502

Kokki / Finaali

Finalistit

Berg Simon

Prakticum

Hammarström Oliver

Prakticum

Jämsä Rasmus

Perho liiketalousopisto

Maunu Eino

Perho liiketalousopisto

Kaarkoski Pauline

Stadin ammattiopisto

Svahn Siiri

Stadin ammattiopisto

Karlsson Moa

Optima

Laajos Kaiku

Forssan AI

Korpisaari Santeri

Forssan AI

Pakarinen Niilo

Tredu

Schüle Elias

Tredu

Pyhtilä Lilja

OSAO

Lorencini Piatã

OSAO

Reponen Vilma

Gradia

Miettinen Väinö

Gradia

Söderman Theo

Optima

Kilpailupaikka

Turun Messukeskus, B-halli

Kilpailutehtävän kuvaus

Lajin kilpailutehtävät perustuvat ravintola- ja cateringalan perustutkinnon perusteisiin,

ruokapalvelun osaamisala, kokki, kiitettävän tason vaatimuksiin (K5). Kilpailutehtävät laaditaan yhdessä työelämän kanssa. Kilpailu on parikilpailu.

Kilpailijoiden tehtävänä on suunnitella ja valmistaa erillisen ohjeistuksen mukaan kylmiä sekä lämpimiä ruokia erilaisille asiakasryhmille. Kilpailutehtävissä mitataan myös kilpailijoiden kestävän kehityksen osaamista käytännössä ja teoriassa.

Arvioinnissa käytetään laadullista ja määrällistä arviointia. Pisteytyksessä käytetään CIS-pistelaskujärjestelmää, jossa lajin maksimipisteet ovat 100 pistettä. Arviointimenetelmät ovat määrällinen ja laadullinen arviointi, ja kumpaakin arviointimenetelmää käytetään.

Lajin aikataulu

Finaali kilpaillaan aikavälillä 6.-8.5.2025. Lajien päiväkohtaiset aikataulut tulevat näkyviin lajialueiden ilmoitustauluille.

Kestävä kehitys

Kilpailutehtävissä käytetään kauden raaka- aineita ja alueelle sekä alueen ruokakulttuurille tyypillisiä aineita.

Finaalin arviointikohteina on ruoan turvallisuus, taloudellisuus, yhteistyö, vastuullinen ja kestävän kehityksen mukainen toiminta sekä omavalvonta.

Kilpailutehtävät laaditaan kestävän kehityksen tietotaitoa vaativiksi. Kilpailijat näyttävät omilla valinnoillaan ja raaka-aineiden käsittelytaidoillaan kestävän kehityksen osaamisensa.

Yrittäjyys

Tehtäviä laadittaessa on huomioitu hävikin minimointi. Tuotteiden valmistuksessa on huomioitava taloudellisuus, muuttuvat tilanteet sekä yhteistyö.

Työturvallisuus

Noudatetaan alan sekä tapahtumapaikan yleisiä turvallisuusmääräyksiä ja otetaan työssä huomioon oma, työyhteisön jäsenten ja asiakkaiden turvallisuus omatoimisesti ja vastuullisesti. Lajitoimijoiden ja kilpailijoiden pitää tunnistaa ja tiedottaa havaitsemistaan vaaroista ja riskeistä oma-aloitteisesti.

Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit

Moduuli 1/
Tilaus- ja juhlaruokien valmistus

Tehtävä

Käytettävissä oleva aika 4,5 h, sisältää suunnittelun, tuotteiden valmistuksen ja esille laiton.

Pisteet: 25 p.

Kilpailijoiden tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa tuotteet ohjeen mukaan. Suunnittelu tapahtuu erillisen ohjeistuksen mukaan, joka annetaan kilpailupaikalla.

Moduuli 2/Kolmen ruokalajin menu -tehtävä

Tehtävä

Käytettävissä oleva aika 5,5 h, sisältää suunnittelun, esivalmistuksen, valmistuksen ja esille laiton

Pisteet: 55 p.

Tämä kilpailutehtävä suoritetaan kahtena päivänä.

Tiistaina 6.5 kilpailijoiden tehtävänä on suunnitella kolmen ruokalajin ateriakokonaisuus kuudelle hengelle, joka toteutetaan keskiviikkona. Suunnittelu tapahtuu erillisen ohjeistuksen mukaan.

Keskiviikkona 7.5 annokset valmistetaan edellisenä päivänä tehdyn suunnitelman mukaisesti.

Moduuli 3/Katu- ja pikaruokatehtävä

Tehtävä

Käytettävissä oleva aika 3 h, sisältää suunnittelun, valmistuksen ja esille laiton.

Pisteet: 20 p.

Torstaina 8.5. suunnitellaan, valmistetaan ja laitetaan esille pikaruoka- tuotteita erillisen ohjeistuksen mukaan. Kilpailumoduuliin sisältyy teoria tehtävä.

Arviointikriteereissä noudatetaan ravintola- ja cateringalan perustutkinnon, ruokapalvelun osaamisalan tason K5-arviointia. Arvioinnissa käytetään CIS-pistelaskentaa, ja arviointi on sekä laadullista että määrällistä.

Lajin yhteistyökumppanit

  • Electrolux professional logo
  • Kespro logo
  • Turun Osuuskauppa logo
  • Image Wear Oy logo
  • Ramirent logo
  • Kiilto logo
  • Chaîne des Rôtisseurs Finland ry logo
  • Hesburger logo
  • Suomen keittiömestarit ry. logo
  • Turun keittiömestarit ry. logo
  • Victorinox logo
  • Laurea ammattikorkeakoulu logo
  • Smör logo
  • Tulituli Oy ja Ravintola Brasa logo
  • Mimis Kotipellon Puutarha logo
  • Axxell logo
  • Etelä-Suomen keittiömestariyhdistys ry logo

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Skills Finland logo
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö logo
  • Finnish National Agency for Education logo
  • City of Turku logo
  • John Deere logo
  • Kaukokiito logo
  • Posti logo
  • k-ryhmä logo
  • Sandvik logo
  • Wihuri Tekninen Kauppa logo
  • The Finnish Defence Forces logo
  • Marinen logo
  • Electrolux professional logo
  • Super logo
  • Slice logo
  • Würth Logo
  • Tenstar Simulation logo
  • JHL logo
  • Four Reasons logo
  • Toyota Material Handling Finland logo
  • db schenker logo
  • Kemppi logo
  • Dimex Oy logo
  • Keuda logo
  • Keskusautohalli logo
  • Enter SystemSolutions Oy logo
  • Hiab Finland Oy logo
  • Suomen Rakennuskone Oy logo
  • Turun Osuuskauppa logo
  • Scania Suomi Oy logo
  • Ponsse logo
  • Rajupaja logo
  • Föli logo
  • Volvo Trucks logo
  • GF Building Flow Solutions logo
  • Rahtarit logo
  • Savon ammattiopiston logo
  • Jaspi logo