504
Tarjoilija / Finaali
Finalistit
Keränen Saana
Gradia
Kokko Helmi
Etelä-Savon ammattiopisto
Lehtonen Onni
Turun ammatti-instituutti
Mikkonen Vilma
Kainuun ammattiopisto
Mäntyniemi Oona
Tampereen seudun ammattiopisto
Rajala Ronja
Perho liiketalousopisto
Vihavainen Sofia
Ammattiopisto Samiedu
Välimäki Otso
Stadin ammattiopisto
Kilpailupaikka
Turun Messukeskus, B-halli
Kilpailutehtävät
Tarjoilija toimii kilpailujen aikana asiakaspalvelutehtävissä erilaisin liikeideoin toimivissa ravintoloissa. Hän osaa kunnostaa asiakastiloja sekä esitellä, myydä ja tarjoilla asiakkaille tuotteita ja palveluja eri tarjoilutapoja käyttäen. Hän osaa ottaa huomioon yksittäisiä asiakkaita ja asiakasryhmiä sekä tekee yhteistyötä keittiöhenkilökunnan sekä muiden tarjoilijoiden kanssa. Tarjoilija palvelee kotimaisia ja kansainvälisiä asiakkaita, ja hän toimii vastuullisesti sekä aktiivisesti huomioiden erilaisten asiakkaiden tarpeet. Hän noudattaa työskennellessään anniskelu- ja hygieniamääräyksiä sekä ottaa huomioon kestävän kehityksen, yrittäjyyden ja työturvallisen työskentelyn toimintaperiaatteet. Ammatillista osaamista arvioidaan myös erityistehtävillä. Lajin 504 tarjoilija kilpailutehtävien laajuus perustuu ravintola- ja catering-alan perustutkinnon asiakaspalvelun osaamisalan, kiitettävän (K5) tason vaatimuksiin. Tarkempi arviointi perustuu CIS-pistelaskujärjestelmään. Arviointi koostuu määrällisistä ja laadullisista arvioinnin kohteista. Tarjoilijalajissa on mahdollisuus saada kokonaisuutena 100 pistettä.
Lajin aikataulu
Finaali kilpaillaan aikavälillä 6.-8.5.2025. Lajien päiväkohtaiset aikataulut tulevat näkyviin lajialueiden ilmoitustauluille.
Materiaalit ja laitteet
- Asiakaspöydät ja -tuolit, baarissa pystypöydät
- Pöytäliinat ja kangasservetit
- Apupöydät ja/tai tarjoiluvaunut
- Lautaset, ruokailuvälineet ja lasisto sekä kahvikupit
- Tarjoiluastiat ja -välineet, tarjoiluvadit
- Pöytäliekitin; liekityspannut
- Baarivälineistö ja -lasisto
- Suodatinkahvin ja kahvin käsinsuodatuksen ja haudutetun teen valmistuksessa tarvittava välineistö
Kilpailijat saavat työvaatteet yhteistyökumppanilta Image Wear Oy:ltä ja lisäksi heitä on etukäteen ohjeistettu käyttämään asussaan kestävän kehityksen arvoja noudattavaa lainattua tai kierrätettyä asusomistetta.
Käytännön ohjeita
Kilpailija tuo tullessaan:
- Henkilökortin, ajokortin tms. henkilöllisyyden todistamiseksi (myös KELA-kortti kelpaa)
- Tarjoilijan työasu (Image Wear) ja kestävän kehityksen mukainen huivi/solmio/rusetti
- Tarjoilukäsineet
- Viinipullonavaaja
- Muruaura
- Kynä
- Pieni lehtiö
- Tulitikut
- Transeerausvälineet
Kilpailija ei saa tuoda mukanaan mitään muita mitta- tai apuvälineitä kattamis- tai tarjoiluvaihetta varten. Kilpailija ei tuo mukanaan omia baarityövälineitä. Henkilökohtaiset puhelimet ja älylaitteet jätetään kilpailun ajaksi erillissäilytykseen/huoltajille.
Kestävä kehitys
Tarjoilija504 -lajissa on pyritty edistämään kestävän kehityksen periaatteita huomioiden ekologinen, taloudellinen sekä sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys ja auttamaan kilpailijoita ymmärtämään, miten jokainen pieni yksityiskohta ja valinta vaikuttavat toisiinsa. Kilpailutehtävien kautta tuetaan kilpailijoita pienin askelin saavuttamaan positiivisia muutoksia omassa toiminnassa ja ymmärtämään tekojen ja valintojen vastuullisuuden merkitys sisältäen sekä positiiviset ja että negatiiviset vaikutukset. Tarjoilija504 -lajin tavoitteena on tukea kiertotalouden osaamista ja hyviä käytäntöjä edistäen kestävämpää liiketoimintaa sekä kilpailutilanteessa että tulevaisuudessa.
Lajialueen toteutuksessa on pyritty heti suunnittelusta lähtien jätteen ja hukan minimointiin tähtäävä tuote- ja palvelusuunnittelu, jakaminen, liisaus, vuokraus, korjaaminen, uudelleenkäyttö sekä kierrätys. Lajialueella on tuotu esille tarjoilijoiden omia kestävän kehityksen oppimisympäristöjä kuten Ravintola Taito ja opetus- ja museolaiva Bore, joka on kestävän kehityksen esimerkkilaiva. Materiaalitehokkuus ja elinkaariajattelu on viety pitkälle lajin toteutusta suunniteltaessa. Lajialue on rakennettu kokonaan käyttäen vuokrattuja ja lainattuja sisustuselementtejä ja huonekaluja sekä niin, ettei lajialueella tarvitse tehdä turhia huonekalujen siirtoja eri moduulien välissä. Kaikki astiat on kumppanuussopimuksella lainattu. Tekstiilit ovat kankaisia, uudelleen käytettäviä vastuullisia vuokratekstiilejä. Kilpailijoiden asuissa on ohjeistettu käyttämään kestävän kehityksen arvoja noudattavia lainattuja tai kierrätettyjä asuvalintoja.
Kestävyysajattelua on pyritty ensisijaisesti toteuttamaan niin, ettei lajialueella syntyisi jätettä laisinkaan tai mahdollisimman vähän. Lajittelupisteet ovat harkittuja ja mahdollinen syntyvä jäte lajitellaan ja kierrätetään. Kahvipurut kerätään paikallisen naantalilaisen Portmaster-yrityksen toimesta ja yritys toimittaa kilpailupaikalle omat keräysastiat. Kahvipurujen jatkokäsittely tapahtuu Berner Oy:n toimesta ja yritys jatkojalostaa kahvipurut ravinteiksi ja kasvualustaksi. Kiertotaloutta ja kestävää kehitystä on huomioitu alusta lähtien ruoka- ja juomalistojen suunnittelussa, raaka-aineiden valinnoissa, jakeluketjuissa ja toteutuksessa. Ruuan valmistus on pyritty valmistamaan ilman hävikkiä huomioiden tilattavien raaka-aineiden määrät, keittiöhävikin ja lautashävikin. Raaka-ainevalinnoissa on huomioitu tuotteet, jotka tulevat mahdollisimman läheltä ja luomuna, pakkaamattomissa tai mahdollisimman isoissa paketeissa yhdessä kokkilajin kanssa. Yhteistyökumppaneilta on pyydetty tuotteita, joilla on ympäristömerkki tai kestävän kehityksen sertifikaatti esim. viinit. Kahvi- ja tee tuotteissa on huomioitu sosiaalinen kestävä kehitys. Vesituotteina käytetään kylmää hanavettä sekä itse hiilihapotettua hanavettä ylimääräisen kuljetustavaran ja pakkausmateriaalien välttämiseksi.
Resurssitehokkuus lajialueella on minimoitu huomioiden energian ja veden kulutus. Lajialueelle saapuvat toimitukset ovat tulleet keskitetysti välttäen ylimääräisiä kuljetuksia.
Lajin omat ekohenkiset yhteistyökumppanit on valittu kestävän kehityksen ja kiertotalouden tavoitteellisuuden perusteella. Lajiohjausryhmään on valittu yritysedustajina henkilöitä, jotka omassa yritystoiminnassa edistävät kestävän kehityksen toimintaperiaatteita.
Lajin kilpailutehtävät on suunniteltu niin, että kaikissa kilpailutehtävissä ja jokaisessa vaiheessa huomioidaan kestävyysajattelu. Jokaisen tehtävän materiaalit ja raaka-aineet ovat hankittu kumppanuussopimusten kautta liisauksina ja lainoina niin, että kierrätys ja uudelleen käyttö on mahdollista. Kaikissa kilpailutehtävissä yhtenä merkittävänä arviointikriteerinä on kestävä kehitys ja kuinka se näkyy kilpailijan työn suunnittelussa ja toteutuksessa. Lajin kilpailijoiden keskuudesta valitaan henkilö, joka saa Tsemppari -palkinnon yhteistyön ja hyvän hengen edistämisestä kilpailijoiden välillä.
Kilpailijoiden työturvallisuus on huomioitu esteettömällä lajialueella. Koneisiin ja laitteisiin annetaan tarvittava turvallinen perehdytys ja opastus. Kilpailupisteessä on ensiapupakkaus ja huomioitu terveysturvallisuus. Asiakkaiden terveysturvallisuus on huomioitu oikeilla säilytyslämpötiloilla ja hygieniasäädöksillä. Kilpailijoiden ja huoltajien ohjeistukset on laadittu selkokielellä. Kilpailupäiville on tehty erillinen turvallisuussuunnitelma.
Sosiaalinen kestävyys ja vastuullisuus huomioidaan lajialueen toimintapisteessä niin, että lajissa mukana olevat kv-kilpailijat tuovat aktiivisesti ammatin erilaisia taitoja esille vierailijoiden nähtäväksi ”Klaaraaksää-pisteellä”. Lisäksi vierailijoilla on mahdollisuus osallistua kokeile itse -pisteessä tarjoilijalajin kestävän kehityksen tietovisaan ja oppia uutta ja laajentaa omaa osaamista. Kiertotalouden innovaatioihin keskittyminen ja yhteistyön rakentaminen ovat olleet osa kestävää toimintaa. Tarjoilija504-laji pyrkii tukemaan sekä kilpailijoiden että yleisön osaamisen kehittymistä kiertotalouden vastuullisuuden eri osa-alueilla.
Opiskelijat on otettu mukaan suunnittelemaan ja toteuttamaan tapahtumaa. Kilpailijoiden ja huoltajien hyvinvointiin on kiinnitetty huomiota mahdollisimman paljon. Kilpailijoiden avustajina toimiva luokka on ommellut sekä kilpailijoille että huoltajille kierrätysmateriaalista eli opetustavintola Taidon poistoon siirretyistä vanhoista pöytäliinoista stressipussin. Yhteisöllisyyden luomiseksi avustajina toimiva luokka on suunnitellut kilpailijoille ja huoltajille kulttuurikierroksen turkulaisissa kestävän kehityksen filosofiaa noudattavissa ravintoloissa. Kierroksella halutaan kertoa, millainen on ruokakulttuurikaupunki Turku, miten kulttuurista kestävää kehitystä pyritään edistämään ravintola-alalla, esitellä tarjoilijalajin kulttuuria ja sen erityispiirteitä. Kannustamme kilpailijoita ja huoltajia toimimaan avoimesti, reilusti ja osaamisesta iloiten reilun hengen mukaan ja luomaan yhteisiä ainutlaatuisia onnistumisen hetkiä. Jokainen finalisti on jo voittaja päästessään osallistumaan Taitaja2025-kilpailuun ja saa mahdollisuuden yhdessä parantaa alan ammattiosaamista ja sen arvostusta.
Yrittäjyys
Tarjoilija504 -lajin tuomareiksi on pyydetty paikallisia yrittäjiä ja yhteistyökumppaneita, joiden arvomaailmaan kuuluu kestävän kehityksen edistäminen. Kilpailijat näkevät sekä yrittäjiä että pääsevät perehtymään lähialueiden yrittäjien tuotteisiin kilpailutehtävissä.
Kilpailutehtävissä arvioidaan yhtenä osa-alueena kilpailijan yrittäjämäistä työotetta ja kustannustehokkuutta minimoiden raaka-aineiden ja jätteen määrän. Kilpailijat suunnittelevat ja rytmittävät omat työjärjestykset itsenäisesti. Yrittäjämäinen asiakaspalvelu on osa kilpailutehtävien arviointia. Tällöin korostuu yrittäjämäinen kyky luoda ainutlaatuinen asiakaskokemus. Kilpailutehtävät on suunniteltu heijastamaan todellisia ravintola- ja palvelualan työtilanteita, joissa tarjoilijan on toimittava yrittäjämäisesti. Tehtävissä on asiakaspalvelutilanteita, joissa arvioidaan kykyä käsitellä erilaisia asiakkaita, myyntitaitoja ja ongelmanratkaisukykyä. Näin kilpailijat voivat osoittaa kykyään tunnistaa asiakastarpeet ja tarjota heille parasta mahdollista palvelua, aivan kuten yrittäjä tekisi omassa liiketoiminnassaan. Kilpailusuorituksissa arvioidaan yrittäjämäistä ajattelutapaa, joka ilmenee mm. kyvyssä toimia itsenäisesti ja joustavasti vaihtelevissa olosuhteissa. Tarjoilijan työssä on tärkeää osata reagoida nopeasti muuttuviin tilanteisiin. Yrittäjämäinen toiminta edellyttää erinomaisia viestintä- ja asiakaspalvelutaitoja. Kilpailutehtävissä arvioidaan osallistujien kykyä kommunikoida selkeästi ja ystävällisesti asiakkaiden kanssa, kuunnella asiakastarpeet ja vastata niihin ammattimaisesti. Arviointikohteena on myös se, kuinka osallistuja osaa tehdä myyntityötä ja tarjota asiakkaille lisämyyntimahdollisuuksia (esimerkiksi ruoka- ja juomasuosituksia), joka on tärkeä osa ravintolayrityksen menestystä.
Verkostoituminen paikallisiin kestävän kehityksen yrityksiin ja yrittäjiin toteutetaan yhteisenä ohjelmana kilpailupäivän jälkeen.
Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta näkyvät tarjoilijalajissa monella tasolla. Kilpailutehtävät ovat ravintola- ja asiakaspalvelutilanteita, joissa osallistujien tulee osoittaa itsenäistä työskentelyä, talousosaamista, asiakaspalvelutaitoja ja kykyä innovoida. Arvioinnissa korostuvat sekä käytännön osaaminen että kyky toimia yrittäjämäisesti, sopeutuen asiakastarpeisiin ja liiketoiminnan vaatimuksiin. Kannustamme työllistymiseen ja alan yrittäjyyteen.
Työturvallisuus
Kaikilla kilpailijoilla on ohjeistuksien mukaiset työvaatteet ja jalkineet ja niissä on huomioitu se, etteivät ne voi tarrautua kiinni mihinkään. Kilpailualueella on huomioitu työturvallisuus kaikissa mahdollisissa paikoissa. Alueen messumatto on palo- ja työturvallinen, keittiön kumimatto ei ole liukas, alue on esteetön ja kilpailualueella on turvallista liikkua. Alueella on sammutuspeitteet, sammutin ja ea-pakkaus.
Lajialueella on otettu huomioon työturvallisuuden perusperiaatteet, kuten työympäristön siisteys ja järjestys. Kilpailutehtävissä on annettu erityisiä huomioita siitä, kuinka hyvin kilpailija pitää huolta työskentelyalueensa siisteydestä ja turvallisuudesta.
Kilpailutehtävät suoritetaan turvallisessa ympäristössä ja kilpailijoilla on aikaa perehtyä koneisiin ja laitteisiin ja saada niihin tarvittava opastus. Työturvallisuus on huomioitu lajissa työprosessien avoimuutena ja mahdollisten vaaratilanteiden ennaltaehkäisemisenä sekä ergonomisen työotteen huomioimisena. Ergonomiaan on kiinnitetty huomiota valitsemalla oikean korkuiset työtasot ja huonekalujen ja tavaroiden vähäisellä siirtämisellä sekä pakollisten siirtojen siirtämisessä on huomioitu ergonomia käyttäen rullakoita.
Tehtäviin on varattu riittävästi aikaa, jotta turha kiirehtiminen ei altista vahingoille. Aikataulut ja tauot on suunniteltu niin, että kilpailijoilla ei tule ylimääristä stressiä.
Kilpailutehtävissä huomioidaan työhyvinvointi ja ergonomia, jotka ovat keskeisiä osia tarjoilijan arkea. Arvioinnissa tarkastellaan kuinka hyvin osallistuja osaa huolehtia omasta fyysisestä jaksamisestaan esimerkiksi oikeanlaisen työskentelyasennon valinnassa, tavaroiden nostamisessa ja kantamisessa sekä muissa ergonomisissa tekijöissä. Työhyvinvointi näkyy kilpailusuorituksissa myös kilpailijan kyvyssä hallita työtahtia ja stressiä kilpailusuorituksessa ilman, että kilpailijan fyysinen tai henkinen hyvinvointi vaarantuu. Arviointikriteereissä huomioidaan työskentelyergonomia mm. astioiden kantaminen, alueella liikkuminen ja muiden kilpailijoiden huomioiminen. Myös asiakasturvallisuudesta huolehtiminen on tärkeä osa työturvallisuutta.
Informaatio ja tiedottaminen huomioidaan myös osana työturvallisuutta. Kilpailualueelle laaditaan turvallisuussuunnitelma.
Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit
Moduuli 1/ KAHVILA “Afternoon tea”
Tehtävä
Kilpailija toimii kahvilan asiakaspalvelijana. Kahvila tarjoaa viihtyisän ja rauhallisen ympäristön nauttia kiireetön kahvi/teehetki hyvässä seurassa. Vastuullisuuden ja kestävän kehityksen periaatteet on huomioitu kahvilan palvelukonseptissa ja tuotteiden raaka-aineissa.
Kilpailijan tehtävänä on kunnostaa ja kattaa asiakaspöydät liikeidean mukaan.
Asiakkaat tekevät tilauksen paikan päällä. Kahvilan valikoimassa on erilaisia kahvijuomia (suodatinkahvia, käsin suodatettavaa kahvia sekä espressopohjaisia kahvijuomia) sekä haudutettua teetä ja haudukkeita. Asiakkaat valitsevat menulta makeita ja suolaisia pieniä syötäviä. Kilpailijan tehtävänä koota tarjottavat kauniisti ja hygieenisesti esille, valmistaa ja tarjoilla kahvi/tee asiakkaan tilauksen mukaisesti ja hoitaa palveluprosessi kokonaisuudessaan.
Työskentelyssä kilpailija noudattaa hygieniamääräyksiä, erilaisia tarjoilutapoja, anniskelumääräyksiä, omavalvontasuunnitelmaa, ergonomisia työskentelytapoja, työskentelyturvallisuusohjeita sekä kestävän kehityksen periaatteita.
Kilpailijan työasu (Image Wear): mustat housut tai hame, valkoinen pikepaita ja musta suutarin esiliina Pisteet 20 p.
Moduuli 2/ BAARI
Tehtävä
Kilpailija työskentelee tasokkaassa cocktail-ravintolassa. Asiakkaat ovat laatutietoisia ja odottavat asiantuntevaa ja tyylikästä palvelua. Kilpailija ottaa vastaan asiakkaiden tilaukset, valmistaa ja tarjoilee tilatut juomat ja juomasekoitukset. Kilpailija työskentelee ammattimaisesti ja noudattaa ohjeita, säännöksiä ja määräyksiä. Cocktail-ravintolassa on tarjolla laaja valikoima laadukkaita juomasekoituksia ja paikallisten tislaamoiden ja panimoiden tuotteita. Ravintolassa on huomioitu esteettömyys. Palvelutoiminnassa huomioidaan kansainväliset vieraat ja erilaiset asiakasryhmät.
Kilpailijan työasu (Image Wear): mustat housut tai hame, valkoinen pikepaita ja musta suutarin esiliina Pisteet 25 p.
Moduuli 3/FINE DINING
Tehtävä
Kilpailija työskentelee korkeatasoisessa lähiruokaan painottuvassa fine dining -ravintolassa. Ravintolan liikeideaan kuuluu sesongin mukaisten paikallisten ruoka- ja juomatuotteiden hyödyntäminen. Turvallinen, ergonominen ja ammattimaisesti toteutettu saliruoanvalmistus on osa laadukasta tarjoilua ja asiakaspalvelua. Ruoat ja juomat ovat etukäteen tilattu. Pöytä katetaan, ruoat ja juomat tarjoillaan tilausmääräyksen mukaisesti. Lautasliina on kankainen. Lautasliinataitoksena kilpailija käyttää yhtä etukäteen harjoiteltua taitosta. Apupöytä arkkuliinoitetaan. Ruoat tarjoillaan eri tarjoilutapoja käyttäen.
Ravintolassa on huomioitu esteettömyys. Palvelutoiminnassa huomioidaan kansainväliset vieraat ja erilaiset asiakasryhmät. Kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti ravintolassa ei ole painettuja menukortteja.
Kilpailijan työasu (Image Wear): mustat housut tai hame, valkoinen kauluspaita ja musta suutarin esiliina, solmio/huivi (kilpailijan oma, kestävän kehityksen periaatteiden mukainen).
Pisteet 40 p.
Moduuli 4/Erikoistehtävät
Tehtävä
Moduuli koostuu kolmesta eri erikoistehtävästä, joissa arvioidaan kilpailijan teknistä osaamista, käden taitoja ja työn perustana olevaa tiedon hallintaa, erityisesti kestävän kehityksen periaatteiden tuntemisen osalta.
Kilpailijan työasu (Image Wear): mustat housut tai hame, valkoinen kauluspaita ja musta suutarin esiliina, solmio/huivi (kilpailijan oma, kestävän kehityksen periaatteiden mukainen).
Pisteet 15 p.