603
CNC-koneistus
Tämän lajin tehtävät perustuvat kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoon. Perustutkinnon ammattinimikkeet ovat koneautomaatioasentaja, koneasentaja, koneistaja, levyseppähitsaaja ja muovi- tai kumituotevalmistaja.
Työpaikka voi olla osaamisalasta riippuen esimerkiksi kone- ja metalliteollisuuden yrityksessä konepajalla, verstaalla, telakalla, korjaamolla tai tehtaalla erilaisissa asennus- automaatio- ja kokoonpanotöissä sekä koneiden täyttö- ja kunnossapitotöissä.
Finaali
Finaalin tiedot ja aikataulut julkaistaan maaliskuussa 2025.
Tulokset
Tulokset julkaistaan finaalin jälkeen toukuussa 2025.
Yleiskuvaus kilpailulajista
Koneistaja valmistaa työturvallisesti metallista tai muista koneistettavista materiaaleista kappaleita ja koneen osia erilaisten työstömenetelmien avulla. Osia valmistetaan tietokoneohjatulla sorvilla ja koneistuskeskuksella. Ohjelmointi tapahtuu CAD/CAM -ohjelman avulla.
Koneistajat työskentelevät pääasiassa konepajojen ja metalliverstaiden palveluksessa tai itsenäisinä yrittäjinä. Ammatissa tarvitaan työstötekniikoiden ja käytettävien materiaalien tuntemusta sekä tarkkuutta, huolellisuutta ja yhteistyötaitoja, unohtamatta kestävän kehityksen periaatetta.
Kilpailu on yksilökilpailu.
Osaamisvaatimukset
Osaamisvaatimukset pohjautuvat kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon kiitettävään tasoon sekä työelämän vaatimuksiin nuorelle työntekijälle. Tärkeimmät osa-alueet ovat CNC-sorvaus, CNC-jyrsintä, CAD/CAM-ohjelmointi ja osia konepajamittaamisen tutkinnon osasta.
Tehtäväpankki
Löydät lajin menneiden Taitaja-tapahtumien tehtävät Skills Finlandin Taitaja-tehtäväpankista.
Lajivastaavat
Ossi Nurmi
Katri Vanhatalo
Lajiohjausryhmä
- Ossi Nurmi, Turun ammatti-instituutti
- Katri Vanhatalo, Turun ammatti-instituutti
- Mikko Suokas, Keuda
- Niko Mähönen, Savon ammattiopisto
- Jukka Marttinen, Savon ammattiopisto
- Jarno Pöntinen, Opetushallitus
- Janne Ruohonen, Grönblom
- Henry Lähteenmäki, Kone-Tuomi
- Jarno Laaksonen, Kone-Tuomi
- Veli-Matti Hauta, Vamia