502
Kokki
Lajin tehtävät perustuvat ravintola- ja catering-alan perustutkintoon. Perustutkinnon ammattinimikkeet ovat kokki ja tarjoilija.
Työpaikka voi olla osaamisalasta riippuen esimerkiksi ravintolassa, suurkeittiössä, kahvilassa, rahti- ja matkustajalaivalla, catering-alan yrityksessä, pikaruoka-, juhlapalvelu- ja matkailuyrityksessä, hotellissa, majoitusliikkeessä sekä liikenneasemalla.
Finaali
Finaalin tiedot ja aikataulut julkaistaan maaliskuussa 2025.
Tulokset
Tulokset julkaistaan finaalin jälkeen toukuussa 2025.
Yleiskuvaus kilpailulajista
Kokki toimii ruoanvalmistustehtävissä erilaisiin liikeideoihin perustuvissa keittiöissä. Kokki suunnittelee, esivalmistaa, valmistaa ja laittaa esille maittavia, houkuttelevia ja terveellisiä ateriakokonaisuuksia asiakkaille. Ruoanvalmistustehtävissä kokki osaa käyttää ja muokata ruoanvalmistusohjeita. Kokki toimii asiakaspalveluhenkisesti, vastuullisesti, kannattavasti ja tuloksellisesti sekä kestävän toimintatavan mukaisesti.
Annoksissa ja menukokonaisuuksissa kokin on huomioitava maun lisäksi esteettiset ja ravitsemukselliset seikat sekä erityisruokavaliot ja gastronomia. Ruokalajien valmistamisessa kokki ottaa huomioon hygieenisyyden, ympäristönäkökohdat sekä omavalvonnan.
Lajin kilpailutehtävät perustuvat ravintola- ja cateringalan perustutkinnon perusteisiin, ruokapalvelun osaamisala, kokki, kiitettävän tason vaatimuksiin. Kilpailutehtävät laaditaan yhdessä työelämän kanssa.
Kilpailu on parilaji.
Osaamisvaatimukset
Kokkikilpailijat osaavat valmistaa maukasta, monipuolista ja terveellistä ruokaa ottaen huomioon suomalaisen ruokakulttuurin, kansainvälisyyden ja gastronomian vaatimukset. He hallitsevat ruoanvalmistuksessa tarvittavat kädentaidot ja tyypillisten ammattikeittiölaitteiden käytön huomioiden työturvallisuuden.
Tuotteiden valmistuksessa on huomioitava taloudellisuus, muuttuvat tilanteet, yhteistyö, kestävän kehityksen mukainen toiminta sekä omavalvonta. Lisäksi tarvitaan toisen kotimaisen kielen ja englannin kielen perustaidot.
Semifinaali- ja finaalitehtävät pohjautuvat seuraaviin ravintola- ja catering-alan perustutkinnon tutkinnon osiin:
- ravitsemispalveluissa toimiminen
- lounasruokien valmistus
- annosruokien valmistus
- À la carte -ruoanvalmistus
- katu- ja pikaruokapalvelut
- tilaus- ja juhlaruokien valmistus
- kahvilapalvelut.
Menestyvä kilpailijapari:
- on oman alansa huippuosaaja
- osaa laatia ja tulkita ruoanvalmistusohjeita sekä tehdä työsuunnitelmia omasta työskentelystään
- osaa vastaanottaa, varastoida ja säilyttää raaka-aineita ja muita tarvikkeita
- käsittelee ja käyttää eri jalostusasteella olevia elintarvikkeita
- osaa esivalmistaa ja valmistaa lounasruokia, annosruokia, tilaus- ja juhlaruokia, katu- ja pikaruokia, à la carte –ruokia ja kahvilatuotteita hygieenisesti, kannattavasti sekä erilaisilla ruoanvalmistusmenetelmillä ja tekniikoilla
- laittaa annoksia ja ateriakokonaisuuksia esille sekä tarvittaessa lähettää tuotteet asianmukaisesti asiakkaat huomioiden
- osaa esitellä tuotteet asiakkaalle
- toimii työssään asiakaslähtöisesti, kannattavasti ja tuloksellisesti, huolehtien tuotteiden laatuvaatimuksista, turvallisuudesta, terveellisyydestä sekä esteettisyydestä
- kykenee toimimaan yhteistyössä muiden kanssa
- on sisäistänyt ongelmanratkaisu- ja soveltamiskyvyn
- osaa ammatillisen toisen kotimaisen kielen ja englanninkielen perustaidot
- hallitsee kestävän kehityksen periaatteet teoriassa sekä työskentelyn aikana
- osaa käyttää Word ja Excel-ohjelmia
- osaa arvioida realistisesti omaa osaamistaan ja osaa ottaa palautetta vastaan.
Osaat:
- toimia ruoanvalmistuksen tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa
- valmistaa maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa huomioiden erityisruokavaliot
- laittaa ruoan esille annoksittain tai suurelle asiakasmäärälle.
Tehtäväpankki
Löydät lajin menneiden Taitaja-tapahtumien tehtävät Skills Finlandin Taitaja-tehtäväpankista.
Lajivastaavat
Riikka Mantila
Carina Heinonen
Lajiohjausryhmä
- Carina Heinonen, Turun ammatti-instituutti
- Riikka Mantila, Turun ammatti-instituutti
- Esa Koppelo, Koulutuskuntayhtymä OSAO
- Johanna Kiviö, Stadin AO
- Anne Salmela, Savon ammattiopisto
- Arto Oinonen, Keuda
- Kari Pulkkinen, Keuda
- Satu Nygård, Opetushallitus
- Teemu Sirainen, Laurea-ammattikorkeakoulu
- Iiro Salmela, Hesburger
- Jari Honkonen, Savon ammattiopisto
- Antti Porna, Perho Liiketalousopisto