminen – mitä se tarkoittaa?
Viranomaiset ja järjestöt suosittelevat, että kansalaisen tulisi pärjätä omin avuin ensimmäiset 72 tuntia häiriötilanteen sattuessa. Ensimmäiset kolme vuorokautta työllistävät eniten viranomaisia kuten pelastuslaitosta. Resurssit pyritään jakamaan niin, että kaikki hätätilanteet pystytään hoitamaan. Häiriötilanteita voivat olla esimerkiksi luonnon aiheuttamat myrskyt, niiden seurauksena syntyvät sähkökatkokset tai vesivahingot. Häiriötilanteet saattavat johtua myös ihmisten tekemistä kyberhyökkäyksistä tai jostakin aivan muusta, kuten pandemiasta.
Tarkistuslista: mitä kotona kannattaa olla valmiina?
- Vesi (6 litraa / hlö / vrk), säilykkeet
- Paristokäyttöinen radio, taskulamppu, varavirtalähde
- Lääkkeet, hygieniatarvikkeet, käteinen raha
- Kodin lämpö (huovat, kerrospukeutuminen, lämmitystavat)
Turvallinen koti arkena ja häiriötilanteessa
Turvallinen koti häiriötilanteessa on sitä myös arjessa. Varautumisesta kannattaakin tehdä osa arkea, jotta varusteet tulisi tarkistettua ja päivitettyä säännöllisesti. Palovaroittimien toimivuus tulisi testata kerran kuukaudessa, sammutuspeite ja ensiapuvälineet tulisi sijoittaa niin, että ne ovat helposti saatavilla.
Kodin tulee olla turvallinen myös siellä asuville lemmikeille ja myös niiden tarpeet tulee huomioida häiriötilanteessa. Häiriötilanne voi olla myös vain yhtä asukasta koskevaa ja naapurien apua saatetaan tarvita esimerkiksi lemmikin ulkoiluttamiseen. Naapuruston hyvä yhteisöllisyys lisää myös yksilön resilienssiä.
Kun perusasiat ovat kunnossa, voit kohdata häiriötilanteet rauhallisemmin ja hallitummin. Tervetuloa Taitaja2025-tapahtuman Turvallisuustorille tutustumaan Punaisen Ristin toimintaan ja hakemaan vinkkejä varautumiseen. Varautuminen on arkinen teko itsesi ja läheistesi hyväksi!
Teksti: Tiina Tarkiainen
Valmiuden asiantuntija
Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piiri
Lähteet:
https://72tuntia.fi
https://www.kotitapaturma.fi
https://pelastustoimi.fi/koti-ja-arki/ennaltaehkaisy
Suomen Punainen Risti on Taitaja2025-tapahtuman yhteistyökumppani. Taitaja2025-finaali järjestetään Turussa 5.–8.5.2025.