314

Turvapalvelut / Finaali

Finalistit

Ervasti Aslak

OSAO

Tolppanen Ossi

OSAO

Jokipii Joona

Hyria

Rantahuhta Matias

Hyria

Leppälä Joonas

Tredu

Linna Tuukka

Tredu

Nordlund Aino

Keuda

Neuvonen Mimmi

Keuda

Rantanen Emilia

Stadin ammattiopisto

Laamanen Ira

Stadin ammattiopisto

Ruusunen Matias

Tredu

Salo Juho

Tredu

Suikkanen Eetu

Stadin ammattiopisto

Savikko Niko

Stadin ammattiopisto

Tuovinen Viljami

Keuda

Kantelinen Leevi

Keuda

Kilpailupaikka

Turun Messukeskus, A-halli

Taitaja-kaupunki

Kilpailutehtävän kuvaus

Kilpailutehtävä on jaettu neljään osaan. Tehtävät suoritetaan ja arvioidaan paritehtävinä kilpailutehtäviä ennen annettujen ohjeiden mukaisesti.

Päivä 1:

Turvallisuusvalvojat laativat parityöskentelynä turvallisuusdokumentin.

Tehtävässä voi hyödyntää vapaasti erilaisia välineitä, kuten internetiä ja tekoälyä.

Tehtävän suullisessa osiossa nousee esiin medialukutaitoon liittyvä lähdekritiikin merkitys ja kokonaisuuden hallinta. (Medialukutaito tarkoittaa kykyä lukea ja ymmärtää mediaa ja lähdekritiikki tarkoittaa tietolähteen ja sen käyttökelpoisuuden arviointia.)

Perusteena olevat tutkinnon osat: Turvallisuusalan palvelutehtävissä toimiminen, riskienhallinta ja turvallisuusdokumenttien laatiminen sekä häiriö- ja onnettomuustilanteisiin varautuminen.

Päivä 2:

Vartijaparin toiminnassa suoritetaan vartioimistehtävää, jossa korostuu toimeksiantajan edun mukainen toiminta, perusoikeudet, asiakaspalvelu sisältäen tilannehallinnan, kohdeohjeiden oikea soveltaminen sekä teknisten valvontajärjestelmien hyödyntäminen. Tehtävässä annetaan rooli myös oikealle ja järjestäjien toimesta tilanteeseen varatulle yleisölle.

Perusteena olevat tutkinnon osat: Vartiointitehtävissä toimiminen, uhkatilanteisiin varautuminen ja tilannehallinta sekä turvajärjestelmien käyttäminen.

Järjestyksenvalvontatehtävässä käytetään järjestyksenvalvojan toimivaltuuksia ja huolehditaan tilanteeseen soveltuvan asiakaspalvelun toteuttamisesta sekä annettujen tehtävien suorittamisesta.

Perusteena olevat tutkinnon osat: Järjestyksenvalvonnan tehtävissä toimiminen, uhkatilanteisiin varautuminen ja tilannehallinta sekä turvajärjestelmien käyttäminen.

Päivä 3:

Fysiikkapäivänä mitataan suorittajan fyysistä ja henkistä suorituskykyä.

Tehtävät perustuvat seuraaviin tutkinnon osiin: turvallisuusvalvojan palvelutehtävissä toimiminen, järjestyksenvalvonnan tehtävissä toimiminen, vartiointitehtävissä toimiminen sekä uhkatilanteisiin varautuminen ja tilannehallinta.

Perusteena olevat tutkinnon osat: Turvallisuusvalvojan palvelutehtävissä toimiminen sekä uhkatilanteisiin varautuminen ja tilannehallinta.

Lajin aikataulu

Finaali kilpaillaan aikavälillä 6.-8.5.2025. Lajien päiväkohtaiset aikataulut tulevat näkyviin lajialueiden ilmoitustauluille.

Materiaalit ja laitteet

Kilpailutehtävät suoritetaan pääsääntöisesti lajin kilpailualueella.

  1. Turvallisuusvalvoja -päivässä käytettävät materiaalit, laitteet ja alueet:
    • Kilpailun järjestäjän toimesta varataan tietokoneet, ohjelmistot (MS Wrod sekä MS PowerPoint) ja tarvittavat internet- ja radiopuhelinyhteydet.
    • Ensimmäisen tehtävän aikana kilpailijat tutustuvat Messukeskuksen rajattuun osaan, johon tehtävä toteutetaan.
    • OSALLISTUJAN omat varusteet: Suoja-asuste, jota käytetään opetuksessa, esim. haalari, muistiinpanovälineet, kuvausväline (oma puhelin käy tähän tarkoitukseen) ja siihen soveltuva datan siirtokaapeli tietokoneen (USB-portti).
  2. Yksityisen turvallisuusalan -päivässä käytettävät materiaalit, laitteet ja alueet:
    • Kilpailutehtävät suoritetaan lajialueella. Kilpailunjärjestäjä vastaa kilpailutehtävissä käytettävien/tarvittavien laitteiden toimittamisesta kilpailijoille.
    • OSALLISTUJAN omat varusteet: Suoja-asuste, jota käytetään opetuksessa, esim. haalari ja muistiinpanovälineet.
  3. Fysiikka -päivässä käytettävät materiaalit, laitteet ja alueet:
    • Kilpailutehtävät suoritetaan lajialueella. Kilpailunjärjestäjä vastaa kilpailutehtävässä käytettävien/tarvittavien laitteiden toimittamisesta kilpailijoille.
    • OSALLISTUJAN omat varusteet: Sisäliikuntavarusteet, juomapullo ja pyyhe on hyvä varata mukaan.

Käytännön ohjeita

  1. Ensimmäisenä kilpailupäivänä osallistujille jaetaan liivit, joissa teksti: ”Turvallisuusala”, ”Kilpailija”. Liiviä käytetään erillisen ohjeistuksen mukaan.
  2. Toisena kilpailupäivänä osallistujille annetaan kilpailutehtävän alussa käyttöön järjestäjän toimesta varatut sellaiset voimankäyttövälineet, joihin osallistujalla on voimassa oleva kelpoisuus.
  3. Omia voimankäyttövälineitä ei saa tuoda kilpailualueelle. Omat kotelot voi jättää varustevyöhön, jos sellaisia on valmiina käytössä.
  4. Jos jossakin oppilaitoksessa käytetään opetuksessa tunnuksellisia suoja-asusteita, mitä osallistujien on tarkoitus käyttää kilpailussa, niin kilpailun järjestäjältä tulee pyytää tunnukset peittävä liivi, jossa teksti: ”Turvallisuusala, kilpailija”.

Kestävä kehitys

Turvasuojaustehtävä rakennetaan sillä tavalla ohjeistettuna, ettei lähettävillä oppilaitoksilla tule tarvetta laitehankintoihin.

Käytettävät laitteet ja materiaalit ovat jo olemassa olevia tai lainattuja niin, että niitä käytetään/hyödynnetään myös kilpailuiden jälkeen.

Jätteet kierrätetään.

Kilpailutehtävissä käytettävät lomakkeet on pääsääntöisesti sähköisessä muodossa.

Tekniset varusteet lainataan kisajärjestäjänä toimivan Turun ammatti-instituutin nykyisestä laitekannasta ja kuljetetaan paikan päälle yhteiskuljetuksissa toisten opetusalojen kanssa.

Yrittäjyys

Kilpailutehtävien yrittäjyysosiot sisältyvät työn toimeksiantosopimuksen sisällöllisessä osassa sen painottamiseen, miten yksityisen turvallisuusalan työt tehdään säädösperustan näkökulmasta oman työnantajan isännänvastuulla (säännellyn elinkeinon harjoittaminen ja siihen liittyvät lakisääteiset vastuut).

Samanaikaisesti yrittäjyyteen liittyvän näkökulman osalta on kuitenkin kyettävä toimimaan toimeksiantajan brändin mukaisesti ja siihen sisältyviä tavoitteita, ohjeita ja arvoja noudattaen, mikä näkyy suhteessa sisäisiin ja ulkoisiin asiakkaisiin ja jota voidaan tarkentaa toimeksiantosopimukseen kytkeytyvän liiketoiminnallisen sopimuksen puitteissa.

Ensimmäisen kilpailupäivän molemmat tehtävät ovat suoraa yritystoimintaa ja niissä harjoitellaan oman palvelutarjonnan laadun osoittamisella asiakkaan vakuuttamista pitkäaikaisen ja laajan turvapalvelusopimuksen saamiseksi.

Toisessa päivässä tuotetaan molemmissa tehtävissä turvapalveluita toimeksiantajille näiden edellyttämien rajaehdoin.

Fysiikkapäivän tavoitteena on nostaa kiinnostusta omasta itsestä huolehtimiseen osoittamalla osallistujille konkreettisesti, mitä vaikutuksia kovalla fyysisellä rasituksella on omaan toimintaan.

Yrittäjyys on ammattiosaamista, teknistä suorittamista, asiakkaan OIKEIN ymmärtämistä ja sen varmistamista sekä kokoaikaista myyntityötä, jossa oma henkinen ja fyysinen kantti tulee aina jossain vaiheessa esiin ja sen ajoittaisesta murtumisestakin pitää vielä kyetä jatkamaan eteenpäin. Fyysinen jaksaminen on lähtökohtana henkiselle jaksamiselle ja siten myös yrittäjänä toimimiselle.

”Jokaisella on murtumispisteensä!”, mikä tässä kilpailussa meille riittää pelkkänä iskulauseena.

Työturvallisuus

Turvalliset työtavat sisältyvät kaikkeen yksityisen turvallisuusalan toimintaan.

Kilpailutehtävissä korostuu tilannehallinta, jolla luodaan turvallinen fyysinen lähiympäristö, asiakassuhteet ja niiden jatkumisen varmistaminen.

Säädösperustan osaamisen lisäksi korostuu empatiakyvyn harjoittamistaito tilanteissa, joissa joudutaan puuttumaan kohdehenkilön/asiakkaan perusoikeuksiin.

Turvallisuusalalla työtä tehdään pääasiassa tilanteissa, joissa ollaan fyysisesti läsnä. Tilanteet ovat usein lyhytkestoisia asiakaspalvelutilanteita, joissa läsnäolo tarkoittaa sekä henkistä että fyysisestä läsnäoloa. Työturvallisuuden näkökulmasta tämä kokonaisuus tarkoittaa omasta itsestä huolehtimisen korostunutta merkitystä, koska työntekijä on lähtökohtaisesti aloitteen tekijä erilaisissa alan työtehtävissä. Vuorovaikutustilanteen ensivaikutelma ja sitä edeltävä olemuksesta, siisteydestä jne. heräävä vaikutelma korostavat kykyä ja tarvetta itsestä huolehtimiseen.

Työn liiketoimintaprosesseihin sisältyvät palvelu- ja neuvontatehtävät ovat asiakasaloitteisia ja niistä osapuolet (oma työnantaja sekä toimeksiantaja) sopivat liiketoiminnallisissa sopimuksissa. Toimialaa lakisääteisesti velvoittavat toimeksiantosopimukset sisältävät yksityisen turvallisuusalan säädösperustan velvoitteiden mukaiset osiot. Työturvallisuuden näkökulmasta näissä työn molemmissa osa-alueissa tulee ymmärtää asiakkaan tunnetila ja sen muodostuminen. Tilannehallinnan tavoitteena on tunnetilan johtaminen kohti rationaalista ajattelua ja siten kyetä rakentamaan asiallinen keskustelu. Turvallisuusalan perustutkinnon perusteiden ammattitaitovaatimuksista kumpuavien tavoitteiden mukaisesti rakennetut tiedolliset työkalut toimivat turvallisuusalan työntekijän tärkeänä välineenä oman toiminnan säätelyssä.

Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit

Moduuli 1/Turvallisuusvalvoja 1/2

Tehtävä

Aikataulu:

Tehtävän suoritusaika 2,5 tuntia.

Tehtävänkuvaus:

Toimitte turvallisuusvalvojina. Tehtävänänne on laatia turvallisuusdokumentti Turun Messukeskuksen määriteltyyn osaan. Turvallisuusdokumentista tulee löytyä riskikartoitus sekä riskeihin liittyvät parannusehdotukset. Parannusehdotukset tulee perustella ja tarvittaessa osoittaa niiden säädösperusta. Dokumentista tulee löytyä myös hyvin hoidettuja, jo kunnossa olevia turvallisuusratkaisuja. Kilpailijoilla mahdollisuus tutustua alueeseen, johon turvallisuusdokumentti laaditaan.

Turvallisuusdokumentti tuotetaan turvallisuusasiakirjana asiakkaalle arvioitavaksi (1 tuomari toimii asiakkaan roolissa, jossa hän ison organisaation turvallisuusvastaava). Kyseinen asiakas on pyytänyt tällaista turvallisuustoiminnan perussuoritusta useammalta yritykseltä (kilpailijaparit) kilpailuttaakseen heidät laadullisin perustein, yrityksellä on ollut haasteita vaatimustenmukaisen toiminnan järjestämisessä, joten ylin johto on uhkasakon ja toiminnan keskeyttämismisuhan alla oivaltanut turvallisuussuunnittelun proaktiivisuuden edut ja kutsunut turvallisuusvastaavan yrityksen laajennetusta johtoryhmästä varsinaisen johtoryhmän jäseneksi).

Asiakas pyytää turvallisuusdokumentista esitystä organisaation johtoryhmälle, joka tekee varsinaiset päätökset siitä, mikä yritys valitaan tämän taloudellisesti erittäin merkittävän palvelukokonaisuuden palveluntuottajaksi (Moduuli 2, joka tehdään samana kilpailupäivänä).

Tehtävän aikana parit voivat hyödyntää omaa puhelintaan kuvaamiseen.

Lisäksi tehtävän aikana parit voivat hyödyntää internetistä löytyvää materiaalia aiheeseen liittyen. Tekoälyn käyttäminen on täysin sallittua, mutta lähdekritiikki on tärkeää, koska asiavirheistä vähennetään pisteitä!

Arviointiperusteet:

Sisällön kattavuus säädösperustan näkökulmasta, sisällön toiminnallinen kattavuus, sisällön asiavirheettömyys (Huom! lähdekritiikki). Arviointi sisältää sekä määrällistä että laadullista arviointia.

Tehtävän maksimipistemäärä on 20 pistettä.

Moduuli 2/Turvallisuusvalvoja 2/2

Tehtävä

Aikataulu ja tarkennus:

Tehtävän suoritusaika 1,5 tuntia (yhteistila) ja myyntiesitys 15 minuuttia (aiemmat esittäjät jäävät paikalle, esitysjärjestys arvotaan ja tulevat esittäjät odottavat erillisessä odotustilassa).

Tehtävänkuvaus:

Toimitte edellisen tehtävän (Moduuli 1) mukaisina turvallisuusvalvojina. Nyt laaditte myyntiesityksen potentiaalisen asiakasyrityksen johtoryhmälle ja pyritte vakuuttamaan johtoryhmän siitä, että nimenomaan teidän yrityksenne laadullinen toiminta, jota te tässä todistelette, on niin korkealla tasolla, että kykenette vastaamaan niihin laajoihin turvapalvelutarpeisiin, mitä asiakasyrityksenne tarvitsee.

Turvallisuusvastaava haluaa varmistella asemaansa ja on aikataulunsa mukaan teidän käytettävissänne esityksen tekemisessä siltä osin, kuin tarvitsette tarkentavaa yrityskohtaista tietoa. Turvallisuustietämyksensä on kaikki sisällytetty tähän tehtävänkuvaukseen ja sitä tarkentavaan yrityksen vuosiraporttiin, jonka hän voi tarvittaessa toimittaa.

Asiakasyrityksellä, joka on iso puunjalostusteollisuuden tuotantolaitos, on edellisen tehtävän tarpeen lisäksi tarpeita toimitila- ja kiinteistöturvallisuudessa mm. 24/7 porttivartioinnille, aluevartioinnille (aidattu alue), työturvallisuuden säädösperusteiselle varmistamiselle, ajoittaiselle henkilösuojaukselle, pelastusturvallisuudelle, tietoturvallisuuden kehittämiselle sekä väärinkäytösten ja poikkeamien hallinnalle. Turvallisuusvastaava alkaa tässä vaiheessa ajautua epämukavuusalueelle, koska hän alkaa pohtia, mitä muuta johtoryhmälle olisi pitänyt osata valmistella? Onneksi teidän yrityksenne tarjoaa kattavat ratkaisut ja auttaa myös turvallisuusvastaavaa tässä tilanteessa!

Tehtävänänne on laatia esitys edellisessä tehtävässä laatimastanne turvallisuusasiakirjasta, joka toimii myyntiasiakirjana siitä, kuinka erinomaisen laadukasta turvapalvelua te yrityksenä tuotattekaan. Vakuuttakaa johtoryhmä ja nähkää turvallisuusvastaavaa pitkäaikaisena asiakkaan yhdyshenkilönä, jonka kanssa on tarkoitus toimia jatkossakin. Johtoryhmähän ei koskaan tee päätöstä ulkopuolisten läsnä ollessa, vaan jokainen jäsen esittää näkemyksensä puheenjohtajalle poistuttuanne. Onnistumisenne selviää jälkikäteen, kuten myyntityössä asian laita aina tahtoo ollakin.

Oman yrityksenne voitte kuvata juuri sellaiseksi kuin itse haluatte. Teillä on taustalla iso pääomasijoitusyhtiö, joka on oivaltanut turvallisuusalan nopean kasvun ja kehityksen ja sijoittanut yritykseenne pitkäaikaista pääomaa, eli ette ole nopean pääomasijoittajan ja excelin myyntitavoitteiden vankeja. Lisäksi teillä on käytössänne turvallisuusvastaava, joka toimii pääomasijoitusyhtiön edustajan roolissa tämän potentiaalisen asiakasyrityksen hallituksessa, eli tarjolla olevat oman yrityksenne resurssit ovat varsin erinomaiset.

Arviointiperusteet:

Arvioitavia kohteita ovat asiakkaan turvapalvelutarpeiden huomioiminen teidän edustamanne kuvitteellisen yrityksen kanssa tehtävän sopimuksen varmistamiseksi. Mitä enemmän realisitisia turvapalveluja kykenette asiakkaalle tarjoamaan, sitä vakuuttuneemmaksi asiakas tulee. Myös moduulissa 1 tekemänne turvallisuusasiakirja toimii tärkeässä roolissa vakuuttelun kannalta, osoitatte myös sillä yrityksenne kyvykkyyttä laadukkaaseen toimintaan. Johtoryhmän kokemuksella on myös pieni merkitys arvioinnissa, kuten myyntityössä ihmisten parissa aina on. Ihmiset ne päätökset lopulta tekevät, ainakin vielä tässä perinteisessä maailmassa. Johtoryhmällä on myös tapana tehdä kysymyksiä, joihin annetut vastaukset vaikuttavat arviointiin.

Tehtävän maksimipistemäärä on 20 pistettä.

Moduuli 3/Vartijapari

Tehtävä

Aikataulu:

20 min

Tehtävänkuvaus:

Vartijapari toimii myymälässä omaisuuden vartioimistehtävässä.

Arviointiperusteet:

 Arviointi sisältää sekä määrällistä että laadullista arviointia.

Tehtävän maksimipistemäärä on 20 pistettä.

Moduuli 4/Järjestyksenvalvontatehtävä

Tehtävä

Aikataulu:

Tehtävän suoritusaika 15 minuuttia.

Tehtävänkuvaus:

Tehtävässä järjestyksenvalvojapari toimii festivaalialueella toimintaryhmänä vastaten toimialueensa turvallisuudesta.

Arviointiperusteet:

Arviointi sisältää sekä määrällistä että laadullista arviointia.

Tehtävän maksimipistemäärä on 20 pistettä.

Moduuli 5/Fyysistä suorituskykyä ja rasituksensietoa mittaava tehtävä

Tehtävä

Aikataulu:

Tehtävän suoritusaika on 20 minuuttia.

Tehtävänkuvaus:

Fysiikkamoduulissa mitataan yksityisen turvallisuusalan toimijalle tärkeitä fyysisiä ominaisuuksia kuten aerobista- ja lihaskuntoa sekä liikkuvuutta ja ketteryyttä sekä kykyä tehdä päätöksiä fyysisen rasituksen vaikutuksen alaisena.

Tehtävät voivat olla yksilö- tai parisuoritteita.

Arviointiperusteet:

Arviointi sisältää sekä määrällistä että laadullista arviointia.

Tehtävän maksimipistemäärä on 20 pistettä.

Lajin yhteistyökumppanit

  • Tredu logo
  • iss logo

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Skills Finland logo
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö logo
  • Finnish National Agency for Education logo
  • City of Turku logo
  • John Deere logo
  • Kaukokiito logo
  • Posti logo
  • k-ryhmä logo
  • Sandvik logo
  • Wihuri Tekninen Kauppa logo
  • The Finnish Defence Forces logo
  • Marinen logo
  • Electrolux professional logo
  • Super logo
  • Slice logo
  • Würth Logo
  • Tenstar Simulation logo
  • JHL logo
  • Four Reasons logo
  • Toyota Material Handling Finland logo
  • db schenker logo
  • Kemppi logo
  • Dimex Oy logo
  • Keuda logo
  • Keskusautohalli logo
  • Enter SystemSolutions Oy logo
  • Hiab Finland Oy logo
  • Suomen Rakennuskone Oy logo
  • Turun Osuuskauppa logo
  • Scania Suomi Oy logo
  • Ponsse logo
  • Rajupaja logo
  • Föli logo
  • Volvo Trucks logo
  • GF Building Flow Solutions logo
  • Rahtarit logo
  • Savon ammattiopiston logo
  • Jaspi logo
  • SMC Automation Oy logo