P1
Ravintola- ja cateringpalvelut
Lajin tehtävät perustuvat ravintola- ja catering-alan perustutkintoon. Perustutkinnon ammattinimikkeet ovat kokki ja tarjoilija.
Työpaikka voi olla osaamisalasta riippuen esimerkiksi ravintolassa, suurkeittiössä, kahvilassa, lasti- ja matkustajalaivalla, catering-alan yrityksessä, pikaruoka-, juhlapalvelu- ja matkailuyrityksessä, hotellissa, majoitusliikkeessä sekä liikenneasemalla.
Semifinaali
Semifinaalin tiedot ja aikataulut julkaistaan joulukuussa 2024.
Finaali
Finaalin tiedot ja aikataulut julkaistaan maaliskuussa 2025.
Tulokset
Tulokset julkaistaan finaalin jälkeen toukuussa 2025.
Yleiskuvaus kilpailulajista
Kokki toimii ruoanvalmistustehtävissä erilaisiin liikeideoihin perustuvissa keittiöissä. Kokki suunnittelee, esivalmistaa, valmistaa ja laittaa esille maittavia, houkuttelevia ja terveellisiä ateriakokonaisuuksia asiakkaille. Ruoanvalmistustehtävissä kokki osaa käyttää ja muokata ruoanvalmistusohjeita. Kokki toimii asiakaspalveluhenkisesti, vastuullisesti, kannattavasti ja tuloksellisesti sekä kestävän toimintatavan mukaisesti.
Annoksissa ja menukokonaisuuksissa kokin on huomioitava maun lisäksi esteettiset ja ravitsemukselliset seikat sekä erityisruokavaliot ja gastronomia. Ruokalajien valmistamisessa kokki ottaa huomioon hygieenisyyden, ympäristönäkökohdat sekä omavalvonnan.
Lajin kilpailutehtävät perustuvat ravintola- ja cateringalan perustutkinnon perusteisiin, ruokapalvelun osaamisalan, kokki, tyydyttävän tason vaatimuksiin. Kilpailutehtävät laaditaan yhdessä työelämän kanssa.
TaitajaPLUS-kilpailu on tarkoitettu erityistä tukea tarvitseville ammatillisessa koulutuksessa opiskeleville opiskelijoille.
Kilpailu on parilaji ja ikärajaton.
Osaamisvaatimukset
Lajin kilpailutehtävät pohjautuvat perustutkinnon pakollisten tutkinnon osien tyydyttävän tason (T1) ammattitaitovaatimuksiin.
Kokkikilpailijat osaavat valmistaa maukasta, monipuolista ja terveellistä ruokaa ottaen huomioon suomalaisen ruokakulttuurin, kansainvälisyyden ja gastronomian vaatimukset. He hallitsevat ruoanvalmistuksessa tarvittavat kädentaidot ja tyypillisten ammattikeittiölaitteiden käytön huomioiden työturvallisuuden.
Tuotteiden valmistuksessa on huomioitava taloudellisuus, muuttuvat tilanteet, yhteistyö, kestävän kehityksen mukainen toiminta sekä omavalvonta. Lisäksi tarvitaan toisen kotimaisen kielen ja englannin kielen perustaidot.
Semifinaali- ja finaalitehtävät pohjautuvat seuraaviin ravintola- ja catering-alan perustutkinnon tutkinnon osiin:
- Ravitsemispalveluissa toimiminen
- Lounasruokien valmistus
- Annosruokien valmistus
- À la carte -ruoanvalmistus
- Katu- ja pikaruokapalvelut
- Tilaus- ja juhlaruokien valmistus
- Kahvilapalvelut
Menestyvä kilpailijapari:
- on oman alansa huippuosaaja
- osaa laatia ja tulkita ruoanvalmistusohjeita sekä tehdä työsuunnitelmia omasta työskentelystään
- osaa vastaanottaa, varastoida ja säilyttää raaka-aineita ja muita tarvikkeita
- käsittelee ja käyttää eri jalostusasteella olevia elintarvikkeita
- osaa esivalmistaa ja valmistaa lounasruokia, annosruokia, tilaus- ja juhlaruokia, katu- ja pikaruokia, à la carte –ruokia ja kahvilatuotteita hygieenisesti, kannattavasti sekä erilaisilla ruoanvalmistusmenetelmillä ja tekniikoilla
- laittaa annoksia ja ateriakokonaisuuksia esille sekä tarvittaessa lähettää tuotteet asianmukaisesti asiakkaat huomioiden
- osaa esitellä tuotteet asiakkaalle
- toimii työssään asiakaslähtöisesti, kannattavasti ja tuloksellisesti, huolehtien tuotteiden laatuvaatimuksista, turvallisuudesta, terveellisyydestä sekä esteettisyydestä
- kykenee toimimaan yhteistyössä muiden kanssa
- on sisäistänyt ongelmanratkaisu- ja soveltamiskyvyn
- osaa ammatillisen toisen kotimaisen kielen ja englanninkielen perustaidot
- hallitsee kestävän kehityksen periaatteet teoriassa sekä työskentelyn aikana
- osaa käyttää Word- ja Excel-ohjelmia
- osaa arvioida realistisesti omaa osaamistaan ja osaa ottaa palautetta vastaan.
Tehtäväpankki
Löydät lajin menneiden Taitaja-tapahtumien tehtävät Skills Finlandin Taitaja-tehtäväpankista.
Lajivastaavat
Eero Saanakorpi
Carina Heinonen
Lajiohjausryhmä
- Eero Saanakorpi, Ammattiopisto Spesia
- Carina Heinonen, Turun ammatti-instituutti
- Raija Saviranta, Savon ammattiopisto
- Pirjo Lyyra, Savon ammattiopisto
- Jaana Huttunen, Ylä-Savon ammattiopisto YSAO
- Tarja Heikkinen, Opetushallitus
- Terhi Muhli, Ammattiopisto Live
- Kari Pulkkinen, Keuda