604

Laborantti / Finaali

Finalistit

Egorova Polina

Koulutuskeskus Brahe

Loka Gersa

Keuda

Lukkari Outi

Keuda

Murtonen Matti

Riveria

Stopowski Ignacy

Turun ammatti-instituutti

Tunkkari Aino

Keuda

Änäkkälä Otso

Kpedu

Kilpailupaikka

Kilpailutehtävät

Laboranttilajin tehtävät liittyvät ympäristön ja teollisuuden analyyseihin. Kilpailijat analysoivat vesinäytteitä (kaivo- ja luonnonvesi) sekä elintarviketeollisuuden ja lääketeollisuuden näytteitä.

Kilpailutehtäviin annetaan kilpailupäivänä työohjeet. Kilpailijan on itse suunniteltava ja aikataulutettava päiväkohtaiset työnsä.

Lajin osaamisvaatimukset perustuvat laboratorioalan perustutkinnon perusteiden kiitettävän (K5) tason vaatimuksiin.

Kilpailutehtävissä mitataan myös kilpailijoiden kestävän kehityksen, yrittäjyyden ja työturvallisuuden osaamista käytännössä.

Arvioinnissa käytetään määrällistä ja laadullista arviointia.

Materiaalit ja laitteet

Kilpailun järjestäjä varaa kilpailupaikalle tarvittavat kalusteet, laitteet, välineet ja reagenssit kuten:

  • UV/VIS-spektrofotometrit
  • Laboratoriovaa’at
  • Byretit tai annostelijat
  • TLC-levyt ja ajokammiot
  • UV -lamppu
  • Sekoittajat
  • Lämmityslaitteet
  • Vesihauteet
  • Automaattipipetit
  • pH-mittarit
  • Inkubaatiokaapit
  • Mittavälineet ja astiat
  • Kemian taulukot
  • Laitteiden käyttöohjeet
  • Tietokoneet
  • Suojakäsineet
  • Työtakki

Käytännön ohjeita

Kilpailija tuo itse mukanaan kilpailupaikalle seuraavat tarvikkeet ja työvälineet:

  • Työkengät (umpinaiset, kiinnitys myös kantapään takaa)
  • Laskin
  • Suojalasit
  • Merkkaustussi
  • Kuulakärkikynä

Kestävä kehitys

Kaikki kilpailussa käytettävät laitteet ja välineet on joko lainattu yhteistyökumppaneilta tai oppilaitoksesta, joten niitä ei ole tarvinnut ostaa. Kilpailijoiden tulee minimoida materiaalihävikin ja jätteen synty sekä lajitella kilpailutyössä syntyvät jätteet oikein. Kaikki kilpailupäivien aikana syntyvät jätteet lajitellaan lajialueella ja toimitetaan myöhemmin hävitettäväksi tai jätteenkäsittelylaitokselle

Kilpailijoiden tulee toimia vastuullisesti ja muut huomioiden sekä tehtävä työtä ergonomisesti oikein. Kunkin kilpailijan työpisteen korkeus säädetään kilpailijan pituuden mukaan. Päiväkohtaiset kilpailutehtävät on suunniteltu siten, että kilpailijoilla on mahdollisuus tauottaa töitä.

Yrittäjyys

Yrittäjyys huomioidaan kilpailutehtävissä ja arvioinnissa mm. sarjatyöskentelynä, materiaalien taloudellisena käyttönä, yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoina.

Työturvallisuus

Työturvallisuudessa huomioidaan sekä kilpailijat, tuomarit että yleisö.

Maanantai 5.5.2025 perehtymistilaisuudessa suoritetaan turvallisuuskävely, hätäpoistumistiet ja kokoontumisalueet kerrotaan opastus kierroksella. Lisäksi opastetaan, mistä lajialueella löytyy silmähuuhtelupullot, sammutuspeite ja muut ensiapuvälineet.

Laboratorioalue on eristetty yleisöstä pleksiseinillä. Kilpailijat käyttävät suojavarusteita, kuten laboratoriotakkia, suojalaseja ja suojakäsineitä. Haitallisia kemikaaleja käsitellään vetokaapeissa. Lajialueella on myös kaikkien käytössä olevien kemikaalien käyttöturvallisuustiedotteet, joihin kilpailijan on tutustuttava ennen työn aloittamista.

Jätteet lajitellaan ja toimitetaan myöhemmin hävitettäväksi tai jätteenkäsittelylaitokselle.

Ergonomia on huomioitu korkeussäädettävillä työpisteillä, jotka on etukäteen säädetty jokaisen kilpailijan pituuden mukaan sopivalle työskentelykorkeudelle. Työpisteillä on lisävalaistus. Kilpailijan on pidettävä työpisteet siistinä.

Laboratorioalueella ei saa syödä eikä juoda, joten tuomareille ja kilpailijoille on lajialueelle järjestetty väliseinällä laboratoriosta erotettu alue taukojen pitämiseen.

Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit

Arviointi

Kilpailun kokonaispistemäärä on 100 pistettä. Pisteet on jaettu moduuleittain. Moduulien pisteet on jaettu tarkempiin arviointikohteisiin lopullisen tehtävän arviointikaavakkeissa. Arviointi käsittää sekä laadullista arviointia (3 tuomaria arvioi kutakin kilpailijaa) että määrällistä arviointia (2 tuomaria arvioi kutakin kilpailijaa).

Arvioinnissa kiinnitetään huomiota mm.

  • Työn suunnitteluun ja kokonaisuuden hallintaan
  • Työmenetelmien, -välineiden ja materiaalin hallintaan
  • Materiaalin ja välineiden taloudelliseen käyttöön
  • Tulosten laskemiseen, raportointiin ja tulkintaan
  • Vuorovaikutus ja yhteistyötaitoihin
  • Työturvallisuuteen
  • Ergonomiaan

Moduuli 1/Ympäristöanalyysit

Tehtävä

  • Fosfaatin määrittäminen vesinäytteestä

Kilpailija määrittää vesinäytteen fosfaattipitoisuuden spektrofotometrisesti. Menetelmä perustuu molybdeenisinimenetelmään. Työ pohjautuu standardiin SFS-EN ISO 6878:2004.

  • Yllätystehtävä
  • Vesinäytteen pH:n ja sähkönjohtavuuden määrittäminen

Kilpailija kalibroi pH mittarin ja mittaa vesinäytteiden pH:n sekä sähkönjohtavuuden

Pisteet: max 50 p

Moduuli 2/Elintarvike- ja lääketeollisuuden analyysit

Tehtävä

  • Jauhelihan aerobisten mikrobien pesäkeluvun määrittäminen

Kilpailija tarkastaa jauhelihan valmistusprosessin hygieniatason määrittämällä jauhelihan aerobisten mikrobien pesäkeluvun.

  • Elintarvikkeen titrattavan kokonaishappamuuden määrittäminen

Kilpailija määrittää elintarvikkeen kokonaishappamuuden titrimetrisellä menetelmällä. Titrauksen päätepiste todennetaan potentiometrisesti pH-mittarilla.

  • Synteesituotteen puhtauden määrittäminen ohutkerroskromatografian avulla

Kilpailija tarkistaa orgaanisen synteesituotteen puhtauden ohutkerroskromatografian avulla.

Pisteet: max 50 p

Lajin yhteistyökumppanit

  • Image Wear Oy logo
  • Berner logo
  • Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy logo

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Skills Finland logo
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö logo
  • Finnish National Agency for Education logo
  • City of Turku logo
  • John Deere logo
  • Kaukokiito logo
  • Posti logo
  • k-ryhmä logo
  • Sandvik logo
  • Wihuri Tekninen Kauppa logo
  • The Finnish Defence Forces logo
  • Marinen logo
  • Electrolux professional logo
  • Super logo
  • Slice logo
  • Würth Logo
  • Tenstar Simulation logo
  • JHL logo
  • Four Reasons logo
  • Toyota Material Handling Finland logo
  • db schenker logo
  • Kemppi logo
  • Dimex Oy logo
  • Keuda logo
  • Keskusautohalli logo
  • Enter SystemSolutions Oy logo
  • Hiab Finland Oy logo
  • Suomen Rakennuskone Oy logo
  • Turun Osuuskauppa logo
  • Scania Suomi Oy logo
  • Ponsse logo
  • Rajupaja logo
  • Föli logo
  • Volvo Trucks logo
  • GF Building Flow Solutions logo
  • Rahtarit logo
  • Savon ammattiopiston logo
  • Jaspi logo