504
Tarjoilija / Semifinaali
Semifinaali-koordinaattori
Aika
Tiistai 28.1.2025
Kilpailupaikat
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä, Keuda
Paatela rakennus
Sibeliuksenväylä 55 b
04410 Järvenpää
Yhteyshenkilö: Sini Ainasto; sini.ainasto@keuda.fi; 040 1744 572
Ammattiopisto Gradia
Taulumäentie 45
40200 Jyväskylä
Yhteyshenkilö: Raisa Cantos; Raisa.cantos@gradia.fi; 040 3415 993
OSAO
Kotkantie 2 C
90250 Oulu
Yhteyshenkilö: Pentti Ojala; Pentti.Ojala@osao.fi; 050 3092 396
Ammattiopisto Samiedu
Pohjolankatu 4-6
57200 Savonlinna
Yhteyshenkilö: Laura Tynkkynen; Laura.tynkkynen@samiedu.fi; 050 4145 719
Aikataulu
9.00 Ilmoittautuminen
9.30 Yleinen ohjeistus kilpailijoille ja kilpailuhuoltajille
9.45 Moduuli 1 alkaa
Moduuli 1. Bistron asiakaspalvelutehtävä 90min + 30 min esivalmistelu
Moduuli 2. Baari tehtävä 20 min
Moduuli 3. Tilaustarjoilussa toimiminen 20 min
15.30–16.00 Semifinaalipäivän päätös
Lounas erillisen aikataulun mukaanLajin kilpailutehtävien laajuus perustuu Ravintola- ja cateringalan perustutkinnon Tarjoilijan osaamisalan tutkinnon perusteisiin.
Materiaalit ja laitteet
- Asiakaspöydät ja –tuolit
- Kaikille yhteinen apupöytäpiste
- Pöytäliinat
- Kertakäyttöiset lautasliinat
- Ruokailuvälineet
- lautaset
- Lasit
- Tarjoiluvälineet ja tarvittavat tarjoiluastiat
- Pöytäsomiste
- Baarivälineistö, alkoholimitat, ravistimet
- Kahvi- ja teekupit
Käytännön ohjeita
Kilpailija tuo tullessaan:
- Henkilökortin, ajokortin tms. henkilöllisyyden todistamiseksi (myös KELA-kortti kelpaa)
- Tarjoilijan työasu (oman oppilaitoksen työasu)
- Tarjoilukäsineet
- Viinipullonavaaja
- Kynä
- Pieni lehtiö
- Tulitikut
Kilpailutehtävän yleiskuvaus ja arvioinnin kokonaisuus
Tarjoilija toimii kilpailujen aikana asiakaspalvelutehtävissä erilaisin liikeideoin toimivissa ravintoloissa. Hän osaa kunnostaa asiakastiloja sekä esitellä, myydä ja tarjoilla asiakkaille tuotteita ja palveluja eri tarjoilutapoja käyttäen. Hän osaa ottaa huomioon yksittäisiä asiakkaita ja asiakasryhmiä sekä tekee yhteistyötä keittiöhenkilökunnan sekä muiden tarjoilijoiden kanssa.
Tarjoilija palvelee kotimaisia ja kansainvälisiä asiakkaita ja hän toimii vastuullisesti sekä aktiivisesti huomioiden erilaisten asiakkaiden tarpeet. Hän noudattaa työskennellessään anniskelu- ja hygieniamääräyksiä sekä ottaa huomioon kestävän kehityksen, yrittäjyyden, työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin toimintaperiaatteet.
Tehtäviä voidaan tarvittaessa tarkentaa kuukautta ennen semifinaalia.
Pääasialliset arviointikriteerit:
Arvioinnin pohjana käytetään Ravintola- ja cateringalan perustutkinnon Asiakaspalvelu ja myynti JA Annosruokien ja juomien tarjoilu -tutkinnon osia. Osaamisvaatimukset perustuvat tutkinnon perusteiden kiitettävään (K5) tasoon ja on jaettu tehtävämoduuleihin.
Tarkempi arviointi perustuu CIS-pistelaskujärjestelmään. Kilpailutehtävä arvioidaan asteikolla 0–100 p.
Kuvaus arvioinnin toteuttamisesta (Sääntö kohta 7.5)
Laadullista arviointia 50 %
Määrällistä arviointia 50 %
Mikäli kilpailija vaarantaa itsensä tai muiden turvallisuuden, voidaan kilpailusuoritus keskeyttää.
Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit
Semifinaalitehtävän alustava moduulirakenne (muutokset mahdollisia):
Moduuli 1/Bistron asiakaspalvelu ja tarjoilu (50 pistettä)
Tehtävä
Liikeidea: Klassinen gastronominen bistro. Vastuullisuuden ja kestävän kehityksen periaatteet on huomioitu liiketoiminnassa, palvelukonseptissa ja ruokien raaka-aineissa. Kilpailijalle saapuu 4 asiakasta illalliselle.
Kilpailija toimii ravintolan asiakaspalvelutehtävissä. Kilpailija on pukeutunut asianmukaiseen ja liikeideaan sopivaan työvaatetukseen. Ulkoinen olemus on huoliteltu. Hänellä on mukanaan tarjoilijan työvarusteet. Hän ottaa vastaan asiakkaat ja ohjaa heidät pöytään. Hän esittelee tuotteet ja ottaa vastaan asiakkaiden tilaukset. Kilpailija huolehtii, että kate on asiakkaan tilauksen mukainen. Hän tarjoilee ruokia ja juomia sekä huolehtii asiakaspöytien ja tilojen siisteydestä.
Asiakkaat tilaavat ruoat ja juomat paikan päällä ravintolan listalta. Tarjoilutapana on lautastarjoilu. Ruokien kanssa tarjoillaan leipää ja levitettä.
Bistron ruokalista:
ALKURUOAT
Quiche Lorraine
Siikaceviche
Créme Ninon
PÄÄRUOAT
Coq au vin
Kuhaa Meuniére
Artisokka- valkopapu cassoulet ja pistoua
JÄLKIRUOAT
Tarte tatin
Marja- Clafoutis
Créme brúlee
JUOMAKSI:
Lähdevesi
Kivennäisvesi
Olut
Valkoviini
Punaviini
Suodatinkahvi/Haudutettu tee
Moduuli 2/Baaritehtävä, juomasekoitusten valmistaminen (30 pistettä)
Tehtävä
Kilpailija valmistaa baarissa tai vastaavanlaisessa tilassa asiakkaille kaksi juomasekoitusta ennakkoon annetusta 5 juomasekoituksen listasta. Työpisteessä on tarvittavat välineet ja raaka-aineet juomasekoituksien valmistamista varten. Kilpailija käyttää oikeita työtapoja, -välineitä ja raaka-aineita. Hän esittelee raaka-aineet ja valmiit juomasekoitukset. Kilpailija siistii työpisteen.
Gin & tonic
4 cl Gin
Täytä lasi Tonic-vedellä
Valmistustapa: rakentaminen
Lasi: Highball-lasi
Koriste: sitruunan tai limen viipale
Amaretto Sour
4 cl Amaretto
3 cl Sitruunamehu
2 cl valkuainen
Valmistustapa: ravistaminen
Lasi: On the rocks
Koriste: sitruunankuori
Espresso Martini
3 cl vodka
2 cl kahvilikööri
4 cl espressoa
Valmistus: ravistaminen
Lasi: cocktail
Koriste: 3 kahvipapua
Cosmopolitan
3 cl vodka (sitrus)
2 cl triple sec
3 cl karpalomehu
1 cl limemehu
Valmistus: ravistaminen
Lasi: cocktail
Koriste: Appelsiininkuori
Negroni Sbagliato
2 cl punainen vermutti
2 cl campari
Täytä lasi Proseccolla
Valmistus: rakentaminen
Lasi: On the rocks
Koriste: Appelsiininkuori
Moduuli 3/Tilaustarjoilussa toimiminen
(20 pistettä)
Tehtävä
Kilpailija toimii kokoushotellin kabineteissa tarjoilijan työtehtävissä. Kilpailijan tehtävänä on palvella asiakkaita tilausmääräyksen mukaisesti. Kilpailija huomioi työssään vastuullisuuden ja kestävän kehityksen periaatteet sekä ergonomisen työskentelyn. Tehtävä on kirjallinen.