504
Tarjoilija
Tämän lajin tehtävät perustuvat ravintola- ja catering-alan perustutkintoon. Perustutkinnon ammattinimike on tarjoilija.
Työpaikka voi olla esimerkiksi hotellissa, ravintolassa, henkilöstöravintolassa, pubissa, yökerhossa, catering-alan yrityksessä, kahvilassa, liikenneasemalla, pikaruoka-, juhlapalvelu- ja matkailuyrityksessä sekä suurtalouden toimipaikassa.
Semifinaali
Semifinaalin tiedot ja aikataulut julkaistaan joulukuussa 2024.
Finaali
Finaalin tiedot ja aikataulut julkaistaan maaliskuussa 2025.
Tulokset
Tulokset julkaistaan finaalin jälkeen toukuussa 2025.
Yleiskuvaus kilpailulajista
Tarjoilija toimii kilpailujen aikana asiakaspalvelutehtävissä erilaisin liikeideoin toimivissa ravintoloissa. Hän osaa kunnostaa asiakastiloja sekä esitellä, myydä ja tarjoilla asiakkaille tuotteita ja palveluja eri tarjoilutapoja käyttäen. Hän osaa ottaa huomioon yksittäisiä asiakkaita ja asiakasryhmiä sekä tekee yhteistyötä keittiöhenkilökunnan sekä muiden tarjoilijoiden kanssa.
Tarjoilija palvelee kotimaisia ja kansainvälisiä asiakkaita ja hän toimii vastuullisesti sekä aktiivisesti huomioiden erilaisten asiakkaiden tarpeet. Hän noudattaa työskennellessään anniskelu- ja hygieniamääräyksiä sekä ottaa huomioon kestävän kehityksen toimintaperiaatteet.
Kilpailu on yksilökilpailu.
Osaamisvaatimukset
Lajin kilpailutehtävät pohjautuvat ravintola- ja catering- alan perustutkinnon, asiakaspalvelun osaamisalan, tarjoilijan kiitettävän tason vaatimuksiin. Tehtävien laadinnassa tehdään tiivistä ja arvokasta yhteistyötä työelämän kanssa ja tehtävät perustuvat työelämän vaatimuksiin.
Ravintola- ja cateringalan perustutkinnon asiakaspalvelun osaamisalan tarjoilijan osaamisalueet:
- asiakaspalvelu ja myynti
- annosruokien ja juomien tarjoilu
- à la carte-tarjoilu
- juomien myynti- ja tarjoilu
- tilaus- ja juhlatarjoilu
- huippuosaajana toimiminen
- kahvilapalvelut.
Menestyvän kilpailijan ammattitaitovaatimukset:
- hyvän ystävällisen palvelun hallitseminen
- aktiivinen asiakaslähtöinen myyntityö
- palveluetiketin mukaisesti toimiminen
- ravintolasalin kunnostaminen (kattaminen, erilaiset liinoitustavat ja lautasliinataitosten hallitseminen)
- perustarjoilutaidot (tarjottimen sujuva käyttö, lautasten kantaminen)
- eri ruokien tarjoilutekniikoiden hallinta
- myynnin rekisteröinti
- juomien tuotetietous ja juomien tarjoilu
- ruoan ja juomien yhdistäminen, juomasuositukset
- yleisimpien juomasekoitusten ja erikoiskahvien valmistaminen sekä tarjoilu
- hygieniaosaaminen sekä puhdas ja siisti työympäristö
- kokoustarjoilun hoitaminen
- ruokien viimeistely salissa (liekitys, paloittelu, annostelu)
- oman työn suunnittelu ja organisointi
- palveluprosessin sujuva hallinta sekä tilanneherkkyys ja joutuisuus
- sosiaaliset taidot ja kommunikointikyky erilaisten asiakkaiden ja työyhteisön jäsenien kanssa
- kyky toimia yhteistyössä muiden kanssa
- ongelmanratkaisukyky
- toisen kotimaisen kielen ja englannin kielen perustaidot
- henkilökohtainen olemus, ryhti, liikkuminen, työn ergonomia
- yrittäjyyden, kestävän kehityksen, työhyvinvoinnin ja työturvallisuuden huomioon ottaminen
- käyttää sosiaalisen median kanavia.
Tehtäväpankki
Löydät lajin menneiden Taitaja-tapahtumien tehtävät Skills Finlandin Taitaja-tehtäväpankista.
Lajivastaavat
Kaisa Rantanen
Anu Elomaa
Lajiohjausryhmä
- Kaisa Rantanen, Turun ammatti-instituutti
- Anu Elomaa, Turun ammatti-instituutti
- Sari Tarvainen, Savon ammattiopisto
- Maija Valta, Savon ammattiopisto
- Taina Heinonen, Keuda
- Sini Ainasto, Keuda
- Markku Häiväläinen, Perho Liiketalousopisto
- Riitta Tiainen, Gradia
- Niina Hannuksela, Turun ammatti-instituutti
- Turo Nolvi, MaRa ry
- Mia Lehtonen, Palvelualojen ammattiliitto PAM
- Janette Bertenyi, The Cow
- Sanna Gullsten, Kakolanruusu
- Satu Nygård, Opetushallitus
- Anu Lindholm, Opetushallitus