206
Web-kehitys / Finaali
Finalistit
Astikainen Juhani
Turun ammatti-instituutti
Koskela Joona
Koulutuskeskus JEDU
Kukkonen Onni
Riveria
Männistö Joonas
Turun ammatti-instituutti
Palosaari Tuomas
Tampereen seudun ammattiopisto
Saarinen Luukas
Business College Helsinki
Schäpler Nilo
Tampereen seudun ammattiopisto
Östergård Alissa
Optima
Kilpailupaikka
Turun Messukeskus, C-halli
Kilpailutehtävän kuvaus
Kilpailijan tehtävänä on toteuttaa asiakaslähtöinen verkkosovellus toimeksiannon mukaisesti. Työssä korostuvat asiakaskohtaaminen ja web-kehittäjän rooli asiakaspalvelussa.
Kilpailutyön tulee olla käytettävyydeltään miellyttävä, teknisesti toimiva ja responsiivinen. Kilpailijan on tunnettava verkkosovelluksen kehitysprosessi kokonaisuudessaan ja hallittava sen eri vaiheet. Kilpailu on yksilökilpailu, mutta tehtävään voi sisältyä ryhmätyöosio, joka arvioidaan yksilösuorituksena.
Kilpailutehtävä koostuu eri moduuleista, jotka simuloivat aitoja verkkosovellusten toimeksiantoja ja kattavat laaja-alaisesti alan keskeiset osaamisalueet.
Tehtävien osaamisvaatimukset perustuvat tieto- ja viestintätekniikka-alan tutkinnon osiin. Näitä voivat olla esimerkiksi ohjelmointi, ohjelmointikehittäjänä toimiminen, ohjelmiston toteuttaminen komponenttikirjastolla, verkkopalveluiden tekninen toteutus sekä huippuosaajana toimiminen. Kilpailutehtävät ovat vaativuudeltaan ammattitaitovaatimusten kiitettävää (K5) tasoa.
Lajin aikataulu
Finaali kilpaillaan aikavälillä 6.-8.5.2025. Lajien päiväkohtaiset aikataulut tulevat näkyviin lajialueiden ilmoitustauluille.
Materiaalit ja laitteet
Kilpailijoille on valmiina tietokoneet tarvittavine oheislaitteineen sekä kilpailutehtävän suorittamiseen asennetut ohjelmistot. Kaikista ohjelmista on käytössä uusimmat vakaat versiot, ja työympäristö on valmiiksi testattu toimivuuden varmistamiseksi.
Käytettävät ohjelmistot:
- Microsoft Visual Studio Code
- Uusimmat versiot yleisimmistä selaimista
- MariaDB, PHP
- Git
- Windows 11
Kilpailussa käytetään ympäristöä, joka hyödyntää GitHub Actions -automaatiotyökaluja ja Dockeria sovellusten käyttöönoton yksinkertaistamiseen ja automatisointiin. Kaikki työ palautetaan Git-ympäristöön, ja käyttöönotto tapahtuu automaattisesti ennalta määritellyn deployment pipeline -prosessin kautta. Tämä eliminoi tarpeen manuaalisille palvelinyhteyksille tai tiedostonsiirroille ja varmistaa, että sovellus toimii yhtenäisesti hallitussa ympäristössä.
Tarkempi ohjelmistolista toimitetaan kilpailuhuoltajille ennen kilpailua.
Kilpailijan omat työvälineet
Kilpailija voi halutessaan tuoda mukanaan seuraavat henkilökohtaiset työvälineet:
- Oma näppäimistö ja hiiri
- Langalliset kuulokkeet
Käytännön ohjeita
Kilpailukoneeseen ei saa liittää mitään ulkoisia laitteita, kuten kovalevyjä, USB-muistitikkuja, tabletteja tai puhelimia. Lisäksi on kiellettyä käyttää mitään verkkopalveluja tai alustoja, joihin kilpailijalla on jo olemassa oleva käyttäjätili, ellei niitä ole erikseen määritelty kilpailun järjestäjien toimesta. Tämä varmistaa, ettei kilpailija voi saada ulkopuolista apua alustoilta tai muilta käyttäjiltä.
Puhelimet on pidettävä suljettuina koko kilpailusuorituksen ajan. Myös älykellot ja kaikki Bluetooth-laitteet ovat kiellettyjä.
Tiedostojen tai tulostettujen tehtävien vieminen kilpailualueen ulkopuolelle on kielletty.
Kilpailun aikana musiikin kuunteleminen kuulokkeilla on sallittua.
Kilpailutehtävä on suoritettava itsenäisesti ilman ulkopuolista apua.
Kestävä kehitys
Kilpailun finaalissa kestävä kehitys huomioidaan monella tasolla. Kaikki palvelimet sijaitsevat kotimaassa ja käyttävät uusiutuvaa tuulisähköä Porin Energialta, mikä vähentää kilpailun hiilijalanjälkeä.
Digitaalisen jalanjäljen pienentämiseksi kilpailijoita kannustetaan kirjoittamaan puhdasta, optimoitua ja tehokasta koodia. Turhaa kuormitusta vältetään suosimalla hyviä ohjelmointikäytäntöjä, kuten DRY-periaatetta (Don’t Repeat Yourself), mikä parantaa koodin ylläpidettävyyttä ja tehokkuutta.
Kilpailussa vältetään tarpeetonta tulostamista, ja kaikki tehtävät palautetaan ja arvioidaan digitaalisesti. Kehitysympäristöissä hyödynnetään versionhallintaa (Git), joka tukee kestävää ohjelmistokehitystä ja varmistaa koodin hallinnan pitkällä aikavälillä.
Kilpailu seuraa jatkuvasti tulevaisuuden trendejä ja toimintatapoja, jotta kilpailutehtävät ja teknologiset ratkaisut tukevat alan kehitystä ja kestävän kehityksen tavoitteita.
Yrittäjyys
Finaalitehtävä perustuu aidon yrityksen toimeksiantoon, joka on muokattu kilpailuun soveltuvaksi. Kilpailijoilta odotetaan proaktiivisuutta, ongelmanratkaisukykyä ja asiakaslähtöistä ajattelua, jotka ovat keskeisiä yrittäjyydessä ja työelämässä.
Tehtävän aikana opiskelijat pääsevät työskentelemään todellisen projektin parissa, harjoitellen projektinhallintaa, liiketoiminnallista ajattelua ja tehokasta kommunikaatiota asiakkaan kanssa. Yritys saa kilpailun kautta uusia ideoita ja näkökulmia projektiinsa, hyötyen kilpailijoiden innovatiivisista ratkaisuista.
Kilpailu kannustaa yrittäjämäiseen asenteeseen ja antaa opiskelijoille valmiuksia toimia itsenäisesti sekä kehittää omaa osaamistaan työelämää tai tulevaa yritystoimintaa varten.
Työturvallisuus
Tavoitteenamme on varmistaa, että finaalipaikka tarjoaa esteettömät, turvalliset ja ergonomiset työtilat, joissa kilpailijat voivat työskennellä tehokkaasti ja mukavasti.
Kilpailijoille pyritään tarjoamaan säädettävät työpöydät ja ergonomiset työtuolit, ja heidän suositellaan säätävän työasentonsa itselleen sopivaksi ennen kilpailun alkua. Lisäksi huolehdimme riittävästä työtilasta, hyvästä ilmanvaihdosta ja valaistuksesta, jotta työskentelyolosuhteet pysyvät optimaalisina koko kilpailun ajan.
Kilpailijoille annetaan turvallisuusohjeet ennen kilpailun alkua, ja heidän odotetaan noudattavan niitä koko tapahtuman ajan. Kilpailun järjestäjät seuraavat työtilojen turvallisuutta ja ovat apuna mahdollisissa ongelmatilanteissa.
Lisäksi kilpailupaikalla on saatavilla ensiaputarvikkeet ja nimetty ensiapuhenkilöstö. Mikäli kilpailija huomaa turvallisuuteen liittyviä puutteita tai ongelmia, niistä tulee ilmoittaa välittömästi kilpailun järjestäjille.
Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit
Moduuli 1/Moduuli A – Suunnittelu, asiakastyö ja projektinhallinta
Tehtävä
Tässä moduulissa asiakas esittelee tehtävän, pääset tapaamaan asiakkaan ja luot tekniset edellytykset asiakaslähtöisen projektin toteuttamiseksi.
10 pistettä
Moduuli 2/Moduuli B – Hallintapaneelin toteuttaminen
Tehtävä
Tässä moduulissa teet kirjautumista vaativan hallintakäyttöliittymän objektien hallinnointiin. Tietokantayhteydet, tietojen tuonti, vienti ja mahdollisesti tietokannassa olevien tietojen päivittäminen on tämän moduulin tehtäviä.
30 pistettä
Moduuli 3/Moduuli C – Mobiilioptimoidun websovelluksen toteutus
Tehtävä
Tässä moduulissa teet mobiilioptimoidun, asiakkaan toiveiden mukaisen websovelluksen käyttöliittymän. Tiedot käyttöliittymään tulevat Rest API:n kautta.
20 pistettä
Moduuli 4/Moduuli D -sijaintiin ja käyttäjäprofiiliin perustuvat suositukset
Tehtävä
Tässä moduulissa jatkat hallintapaneelin ja sivuston kanssa lisäämällä sijaintiin perustuvia toiminnallisuuksia. Sijaintipalveluissa käytetään Googlen API rajapintaa.
20 pistettä
Moduuli 5/Moduuli E – pikataival
Tehtävä
Tässä moduulissa teet lyhyitä, nopeasti tehtäviä web-kehitystehtäviä ilman webin apua.
15 pistettä
Moduuli 6/Moduuli F – ryhmätyö
Tehtävä
Tässä moduulissa teet toisen kilpailijan kanssa ryhmätyönä esityksen, joka julkaistaan verkossa.
5 pistettä