502
Kokki / Semifinaali
Semifinaali-koordinaattori
Aika
Keskiviikko 29.1.2025 (Keuda, Ammattiopisto Gradia, Omnia, Stadin AO)
Torstai 30.1.2025 (Keuda, Ammattiopisto Gradia, Omnia)
Perjantai 31.1.2025 (Keuda)
Kilpailupaikat
Ammattiopisto Gradia
Taulumäentie 45
40101 Jyväskylä
Yhteyshenkilö: Riitta Palho; riitta.palho@gradia.fi; 040 3416 006
Omnia
Lakelankatu 1
02770 Espoo
Yhteyshenkilö: Sami Kirjonen; sami.kirjonen@omnia.fi; 050 5614 373
Stadin AO
Prinsessantie 2
00820 Helsinki
Yhteyshenkilö: Johanna Kiviö; johanna.kivio@edu.hel.fi; 040 3345 703
Keuda Kerava
Sarviniitynkatu 9
04200 Kerava
Yhteyshenkilö: Arto Oinonen; arto.oinonen@keuda.fi; 050 3375 508
Aikataulu
Kilpailu suoritetaan klo 9–16 välisenä aikana.
Materiaalit ja laitteet
Kilpailun järjestäjä varaa jokaiselle kilpailijaparille työpisteen, leikkuulaudat, siivousliinat, kertakäyttökäsineet ja astiat jätteiden lajittelua varten. Samoin varataan yleisesti keittiössä käytettävät pientyövälineet. Käytettävät koneet ja laitteet ovat ravintolakeittiöissä käytettäviä malleja. Esille laittamiseen varataan tarvittavat astiat.
Käytännön ohjeita
Kilpailija tuo itse mukanaan kilpailupaikalle seuraavat tarvikkeet ja työvälineet:
- kuvallinen henkilöllisyystodistus
- kokin täydellinen asukokonaisuus. Kilpailijapari käyttää elintarvikelain edellyttämää ja koulutuksenjärjestäjän hyväksymää asukokonaisuutta.
- henkilökohtaiset veitset ja muut käsikäyttöiset pientyövälineet.
- lämpömittarin, paristokäyttöisen vaa’an ja sauvasekoittimen sekä sähkövatkaimen. Ei muita patteri- tai sähkökäyttöisiä työvälineitä.
- kilpailijan mukanaan tuomien pientyövälineiden pitää mahtua GN 1/1 200 mm niin, että kannen saa päälle ja sisällä olevat tuotteet eivät näy.
Muut ohjeet
- kilpailijat käyttävät kokinhattua, jonka kilpailun järjestäjä hankkii.
- kilpailijat voivat halutessaan ottaa mukaan omia henkilökohtaisia eväitä.
- puhelimet ja muut omat mobiililaitteet ovat kiellettyjä kilpailun aikana. Kilpailuhuoltajan tulee huolehtia siitä, että laitteet ovat hänen hallussaan kilpailun alusta kilpailun loppuun saakka.
- Suunnittelussa käytettävä materiaali annetaan kisapaikalla.
Kilpailutehtävän yleiskuvaus ja arvioinnin kokonaisuus
Tehtävä perustuu ravintola- ja cateringalan perustutkinnon annosruokien valmistus -tutkinnon osaan, kiitettävä taso. Semifinaali sisältää teoriatehtävän sekä annoskorttitehtävän. Teoriatehtävään ja suunnitteluun on varattu aikaa yhteensä 1 tunti. Suunnittelussa menu sekä erityisruokavaliomerkinnät ja allergeenit kirjoitetaan suomen kielellä.
Annoskortit jaetaan suunnitteluajan alussa. Annokset tulee valmistaa annoskortin mukaan.
Tehtävänä on valmistaa lautasannoksina pääruoka kuudelle henkilölle ja jälkiruoka kuudelle henkilölle. Jälkiruoka tarjoillaan erillisestä astiasta. Astia ilmoitetaan kilpailupäivänä.
Tehtävän suorittamiseen keittiössä on aikaa 3 h 40 min.
Pääruoka, pakolliset raaka-aineet:
Kalkkunan rintafilee
Maksamakkara
Myllärin gluteeniton pitkäjyväinen kaura
Jälkiruoka, pakolliset raaka-aineet:
Tumma suklaa
Tuore appelsiini
Tuore inkivääri
Kilpailijat saavat muut raaka-aineet tietoonsa kilpailupäivän suunnittelussa
Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit
Semifinaalitehtävän alustava moduulirakenne (muutokset mahdollisia):
Moduuli 1/Suunnittelu
Arviointi
15 pistettä
Moduuli 2/Tuotteiden valmistus ja esille laitto
Arviointi
25 pistettä
Moduuli 3/Annoksien ulkonäkö, rakenne ja maku
Arviointi
45 pistettä
Moduuli 4/Toiminnan vastuullisuus
Arviointi
15 pistettä