411
Infrarakentaminen / Finaali
Finalistit
Häkkinen Jasper
Gradia
Janger Juuso
Luksia
Kytö Antti
Riveria
Ojala Jimi
Turun ammatti-instituutti
Rantanen Niilo
Keuda
Salonen Aaro
Gradia
Suono Aleksi
TTS Työtehoseura
Turunen Viljam
Keuda
Kilpailupaikka
Kilpailutehtävän kuvaus
Kilpailupäivän tehtävät on jaettu kolmeen eri teemaan: Maarakentaminen, kuormaus ja koneen siirto.
Maarakennuskoneenkuljettaja työskentelee useimmiten kaivukoneen tai pyöräkuormaajan kuljettajana.
Maarakennuskoneenkuljettajan ammatti edellyttää suunnittelu- ja organisointikykyä sekä huolellisuutta ja kärsivällisyyttä. Työssä tarvitaan sopeutumista erilaisiin työtilanteisiin sekä myös vaihtelevaan säähän. Koneenkuljettajan tulee pystyä itsenäiseen työskentelyyn, mutta myös ryhmätyöhön.
Kilpailutyö vaatii tavanomaisia maarakennuskoneenkuljettajan taitoja. Kilpailijan on osattava suorittaa turvallisesti rakenteiden tekeminen niihin suunniteltujen piirustusten ja työselitysten mukaisesti sekä päättää itse järkevästä työjärjestyksestä. Valmis työkokonaisuus on oltava hyvän rakennustavan mukainen.
Kilpailutehtävien laajuus perustuu rakennusalan perustutkinnon maarakennuskoneenkuljetuksen osaamisalan tutkinnon perusteisiin. Arviointi perustuu maarakennuskoneiden kuljettajana toimiminen tutkinnon osan kiitettävän osaamistason vaatimuksiin.
Pisteytyksessä käytetään CIS-pistelaskujärjestelmää, jossa lajin maksimipistemäärä on 100 pistettä.
Kilpailusuoritusta arvioidaan päivittäin. Mikäli kilpailija vaarantaa itsensä tai muiden kilpailualueella työskentelevien turvallisuuden, voidaan kilpailusuoritus tarpeen vaatiessa keskeyttää.
Kaksi tuomaria kerrallaan osallistuu määrälliseen arviointiin. Kolme tuomaria kerrallaan osallistuu laadulliseen arviointiin. Laadullista arviointia 20 % ja määrällistä arviointia 80 %
Lajin aikataulu
Finaali kilpaillaan aikavälillä 6.-8.5.2025. Lajien päiväkohtaiset aikataulut tulevat näkyviin lajialueiden ilmoitustauluille.
Materiaalit ja laitteet
Tela-alustainen kaivukone, varustuksena rototilt, novatron 3D-varustuksella. Lisäksi käytössä ovat tasolaser, mittaus- ja merkintävälineet, vatupassi, maantiivistin, sadevesiviemäri ym. siihen kuuluvat materiaalit, työkalut, tarvikkeet, sidontavälineet sekä mursketta.
Käytännön ohjeita
Kilpailija tuo itse mukanaan kilpailupaikalle seuraavat tarvikkeet ja työvälineet:
- Kilpailijalla täytyy olla mukana ulkona tapahtuvaan työskentelyyn sopivat (asetuksen EN 471 ja EN ISO 20471 mukaiset) huomioväriset työvaatteet, turvakengät ja muut rakennustyömaalla tarvittavat henkilökohtaiset suojaimet ja varusteet.
- Henkilökortin, ajokortin tms. henkilöllisyyden todistamiseksi.
- Muistiinpanovälineet; laskin ja kynä, joita tarvitsee tehtävää tehdessään.
- Suojakäsineet
- Kilpailija voi halutessaan tuoda tehtäväalueelle myös oman sadetakin.
Kestävä kehitys
Kestävä kehitys huomioidaan tehtävien arviointikriteereissä huomioiden infra-alan kestävän kehityksen periaatteet. Käytettävät koneet ja kalusto ovat alansa uusinta teknologiaa ja vähäpäästöisiä Kilpailutehtävässä käytettävät materiaalit uudelleen käytetään kilpailun jälkeen.
Yrittäjyys
Yrittäjyys huomioidaan tehtävien arvostelukriteereissä, joissa yhtenä arvostelukriteerinä yrittäjämäinen työote. Yrityselämän edustajia käytetään myös tehtävien suunnittelussa ja tuomaroinnissa.
Työturvallisuus
Työtuvallisuus on keskiössä kaikessa tekemisessä tehtävissä. Työturvallisuuden seurantaa suoritetaan koko suorituksen ajan ja esimerkiksi mikäli kilpailija vaarantaa itsensä tai muiden kilpailualueella työskentelevien turvallisuuden, voidaan kilpailusuoritus tarpeen vaatiessa keskeyttää.
Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit
Moduuli 1/Moduuli 1
Tehtävä
Rumpuputken asennus olemassa olevaan tierakenteeseen
Moduuli 2/Moduuli 2
Tehtävä
Kuormauskoneen ajonlähtötarkistus, kantavuuskuorman teko kuorma-autoon.
Moduuli 3/Moduuli 3
Tehtävä
Kilpailija ajaa maarakennuskoneen kuljetus alustalle ja varmistaa kuorman sekä purkaa sen lähtötilanteeseen.