501
Leipuri-kondiittori / Finaali
Finalistit
Byggmästar Alma
Optima
Jamali Mariam
Tampereen seudun ammattiopisto
Kiviniemi Miro
Kouvolan ammattiopisto Eduko
Komsi Viola
Gradia
Laitala Lilja
Keuda
Mäki Julia
Riveria
Nyman Milena
Stadin ammattiopisto
Tseloeva Marem
Ammattiopisto Tavastia
Kilpailupaikka
Turun Messukeskus, B-halli
Kilpailutehtävän kuvaus
Kilpailijat suorittavat kilpailupäivien aikana viisi erilaista tehtävää. Kilpailutehtävät on suunniteltu siten, että kilpailija suorittaa tehtävän sekä ohjeen mukaisesti, että käyttäen omaa luovuuttaan.
Finaalitehtävien suunnittelun on toteuttanut leipomoalan ammattilaisista koostuva ryhmä. Finaalitehtävää voidaan muuttaa 30 %.
Lajin tehtävät antavat läpileikkauksen leipuri-kondiittorin työstä erikoistyöt mukaan lukien.
Kilpailutehtävät perustuvat elintarvikealan perustutkinnon, leipomoalan osaamisalan kiitettävän (K5) tason vaatimuksiin.
Arviointi jakautuu laadulliseen 70 % ja määrälliseen 30 %.
Lajin maksimipisteet ovat 100 ja pisteytyksessä käytetään CIS-järjestelmää.
Lajin aikataulu
Finaali kilpaillaan aikavälillä 6.-8.5.2025. Lajien päiväkohtaiset aikataulut tulevat näkyviin lajialueiden ilmoitustauluille.
Materiaalit ja laitteet
Kilpailu paikalta löytyy mm. Seuraavat laitteet:
- Uuni
- Pakastin
- Jääkaappi
- Pikapakastin
- Yleiskoneet
- Mikroaaltouuni
- Induktioliesi
- Pientyövälineet
- Marmorilevyt
- Kutteri
Käytännön ohjeita
Kilpailija tuo itse mukanaan seuraavat tarvikkeet:
- Muistiinpanovälineet
- Lämpömittari
- Pieni vaaka. Mittatarkkuus 1 g
- Halutessasi voit tuoda kakkukarusellin
- Umpinaiset turvajalkineet (ei takaremmiä, kärki kovitettu)
- Kuvallinen henkilökortti, ajokortti tai passi
- Iloinen ja reilu kisamieli
Työasu tulee Image Wearilta (2 takkia, 1 housut ja päähine)
Kestävä kehitys
Kilpailussa valmistettavat tuotteet hyödynnetään myymällä myyntikärryssä messualueella. Kilpailutuotteissa otetaan jo suunnitteluvaiheessa huomioon se, kuinka vältetään hävikin muodostuminen ja raaka-aineita pystytään hyödyntämään monipuolisesti myöhemmin opetuksessa. Osa käytettävistä raaka-aineista on lähiruokaa ja leivinpaperimme on biohajoavaa. Lajittelu pisteitä löytyy kaikille jätteille.
Kilpailutilanne toteutetaan reilusti ja rehdisti. Kilpailijoita kannustetaan olemaan vuorovaikutteinen muiden kanssa, myös kilpailutilanteissa ja kaikkia kannustetaan suvaitsevaisuuteen ja tasa-arvoon.
Työtiloissa otetaan huomioon muut tiloissa työskentelevät. Työhyvinvoinnin yläpitämiseksi tiloista löytyy taukojumpalle sopivia välineitä. Ruokailu on myös järjestetty pienen kävelymatkan päähän. Tämä mahdollistaa pienen happihyppelyn päivän aikana ja samalla kertyy askelia. Paikalta löytyy myös ensiaputaitoinen henkilö hätätilanteita varten. Kilpailijoille on järjestetty mahdollisuus välipalaan ja tauon pitämiseen.
Sähköä ja vettä pyritään säästämään mm. uuneja pidetään päällä vain tarvittaessa ja astianpesukoneessa pestään vain täysiä koneellisia. Kilpailijoita kannustetaan käyttämään raaka-aineita vastuullisesti sekä vähentämään tiskiä punnitsemalla raaka-aineita samaan astiaan.
Yrittäjyys
Kilpailu on aikataulutettu ja jokainen ottaa vastuun tuotteidensa valmistumisesta aikataulun mukaisesti. Jokaisessa kilpailijassa on jo sisäistä yrittäjää, koska kilpailuun osallistuminen on oman itsensä tavoitteellista kehittämistä.
Kisatuotteet on suunniteltu ja aikataulutettu yhdessä alan yrityksissä työskentelevien ammattilaisten kanssa.
Taloudellista työskentelyä arvioidaan koko kilpailun ajan.
Työturvallisuus
Arvioinnissa otetaan huomioon työturvallisuus esim. turvallinen koneiden ja laitteiden käyttö ja työvaatetuksen täytyy täyttää niille annetut kriteerit. Työtapaturmia ennalta ehkäistään, jättämällä riittävästi tilaa työskennellä sekä huolehtimalla tiloissa vaaraa aiheuttavista tekijöistä, ei juoksemista työtilassa ja esim. veitsiä kuljetetaan oikea-oppisesti paikasta toiseen sekä tippuneet raaka-aineet poistetaan lattialta välittömästi. Tilassa toimitaan yhteisesti sovittujen pelisääntöjen mukaisesti.
Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit
Moduuli 1/Kahvileipätuote
Tehtävä
18 p. Valmistetaan 2 kpl identtisiä isoja kahvileipätuotteita. Resepti valmistusohjeineen annetaan kilpailupaikalla.
Moduuli 2/Entremet-kakku
Tehtävä
19 p. Valmistetaan 2 kpl identtisiä entremet-kakkuja. Resepti valmistusohjeineen annetaan kilpailupaikalla.
Moduuli 3/Konvehti
Tehtävä
19 p. Valmistetaan konvehteja pyydetty määrä. Resepti valmistusohjeineen annetaan kilpailupaikalla.
Moduuli 4/Jälkiruoka-annos
Tehtävä
15 p. Toisesta entremet-kakusta kootaan lisäelementein lautasannoksia pyydetty määrä. Valmistusohjeet annetaan kilpailupaikalla.
Moduuli 5/Leipurin taitotyö
Tehtävä
19 p. Teemana saaristo. Taitotyö tulee olla valmistettu syötävistä raaka-aineista ja oltava teeman mukainen. Suunnitelma tehdään etukäteen ennen kilpailuja, sitä ei arvioida. Valmis taitotyö asetetaan 50x36cm alustalle (hopea pahvi) ja jätetään työpisteelle pyydettyyn kohtaan. Työ ei saa ylittää reunoja missään kohtaa. Työn korkeus tulee olla vähintään 30 cm enintään 50 cm korkea korkeimmasta kohdasta mitattuna.
Käytettävissä olevat raaka-aineet:
- hiiva
- voila´ leivänparanne
- hiivaleipäjauho
- grahamjauho
- ruisjauho (karkea ja hieno)
- voi
- hieno merisuola
- sokeri
- tomusokeri
- vehnäjauho (karkea ja hieno)
- kaakaojauhe
- maissitärkkelys
- isomaltoosi
Jos tarvitset värejä, tuo omat mukanasi.
Ilmoita raaka-ainetarpeesi pe 11.4.2025 mennessä
Moduuli 6/Kestävä kehitys ja työhyvinvointi
Tehtävä
5 p
Moduuli 7/Työturvallisuus ja yrittäjämäinen toiminta
Tehtävä
5 p