501

Leipuri-kondiittori / Finaali

Finalistit

Byggmästar Alma

Optima

Jamali Mariam

Tampereen seudun ammattiopisto

Kiviniemi Miro

Kouvolan ammattiopisto Eduko

Komsi Viola

Gradia

Laitala Lilja

Keuda

Mäki Julia

Riveria

Nyman Milena

Stadin ammattiopisto

Tseloeva Marem

Ammattiopisto Tavastia

Kilpailupaikka

Turun Messukeskus, B-halli

Kilpailutehtävän kuvaus

Kilpailijat suorittavat kilpailupäivien aikana viisi erilaista tehtävää. Kilpailutehtävät on suunniteltu siten, että kilpailija suorittaa tehtävän sekä ohjeen mukaisesti, että käyttäen omaa luovuuttaan.

Finaalitehtävien suunnittelun on toteuttanut leipomoalan ammattilaisista koostuva ryhmä. Finaalitehtävää voidaan muuttaa 30 %.

Lajin tehtävät antavat läpileikkauksen leipuri-kondiittorin työstä erikoistyöt mukaan lukien.

Kilpailutehtävät perustuvat elintarvikealan perustutkinnon, leipomoalan osaamisalan kiitettävän (K5) tason vaatimuksiin.

Arviointi jakautuu laadulliseen 70 % ja määrälliseen 30 %.

Lajin maksimipisteet ovat 100 ja pisteytyksessä käytetään CIS-järjestelmää.

Lajin aikataulu

Finaali kilpaillaan aikavälillä 6.-8.5.2025. Lajien päiväkohtaiset aikataulut tulevat näkyviin lajialueiden ilmoitustauluille.

Materiaalit ja laitteet

Kilpailu paikalta löytyy mm. Seuraavat laitteet:

  • Uuni
  • Pakastin
  • Jääkaappi
  • Pikapakastin
  • Yleiskoneet
  • Mikroaaltouuni
  • Induktioliesi
  • Pientyövälineet
  • Marmorilevyt
  • Kutteri

Käytännön ohjeita

Kilpailija tuo itse mukanaan seuraavat tarvikkeet:

  • Muistiinpanovälineet
  • Lämpömittari
  • Pieni vaaka. Mittatarkkuus 1 g
  • Halutessasi voit tuoda kakkukarusellin
  • Umpinaiset turvajalkineet (ei takaremmiä, kärki kovitettu)
  • Kuvallinen henkilökortti, ajokortti tai passi
  • Iloinen ja reilu kisamieli

Työasu tulee Image Wearilta (2 takkia, 1 housut ja päähine)

Kestävä kehitys

Kilpailussa valmistettavat tuotteet hyödynnetään myymällä myyntikärryssä messualueella. Kilpailutuotteissa otetaan jo suunnitteluvaiheessa huomioon se, kuinka vältetään hävikin muodostuminen ja raaka-aineita pystytään hyödyntämään monipuolisesti myöhemmin opetuksessa. Osa käytettävistä raaka-aineista on lähiruokaa ja leivinpaperimme on biohajoavaa. Lajittelu pisteitä löytyy kaikille jätteille.

Kilpailutilanne toteutetaan reilusti ja rehdisti. Kilpailijoita kannustetaan olemaan vuorovaikutteinen muiden kanssa, myös kilpailutilanteissa ja kaikkia kannustetaan suvaitsevaisuuteen ja tasa-arvoon.

Työtiloissa otetaan huomioon muut tiloissa työskentelevät. Työhyvinvoinnin yläpitämiseksi tiloista löytyy taukojumpalle sopivia välineitä. Ruokailu on myös järjestetty pienen kävelymatkan päähän. Tämä mahdollistaa pienen happihyppelyn päivän aikana ja samalla kertyy askelia. Paikalta löytyy myös ensiaputaitoinen henkilö hätätilanteita varten. Kilpailijoille on järjestetty mahdollisuus välipalaan ja tauon pitämiseen.

Sähköä ja vettä pyritään säästämään mm. uuneja pidetään päällä vain tarvittaessa ja astianpesukoneessa pestään vain täysiä koneellisia. Kilpailijoita kannustetaan käyttämään raaka-aineita vastuullisesti sekä vähentämään tiskiä punnitsemalla raaka-aineita samaan astiaan.

Yrittäjyys

Kilpailu on aikataulutettu ja jokainen ottaa vastuun tuotteidensa valmistumisesta aikataulun mukaisesti. Jokaisessa kilpailijassa on jo sisäistä yrittäjää, koska kilpailuun osallistuminen on oman itsensä tavoitteellista kehittämistä.

Kisatuotteet on suunniteltu ja aikataulutettu yhdessä alan yrityksissä työskentelevien ammattilaisten kanssa.

Taloudellista työskentelyä arvioidaan koko kilpailun ajan.

Työturvallisuus

Arvioinnissa otetaan huomioon työturvallisuus esim. turvallinen koneiden ja laitteiden käyttö ja työvaatetuksen täytyy täyttää niille annetut kriteerit. Työtapaturmia ennalta ehkäistään, jättämällä riittävästi tilaa työskennellä sekä huolehtimalla tiloissa vaaraa aiheuttavista tekijöistä, ei juoksemista työtilassa ja esim. veitsiä kuljetetaan oikea-oppisesti paikasta toiseen sekä tippuneet raaka-aineet poistetaan lattialta välittömästi. Tilassa toimitaan yhteisesti sovittujen pelisääntöjen mukaisesti.

Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit

Moduuli 1/Kahvileipätuote

Tehtävä

 18 p. Valmistetaan 2 kpl identtisiä isoja kahvileipätuotteita. Resepti valmistusohjeineen annetaan kilpailupaikalla.

Moduuli 2/Entremet-kakku

Tehtävä

 19 p. Valmistetaan 2 kpl identtisiä entremet-kakkuja. Resepti valmistusohjeineen annetaan kilpailupaikalla.

Moduuli 3/Konvehti

Tehtävä

19 p. Valmistetaan konvehteja pyydetty määrä. Resepti valmistusohjeineen annetaan kilpailupaikalla.

Moduuli 4/Jälkiruoka-annos

Tehtävä

15 p. Toisesta entremet-kakusta kootaan lisäelementein lautasannoksia pyydetty määrä. Valmistusohjeet annetaan kilpailupaikalla.

Moduuli 5/Leipurin taitotyö

Tehtävä

19 p. Teemana saaristo. Taitotyö tulee olla valmistettu syötävistä raaka-aineista ja oltava teeman mukainen. Suunnitelma tehdään etukäteen ennen kilpailuja, sitä ei arvioida. Valmis taitotyö asetetaan 50x36cm alustalle (hopea pahvi) ja jätetään työpisteelle pyydettyyn kohtaan. Työ ei saa ylittää reunoja missään kohtaa. Työn korkeus tulee olla vähintään 30 cm enintään 50 cm korkea korkeimmasta kohdasta mitattuna.

Käytettävissä olevat raaka-aineet:

  • hiiva
  • voila´ leivänparanne
  • hiivaleipäjauho
  • grahamjauho
  • ruisjauho (karkea ja hieno)
  • voi
  • hieno merisuola
  • sokeri
  • tomusokeri
  • vehnäjauho (karkea ja hieno)
  • kaakaojauhe
  • maissitärkkelys
  • isomaltoosi

Jos tarvitset värejä, tuo omat mukanasi.
Ilmoita raaka-ainetarpeesi pe 11.4.2025 mennessä

Moduuli 6/Kestävä kehitys ja työhyvinvointi

Tehtävä

5 p

Moduuli 7/Työturvallisuus ja yrittäjämäinen toiminta

Tehtävä

5 p

Lajin yhteistyökumppanit

  • Electrolux professional logo
  • Image Wear Oy logo
  • Kiilto logo
  • Leipomo Juuri Oy logo
  • Mauste-Sallinen Oy logo
  • Mbakery logo
  • Mimis Kotipellon Puutarha logo

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Skills Finland logo
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö logo
  • Finnish National Agency for Education logo
  • City of Turku logo
  • John Deere logo
  • Kaukokiito logo
  • Posti logo
  • k-ryhmä logo
  • Sandvik logo
  • Wihuri Tekninen Kauppa logo
  • The Finnish Defence Forces logo
  • Marinen logo
  • Electrolux professional logo
  • Super logo
  • Slice logo
  • Würth Logo
  • Tenstar Simulation logo
  • JHL logo
  • Four Reasons logo
  • Toyota Material Handling Finland logo
  • db schenker logo
  • Kemppi logo
  • Dimex Oy logo
  • Keuda logo
  • Keskusautohalli logo
  • Enter SystemSolutions Oy logo
  • Hiab Finland Oy logo
  • Suomen Rakennuskone Oy logo
  • Turun Osuuskauppa logo
  • Scania Suomi Oy logo
  • Ponsse logo
  • Rajupaja logo
  • Föli logo
  • Volvo Trucks logo
  • GF Building Flow Solutions logo
  • Rahtarit logo
  • Savon ammattiopiston logo
  • Jaspi logo