309

Hevostenhoito / Finaali

Finalistit

Juhola Emma

Hevosopisto

Jyrkkä Janika

Koulutuskeskus Brahe

Kankilampi Ninni

Axxell

Klingberg Nea

Axxell

Kurtti Kaisa

Koulutuskeskus Brahe

Pelkonen Enni

Ylä-Savon ammattiopisto YSAO

Viklund Alexandra

Hevosopisto

Kilpailupaikka

Hevosopisto, Ypäjä 6.-7.5.2025

Messukeskus, A-Halli
Messukeskus, ulkoalue

Taitaja-kaupunki

Kilpailutehtävän kuvaus

Hevostenhoidon kilpailutehtävät perustuvat hevostalouden perustutkinnon vaatimuksiin. Kilpailijat suorittavat kuusi erilaista tehtävää kilpailupäivien aikana. Finaalitehtävien suunnittelun on toteuttanut ammattilaisista koostuva ryhmä. Lajin osaamisvaatimukset perustuvat hevostalouden perustutkinnon perusteiden kiitettävään (K5) tasoon.   

Lajin aikataulu

Finaali kilpaillaan aikavälillä 6.-8.5.2025. Lajien päiväkohtaiset aikataulut tulevat näkyviin lajialueiden ilmoitustauluille.

Materiaalit ja laitteet

Turvakengät, kypärä, hanskat, henkilökohtaiset työvaatteet.

Käytännön ohjeita

Hevostenhoitolaji kilpaillaan etälajina Ypäjän Hevosopistolla 6.-7.5.2025. Finaalipäivä 8.5.2025 kilpaillaan Turussa Messuhallissa hevostenhoito- lajialueella. Tapahtumat Ypäjällä ja Turussa ovat avoimia yleisötapahtumia, joissa kilpailualueet on rauhoitettu kilpailutehtävien suorittamiseen.

Kestävä kehitys

Kestävä kehitys on otettu lajin rakentamisessa huomioon muun muassa niin, että kilpailemme hevostenhoitolajissa etälajina. Kaksi ensimmäistä kilpailupäivää järjestetään Ypäjän Hevosopistolla, jossa kilpailijat kilpailevat hevosten hoitoon liittyvissä aidoissa tehtävissä hevosten kanssa. Kilpailua on mahdollista seurata Turussa striimattuna Ypäjältä tai paikan päällä Ypäjällä. Kolmannen päivän tehtävä järjestetään Turussa, jossa yleisön on mahdollista seurata kilpailutehtävää paikan päällä.

Järjestämällä finaalin aidossa oppimisympäristössä mahdollistamme paremmin hevosten ja ihmisten hyvinvoinnin, ekologisuuden, taloudellisuuden ja sosiaalisuuden toteutumisen.

Ypäjän Hevosopistolla kilpaileminen vähentää resurssien tarvetta mikä menisi hevosten siirtoon (esimerkiksi kuljetuskaluston käyttö sekä polttoainekustannukset), hevosten tarvitsemien puitteiden rakentamiseen ja hevosten hoitoon toisella paikkakunnalla. Tämä luo myös kilpailutehtävistä turvallisemmat sekä kilpailijalle että hevosille, hevosten ollessa tutuissa ympäristöissä.

Finaalitehtävissämme painotettuja arviointikohtia ovat muun muassa materiaalien kulutus (esimerkiksi vesi ja hevosten karsinoiden kuivikkeet), hevosen hyvinvoinnista huolehtiminen sekä kilpailijoiden yhteistyötaidot.

Käytämme kilpailutehtävissä paljon jo oppilaitoksella olemassa tarvikkeita ja hoitovälineitä, joita ei tarvitse erikseen hankkia kilpailuja varten. Tarvittavissa hankinnoissamme kilpailutehtäviä varten, olemme kiinnittäneet huomiota elinkaariajatteluun, sen lisäksi että käytämme kilpailutehtävissä jo olemassa olevia välineitä, uudet hankitut välineet jäävät hevosen hoidon arkikäyttöön.

Yhdessä kilpailutehtävässä kilpailija valmistaa hevoselle talutukseen käytettävän nahkaisen ketjuriimunnarun. Jokainen kilpailija saa tämän ketjuriimunnarun omakseen, laadukkaasta nahkasta tehty riimunnaru kestää useita vuosia.

Tuomareina toimii hevosalalla toimivia ja hevosalan yrittäjiä, joilla on useiden vuosien kokemus hevosalalla työskentelystä. Kilpailutehtävien suunnittelussa kiinnitimme huomiota työelämälähtöisyyteen. Tehtävissä on myös parityöskentelyä.

Kilpailualueelta löytyvät taukotilat sekä riittävät tauot tehtävien välillä on pyritty huomioimaan niin kilpailijoille kuin tuomareillekin.

Yrittäjyys

Kilpailutehtävät on suunniteltu vastaamaan taloudellisesti kestävää kehitystä, työelämälähtöisesti ja vastaamaan hevosalan työpaikkojen tehtäviä. Kilpailutehtävissä arvioidaan kilpailijan yrittäjämäistä otetta sekä kustannustehokkuutta, että asiakkaan huomioimista, esimerkiksi toiminta pareittain kilpailutehtävässä, hevosen hyvinvoinnin huomioiminen ja yleisölle esiintyminen tuoden hevosalaa positiivisessa valossa esiin.

Tuomareina toimii muun muassa hevosalan yrittäjiä, joilla on useiden vuosien kokemus hevosalalla työskentelystä eri osa-alueilla.

Kilpailijoilla on kilpailutehtävässä mahdollisuus suunnitella oma työjärjestyksensä parhaaksi katsomallaan tavalla. Verkostoituminen muihin hevosalan kilpailijoihin ja ammattilaisiin on huomioitu järjestämällä finalisteille yhteistä ohjelmaa kilpailupäivien oheen.

Yrittäjyyttä sekä hevosalaa tuodaan kilpailupäivien aikaa esiin Turussa Messuhallissa, lajialueella on kokeilupiste, jossa voi tutustua hevosalaan valmistamalla nahkasta muistoksi esimerkiksi avaimenperän. Turussa ulkoalueella hevosia on paikalla kaikkina kolmena kilpailupäivänä, hevosiin voi tutustua seuraamalla esimerkiksi kengitysnäytöstä tai käymällä talutusratsastuksessa ja hevosta hoitaen harjaamalla.

Ypäjän Hevosopistolla kilpailupäivinä on yrittäjiä esittelemässä omaa toimintaansa tai tuotteitansa.

Työturvallisuus

Kilpailutehtävien suunnittelussa on huomioitu sosiaalisesti kestävä kehitys. Kilpailutehtävät suoritetaan hevosille tutussa ja turvallisessa ympäristössä, jolloin hevoset ovat rauhallisempia ja turvallisempia käsitellä. Hevoset ja kilpailutehtävissä käytettävät varusteet valitaan tehtäviin tarkasti ja niitä testataan kilpailutehtävissä ennen finaaleja. Kilpailijat perehdytetään hyvin ennen kilpailuja, joka on oleellinen osa työturvallisuutta. Tehtäviin on varattu riittävästi aikaa, jotta turha kiirehtiminen ei altista vahingoille. Vesi- ja sähköpisteet sekä tarvittavat välineet ja tuotteet sijoitetaan turvallisesti kilpailualueelle. Kilpailutehtäviin sisältyvät turvalliset ja asianmukaiset välineet tehtävien turvalliseen suorittamiseen.

Lajialueelle järjestetään finaaliviikolla lajialueeseen tutustuminen, jolloin kilpailijat ja huoltajat pääsevät tutustumaan tehtäväpisteisiin. Lajialueella kilpailijat suorittavat kilpailutehtävät turvallisilla tehtäväpisteillä. Tehtäväpisteillä ergonomia on otettu huomioon mahdollisuudella valita eri työvälineiden vaihtoehdoista itselle sopivimmat.

Kaikilla kilpailijoilla tulee olla kilpailuissa kypärä, turvajalkineet, käsineet ja hevosalan tehtäviin sopiva vaatetus, josta esimerkiksi ei voi tarrautua kiinni mihinkään.

Tuomariston ja finaalikilpailijoiden työhyvinvoinnista huolehditaan aikatauluttamalla kilpailupäivät siten, että ne mahdollistavat lepohetken ja ruokailun. Lajialueella on tarjolla pientä syötävää ja juotavaa kaikille toimijoille.

Ypäjän Hevosopistolle on laadittu turvallisuussuunnitelma, joka sisältää kilpailuja ja tapahtumia koskevan osion sekä tarvittaville turvallisuusalan tahoille on ilmoitettu kilpailun järjestämisestä.

Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit

Moduuli 1/Hevosen hoito aamutallissa

Tehtävä

Kilpailutehtävässä kilpailija suorittaa aamutallin työtehtävät. Kilpailija huolehtii hevosten hyvinvoinnista, tarhauksesta, heinien laittamisesta, karsinoiden ja tallin puhtaanapidosta sekä ruoka- ja juoma-astioiden puhtaudesta. Kilpailijalle on nimetty oma hoidettava hevonen. Hevonen tulee harjata sekä suorittaa lämmönmittaus ennen tarhausta ja loimitusta.

Tehtävässä arvioidaan:

  • Hevosten hyvinvoinnista huolehtimista
  • Hevosten määrätietoista, turvallista ja asiallista käsittelyä
  • Talli- ja karsina-alueiden siisteydestä huolehtimista
  • Töiden organisointia
  • Yrittäjämäistä toimintaa
  • Kestävää kehitystä
  • Työergonomiaa
  • Yhteistyötaitoja

Aika: 60 min
Pisteet: 30 pistettä

Moduuli 2/Hevosen peseminen

Tehtävä

Kilpailija pesee hevonen puhtaaksi osoitetussa pesupaikassa. Käytössä näkyvillä olevat tuotteet, välineet ja loimet.

Tehtävässä arvioidaan:

  • Hevosen peseminen
  • Hevosen käsittelyn ammattimaisuus
  • Välineiden valinta, käyttöturvallisuus sekä työturvallisuus
  • Työergonomia
  • Ajankäyttö
  • Hevosen hyvinvointi
  • Kestävää kehitystä

Aika: 60 min
Pisteet: 10 pistettä

Moduuli 3/Hevosen harjaaminen ja valjastaminen ajoon

Tehtävä

Kilpailutehtävässä kilpailija valmistelee hevosen ajoon siistimällä hevosen huolellisesti ja sovittamalla varusteet huomioimalla hevosen hyvinvoinnin sekä varusteiden käyttöturvallisuuden. Kilpailijalla on käytössään pikalukkosilavaljaat. Kilpailija varustaa hevosen ajoon annetuin varustein. Kilpailija valjastaa hevosen niin valmiiksi, että pystyisi itse lähtemään ajamaan sillä. Tämän jälkeen purkaa valjaat ja varusteet.

Tehtävässä arvioidaan:

  • Hevosen harjaaminen, kengityksen tarkastaminen ja varustaminen
  • Hevosen käsittelyn ammattimaisuus
  • Varusteiden käyttöturvallisuus sekä työturvallisuus
  • Työergonomia
  • Ajan käyttö
  • Hevosen hyvinvointi

Aikataulu: 30 min
Pisteet: 10 pistettä

Moduuli 4/Hevosen esittäminen ja esiintyminen

Tehtävä

Kilpailijan tehtävänä on esittää hevonen Hippoksen suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten näyttelyissä esittämisohjeistuksen mukaan. Hevosen esittämisen jälkeen, kilpailija esittelee hevosen paikalla olevalle yleisölle englanniksi sekä suomeksi/ruotsiksi sekä kertoo hevosen esittämisestä yleisölle ja vastaa yleisön esittämiin kysymyksiin suomeksi/ruotsiksi. Kilpailijan englanninkielinen osuus sisältää vähintään tiedot: hevosen ikä, rotu, sukupuoli ja kuvaus luonteesta.

Tehtävässä arvioidaan:

  • Hevosen käsittely
  • Liikkeiden esittäminen
  • Rakenteen esittäminen
  • Oma esiintyminen
  • Hevosen hyvinvoinnin huomioiminen
  • Työturvallisuus
  • Vuorovaikutustaidot
  • Esiintyminen vieraalla kielellä

Aika: 30 min
Pisteet: 25 pistettä

Moduuli 5/Hevosen kengän irrottaminen, suoritus ja takaisin kiinnittäminen

Tehtävä

Kilpailutehtävässä kilpailija irrottaa hevoselta kengän käyttämällä siihen tarkoituksenmukaisia työvälineitä sekä ottamalla huomioon hevosen hyvinvoinnin, työergonomian ja työturvallisuuden. Tuomari muokkaa kengän kilpailijalle suoristettavaksi ja kilpailijan tehtävänä on suoristaa kenkä sekä kiinnittää se paikoilleen.

Tässä tehtävässä arvioidaan:

  • Hevosen käsittelyn ammattimaisuus
  • Hevosen hyvinvoinnista huolehtiminen
  • Kengityksen työvaiheiden ja työvälineiden tuntemus
  • Työn sujuvuus
  • Kestävä kehitys
  • Työergonomia

Aika: 30 min
Pisteet: 10 pistettä

Moduuli 6/Varusteen valmistaminen

Tehtävä

Kilpailutehtävässä kilpailija valmistaa valitsemistaan materiaaleista hevosen taluttamiseen käytettävän ketjuriimunnarun. Kilpailija valitsee työhön soveltuvat oikeat menetelmät, materiaalit ja työvälineet.

Tässä tehtävässä arvioidaan:

  • Valjastyön työvaiheiden ja työvälineiden tuntemus
  • Työn sujuvuus
  • Työn laatu
  • Ergonomia
  • Kestävä kehitys

Aika: 2,5 h
Pisteet: 15 pistettä

Lajin yhteistyökumppanit

  • Ylä-Savon ammattiopisto/YSAO
  • Ypäjän hevosystäväinseura ry logo
  • Suomen ratsastajainliitto ry logo
  • Velj. Wahlstén Oy logo
  • SJ Talli logo
  • Rovio Pet Foods oy logo
  • Harjun oppimiskeskus
  • Kalahti Valjakot
  • Hepojoen vuonohevoset AY
  • Stall Anna Logo
  • Kauneushuone Tuija logo

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Skills Finland logo
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö logo
  • Finnish National Agency for Education logo
  • City of Turku logo
  • John Deere logo
  • Kaukokiito logo
  • Posti logo
  • k-ryhmä logo
  • Sandvik logo
  • Wihuri Tekninen Kauppa logo
  • The Finnish Defence Forces logo
  • Marinen logo
  • Electrolux professional logo
  • Super logo
  • Slice logo
  • Würth Logo
  • Tenstar Simulation logo
  • JHL logo
  • Four Reasons logo
  • Toyota Material Handling Finland logo
  • db schenker logo
  • Kemppi logo
  • Dimex Oy logo
  • Keuda logo
  • Keskusautohalli logo
  • Enter SystemSolutions Oy logo
  • Hiab Finland Oy logo
  • Suomen Rakennuskone Oy logo
  • Turun Osuuskauppa logo
  • Scania Suomi Oy logo
  • Ponsse logo
  • Rajupaja logo
  • Föli logo
  • Volvo Trucks logo
  • GF Building Flow Solutions logo
  • Rahtarit logo
  • Savon ammattiopiston logo
  • Jaspi logo
  • SMC Automation Oy logo