502

Kokki / Semifinaali

Semifinaali-koordinaattori

Aika

Keskiviikko 29.1.2025 (Keuda, Ammattiopisto Gradia, Omnia, Stadin AO)

Torstai 30.1.2025 (Keuda, Ammattiopisto Gradia, Omnia)

Perjantai 31.1.2025 (Keuda)

Kilpailupaikat

Ammattiopisto Gradia
Taulumäentie 45
40101 Jyväskylä
Yhteyshenkilö: Riitta Palho; riitta.palho@gradia.fi; 040 3416 006

Omnia
Lakelankatu 1
02770 Espoo
Yhteyshenkilö: Sami Kirjonen; sami.kirjonen@omnia.fi; 050 5614 373

Stadin AO
Prinsessantie 2
00820 Helsinki
Yhteyshenkilö: Johanna Kiviö; johanna.kivio@edu.hel.fi; 040 3345 703

​​Keuda Kerava​ 
Sarviniitynkatu 9
04200 Kerava
Yhteyshenkilö: Arto Oinonen; arto.oinonen@keuda.fi; 050 3375 508

Aikataulu

Kilpailu suoritetaan klo 9–16 välisenä aikana.

Materiaalit ja laitteet

Kilpailun järjestäjä varaa jokaiselle kilpailijaparille työpisteen, leikkuulaudat, siivousliinat, kertakäyttökäsineet ja astiat jätteiden lajittelua varten. Samoin varataan yleisesti keittiössä käytettävät pientyövälineet. Käytettävät koneet ja laitteet ovat ravintolakeittiöissä käytettäviä malleja. Esille laittamiseen varataan tarvittavat astiat.

Käytännön ohjeita

Kilpailija tuo itse mukanaan kilpailupaikalle seuraavat tarvikkeet ja työvälineet:

  • kuvallinen henkilöllisyystodistus
  • kokin täydellinen asukokonaisuus. Kilpailijapari käyttää elintarvikelain edellyttämää ja koulutuksenjärjestäjän hyväksymää asukokonaisuutta.
  • henkilökohtaiset veitset ja muut käsikäyttöiset pientyövälineet.
  • lämpömittarin, paristokäyttöisen vaa’an ja sauvasekoittimen sekä sähkövatkaimen. Ei muita patteri- tai sähkökäyttöisiä työvälineitä.
  • kilpailijan mukanaan tuomien pientyövälineiden pitää mahtua GN 1/1 200 mm niin, että kannen saa päälle ja sisällä olevat tuotteet eivät näy.

Muut ohjeet

  • kilpailijat käyttävät kokinhattua, jonka kilpailun järjestäjä hankkii.
  • kilpailijat voivat halutessaan ottaa mukaan omia henkilökohtaisia eväitä.
  • puhelimet ja muut omat mobiililaitteet ovat kiellettyjä kilpailun aikana. Kilpailuhuoltajan tulee huolehtia siitä, että laitteet ovat hänen hallussaan kilpailun alusta kilpailun loppuun saakka.
  • Suunnittelussa käytettävä materiaali annetaan kisapaikalla.

Kilpailutehtävän yleiskuvaus ja arvioinnin kokonaisuus

Tehtävä perustuu ravintola- ja cateringalan perustutkinnon annosruokien valmistus -tutkinnon osaan, kiitettävä taso. Semifinaali sisältää teoriatehtävän sekä annoskorttitehtävän. Teoriatehtävään ja suunnitteluun on varattu aikaa yhteensä 1 tunti.  Suunnittelussa menu sekä erityisruokavaliomerkinnät ja allergeenit kirjoitetaan suomen kielellä.

Annoskortit jaetaan suunnitteluajan alussa. Annokset tulee valmistaa annoskortin mukaan.
Tehtävänä on valmistaa lautasannoksina pääruoka kuudelle henkilölle ja jälkiruoka kuudelle henkilölle. Jälkiruoka tarjoillaan erillisestä astiasta. Astia ilmoitetaan kilpailupäivänä.

Tehtävän suorittamiseen keittiössä on aikaa 3 h 40 min.

Pääruoka, pakolliset raaka-aineet:

Kalkkunan rintafilee
Maksamakkara
Myllärin gluteeniton pitkäjyväinen kaura

Jälkiruoka, pakolliset raaka-aineet:

Tumma suklaa
Tuore appelsiini
Tuore inkivääri

Kilpailijat saavat muut raaka-aineet tietoonsa kilpailupäivän suunnittelussa

Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit

Semifinaalitehtävän alustava moduulirakenne (muutokset mahdollisia):

Moduuli 1/Suunnittelu

Arviointi

15 pistettä

Moduuli 2/Tuotteiden valmistus ja esille laitto

Arviointi

25 pistettä

Moduuli 3/Annoksien ulkonäkö, rakenne ja maku

Arviointi

45 pistettä

Moduuli 4/Toiminnan vastuullisuus

Arviointi

15 pistettä

Lajin yhteistyökumppanit

  • Kespro logo
  • Ramirent logo
  • Suomen keittiömestarit ry. logo
  • Turun keittiömestarit ry. logo
  • Victorinox logo
  • Chaîne des Rôtisseurs Finland ry logo

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Skills Finland logo
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö logo
  • Finnish National Agency for Education logo
  • City of Turku logo
  • John Deere logo
  • Super logo
  • Slice logo
  • Würth Logo
  • k-ryhmä logo
  • Tenstar Simulation logo
  • JHL logo
  • Four Reasons logo