307
Vaatteenvalmistus
Tämän lajin tehtävät perustuvat tekstiili- ja muotialan perustutkintoon. Ammattinimikkeet ovat designtekstiilien valmistaja, mittatilausompelija, modisti, muotiassistentti, ompelija, sisustustekstiilien valmistaja, suutari, tekstiilien valmistaja, tekstiilihuoltaja ja vaatturi.
Työpaikka voi olla esimerkiksi tekstiilejä, vaatteita tai jalkineita valmistavassa pienyrityksessä tai teollisuudessa, myymälässä, pesulassa, vuokraamossa tai puvustamossa.
Finaali
Finaalin tiedot ja aikataulut julkaistaan maaliskuussa 2025.
Tulokset
Tulokset julkaistaan finaalin jälkeen toukuussa 2025.
Yleiskuvaus kilpailulajista
Vaatteenvalmistuksessa tarvitaan kädentaitoja, hahmottamiskykyä, oma-aloitteisuutta, loogista ajattelukykyä ja vuorovaikutustaitoja. Vaatteiden kokonaisvaltaisessa valmistamisessa on tärkeää vastuullisuus ja tuotteiden korkea laatu. Lisäksi tarvitaan herkkää värien, muotojen, tyylien ja trendien tuntemusta. Lajin kilpailutehtävissä painottuu vaatteen koko valmistusprosessi.
Kilpailu on yksilökilpailu.
Osaamisvaatimukset
Kilpailija osaa kaavoittaa, leikata ja valmistaa tuotteita työohjeiden mukaisesti digitaalisuutta hyödyntäen. Hän osaa suunnitella, muotoilla ja sovittaa tehtävänmukaisia tuotteita tai tuotteiden osia.
Hän osaa myös toimia taloudellisesti ja viimeistellä tuotteet luovutuskuntoon sekä palvella asiakasta asiantuntevasti. Kilpailija tuntee alan perusmateriaalit ja tarvikkeet sekä niiden asettamat vaatimukset tuotantoprosessin eri vaiheissa. Hän osaa laatia hoito-ohjeet tuotteelle.
Kilpailija osaa käyttää alan yleisimpiä koneita ja laitteita turvallisesti ja tehokkaasti. Hän noudattaa ergonomian ja työturvallisuuden vaatimuksia huomioiden työskentelyssään yrittäjyyden, vastuullisuuden ja työhyvinvoinnin periaatteet.
Kilpailutehtävien vaativuustaso perustuu tekstiili- ja muotialan perustutkinnon Tekstiili- ja muotialan työympäristössä toimiminen tutkinnon osan kiitettävään osaamistasoon.
Tehtäväpankki
Löydät lajin menneiden Taitaja-tapahtumien tehtävät Skills Finlandin Taitaja-tehtäväpankista.
Lajivastaavat
Anni Niemi
Maarit Orell
Lajiohjausryhmä
- Maarit Orell, Turun ammatti-instituutti
- Anni Niemi, Turun ammatti-instituutti
- Auri Kohola, Suomen tekstiili ja muoti
- Pauliina Oksala, Omnia, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä
- Noora Ihalainen, Stadin ammattiopisto
- Minna Tammi, Koulutuskeskus Salpaus
- Mialeena Pärssinen, Opetushallitus
- Niina Lahikainen, Etelä-Savon ammattiopisto Esedu
- Päivi Särkkä-Lehkonen, Etelä-Savon ammattiopisto Esedu