309
Hevostenhoito
Tämän lajin tehtävät perustuvat hevostalouden perustutkintoon. Perustutkinnon tutkintonimikkeet ovat hevostenhoitaja, hevospalveluohjaaja (uudistetut tutkinnon perusteet vuodesta 2021) ja ratsastuksenohjaaja.
Hevostalouden perustutkinnon suorittanut hevostenhoitaja työskentelee itsenäisenä työntekijänä tai yrittäjänä ravitallilla, ratsutallilla, hevoskasvatusta harjoittavalla tallilla tai hevospalveluja tuottavassa yrityksessä. Hevostalouden perustutkinnon suorittanut hevospalveluohjaaja tai ratsastuksenohjaaja työskentelee itsenäisenä työntekijänä tai yrittäjänä ratsutallilla, hevoskasvatusta harjoittavalla tallilla tai hevospalveluja tuottavassa yrityksessä. Hevospalveluohjaaja ohjaa asiakkaita erikoistumisensa mukaisessa lajissa ja opettaa heille hevostaitoja. Ratsastuksenohjaaja opettaa ratsastusta ja hevostaitoja.
Semifinaali
Semifinaalin tiedot ja aikataulut julkaistaan joulukuussa 2024.
Finaali
Finaalin tiedot ja aikataulut julkaistaan maaliskuussa 2025.
Tulokset
Tulokset julkaistaan finaalin jälkeen toukuussa 2025.
Yleiskuvaus kilpailulajista
Hevosenhoidon tehtävät perustuvat hevostalouden perustutkinnon vaatimuksiin (2021). Tehtävät perustuvat hevosten päivittäisistä hoitotoimista huolehtimisen, hevostalouden perustehtävissä toimimiseen, hevosten liikunnasta huolehtimisen, hevosten kuljettamisen ja hevosalan yrityksessä toimimisen tutkinnon osiin.
Kilpailu on yksilökilpailu.
Osaamisvaatimukset
Menestyvä kilpailija osaa huolehtia hevosten hyvinvoinnista erilaisissa olosuhteissa ja käyttötarkoituksissa, esimerkiksi päivittäisissä hevostenhoitotöissä, hevosten liikutuksessa ja kavioiden hoitamisessa. Kilpailija tuntee hevosen lajinmukaisen käyttäytymisen sekä perustarpeet ja pystyy niiden perusteella soveltamaan tietoja ja taitoja hevoskohtaisesti.
Hevososaamisen lisäksi kilpailijalla on valmiudet yrittäjyyteen ja asiakaspalveluun. Kilpailija on vastuullinen, oma-aloitteinen, laatutietoinen ja yhteistyökykyinen sekä myös kustannustietoinen ja kestävän kehityksen periaatteet sisäistänyt toimija. Hän osaa käyttää sosiaalista mediaa apuna positiivisen kuvan luomiseksi alasta ja itsestään hevostenhoitajana. Kilpailija suunnittelee työnsä ja toimii työturvallisuutta noudattaen. Hän ymmärtää oman terveytensä ja työkykynsä merkityksen talliyrityksen toiminnalle.
Tehtäväpankki
Löydät lajin menneiden Taitaja-tapahtumien tehtävät Skills Finlandin Taitaja-tehtäväpankista.
Lajivastaavat
Tiina Loisa
Sanna Jämsä
Lajiohjausryhmä
- Sanna Jämsä, Hevosopisto
- Tiina Loisa, Axxell
- Anne-Mari Rantala, Ylä-Savon ammattiopisto YSAO
- Meija Lahtinen, Koulutuskeskus Salpaus
- Veera Leinonen, Koulutuskeskus Brahe
- Katri Korpi, Harjun oppimiskeskus
- Minna Peltonen, Suomen Ratsastajainliitto
- Rosali Kivitie, Ypäjän Hevosopisto / Suomen Ratsastajainliitto
- Marjatta Säisä, Opetushallitus