504
Servitör / Final
Finalister
Keränen Saana
Gradia
Kokko Helmi
Etelä-Savon ammattiopisto
Lehtonen Onni
Turun ammatti-instituutti
Mikkonen Vilma
Kainuun ammattiopisto
Mäntyniemi Oona
Tampereen seudun ammattiopisto
Rajala Ronja
Perho liiketalousopisto
Vihavainen Sofia
Ammattiopisto Samiedu
Välimäki Otso
Stadin ammattiopisto
Tävlingsplats
Åbo Mässcentrum, B-hall
Beskrivning av tävlingsuppgiften
Under tävlingstiden arbetar servitören med kundbetjäningsuppgifter i restauranger som verkar enligt olika affärsidéer. Hen kan iordningsställa kundutrymmen samt presentera, sälja och servera produkter och tjänster åt kunder genom att använda olika serveringstekniker. Hen kan beakta enskilda kunder och kundgrupper samt samarbeta med kökspersonalen och med andra servitörer. Servitören betjänar inhemska och internationella kunder, agerar på ett ansvarsfullt sätt och kan aktivt beakta olika kunders behov. I sitt arbete kan servitören iaktta utskänknings- och hygienbestämmelserna samt beakta verksamhetsprinciperna för hållbar utveckling, företagsamhet och ett arbetssäkert utförande av arbetet. Yrkeskunnandet bedöms också i specialuppgifter. Tävlingsuppgifterna i grenen – 504 servitör – baserar sig på kravnivån berömliga (B5) i grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen, kompetensområdet för kundservice. En noggrannare bedömning görs enligt CIS-poängberäkningssystemet. Bedömningen består av kvantitativa och kvalitativa föremål för bedömning. I servitörsgrenen kan man som helhet få totalt 100 poäng.
Grenens tidtabell
Tävlingarna i finalen hålls 6-8.5.2025. Grenarnas tidtabeller för de olika dagarna kommer att sättas upp på grenområdenas anslagstavlor.
Material och maskiner
- Kundbord och -stolar, i baren bord utan sittplatser
- Bordsdukar och tygservetter
- Sidobord och/eller serveringsvagnar
- Tallrikar, bestick och glas samt kaffekoppar
- Serveringskärl och -bestick, serveringsfat
- Flamberingsbrännare; flamberingspanna
- Barutrustning och -glas
- Utrustning för tillverkning av bryggkaffe och för handbryggning av kaffe och för infusionsté
De tävlande får arbetsdräkter från samarbetspartnern Image Wear Oy och dessutom har de på förhand instruerats att på dräkten använda en lånad eller återanvänd dräktutsmyckning som följer värderingarna för hållbar utveckling.
Praktiska råd
- Den tävlande ska ta med sig:
- ID-kort, körkort eller liknande för bestyrkande av identiteten (även FPA-kortet duger)
- Servitörens arbetsdräkt (Image) och scarf/slips/rosett i enlighet med hållbar utveckling
- Serveringshandskar
- Vinkorköppnare
- Smulskrapa
- Penna
- Litet anteckningsblock
- Tändstickor
- Trancheringsredskap
Den tävlande får inte ha med sig några mått eller hjälpmedel för duknings- eller serveringsskedet. Den tävlande har inte med sig egna redskap för arbete i bar. Egna telefoner och smartapparater lämnas för tävlingstiden i särskilt förvar/till följeslagarna.
Hållbar utveckling
I Mästare504-grenen har vi strävat att främja principerna för hållbar utveckling genom att uppmärksamma ekologisk, ekonomisk samt social och kulturell hållbarhet och hjälpa de tävlande att förstå, hur varje liten detalj och varje val inbördes påverkar varandra. Via tävlingsuppgifterna stöds de tävlande att med små steg uppnå positiva förändringar i sin egen verksamhet och förstå betydelsen av ansvarsfulla handlingar och val innefattande både positiva och negativa verkningar. Mästare504-grenens mål är att stödja kunnande i cirkulär ekonomi och goda rutiner som främjar en hållbarare affärsverksamhet både i tävlingssituationen och i framtiden.
Vid genomförandet av grenområdet har vi ända från planeringen strävat till en produkt- och serviceplanering som siktar på minimering av avfall och spill, till delning, leasing, hyrning, reparation, återanvändning samt cirkulation. På grenområdet har vi lyft fram servitörernas egna lärmiljöer för hållbar utveckling som t.ex. Ravintola Taito och undervisnings- och museiskeppet Bore, som är ett exempelskepp på hållbar utveckling. Materialeffektivitet och livscykeltänkande har förts långt när genomförandet av grenen planerades. Grenområdet har i sin helhet byggts upp så att hyrda och lånade inredningselement och möbler använts samt så att inga onödiga flyttningar av möbler på grenområdet behöver göras mellan olika moduler. Alla kärl har lånats med partnerskapsavtal. Textilierna är av tyg, återanvändbara hållbara hyrtextilier. De tävlande har instruerats att i sina dräkter använda lånade eller återvunna dräktval som följer värderingarna för hållbar utveckling.
Hållbarhetstänkandet har vi i första hand strävat att tillämpa så att det på grenområdet inte alls eller så lite som möjligt skulle bildas avfall. Sorteringspunkterna är noga övervägda och eventuellt avfall som bildas sorteras och återvinns. Kaffesump samlas in av det lokala företaget Portmatser från Nådendal och företaget för egna insamlingskärl till tävlingsplatsen. Vidarebehandlingen av kaffesump utförs av Berner Oy och företaget vidareförädlar kaffesump till näring och växtunderlag. Cirkulär ekonomi och hållbar utveckling har beaktats från början i planeringen av menyer för mat och dryck, i valen av råvaror, distributionskedjan och genomförandet. Mattillredningen har vi strävat att ska vara sådan att det sker utan svinn med beaktande av mängderna råvaror som beställs, kökssvinn och tallrikssvinnn. I råvaruvalen har vi uppmärksammat produkter som kommer så nära ifrån som möjligt och är ekologiska, oförpackade eller i så stora paket som möjligt tillsammans med kockgrenen. Av samarbetspartners har vi begärt produkter som har miljömärke eller certifikat för hållbar utveckling, t.ex. vinerna. I kaffe- och téprodukterna har socialt hållbar utveckling beaktats. Som vattenprodukter används kallt kranvatten samt eget kolsyrat kranvatten för undvikande av extra transportvara och förpackningsmaterial.
På grenområdet har resurseffektivitet minimerats genom att uppmärksamma förbrukningen av energi och vatten. Leveranser till grenområdet har kommit centraliserat så att extra transporter har undvikits.
Grenens egna ekosinnade samarbetspartners har valts utgående från målsättningar för hållbar utveckling och cirkulär ekonomi. Till styrgruppen för grenen har som företagsrepresentanter valts personer som i sin egen företagsverksamhet främjar verksamhetsprinciper för hållbar utveckling.
Grenens tävlingsuppgifter har planerats så att hållbarhetstänkande uppmärksammas i alla tävlingsuppgifter och i alla skeden. Material och råvaror i varje uppgift har via partnerskapsavtal skaffats som leasingar och lån så att återvinning och återanvändning är möjligt. Ett viktigt bedömningskriterium i alla tävlingsuppgifter är hållbar utveckling och hur den framträder i den tävlandes planering och genomförande av arbetet. Bland de tävlande i grenen väljs en person, som får ett Tsemppari (Kämpare) -pris för främjande av samarbete och god atmosfär mellan de tävlande.
De tävlandes arbetssäkerhet har beaktats med ett tillgängligt grenområde. I maskiner och apparater ges säker introduktion och instruktion. På tävlingspunkten finns en förstahjälp-förpackning och hälsosäkerhet har beaktats. Kundernas hälsosäkerhet har beaktats med rätta förvaringstemperaturer och hygienbestämmelser. Anvisningarna för de tävlande och följeslagarna har uppgjorts på lätt språk. För tävlingsdagarna har en särskild säkerhetsplan uppgjorts.
Social hållbarhet och ansvarsfullhet beaktas på grenområdets verksamhetspunkter så att internationella tävlande som deltar aktivt för fram olika färdigheter i yrket på ”Klaaraaksää-piste” (Klarardu-punkten) som besökarna får titta på. Dessutom har besökarna möjlighet att vid provnings- punkten delta i servitörgrenens frågesport om hållbar utveckling och lära sig nytt och bredda sitt eget kunnande. Koncentration på innovationer för cirkulär ekonomi och byggande av samarbete har varit en del av hållbar verksamhet. Servitör504-grenen strävar till att stödja en utveckling av både de tävlandes och publikens kunnande på olika delområden av hållbarhet i cirkulär ekonomi.
Studerande har tagits med för att planera och genomföra evenemanget. Så mycket uppmärksamhet som möjligt har fästs vid de tävlandes och följeslagarnas välmående. Den klass som fungerar som assistenter för de tävlande har för både de tävlande och följeslagarna sytt en stresspåse av återvinningsmaterial, dvs. undervisningsrestaurang Taitos gamla borddukar som flyttats till avskrivning. För att skapa samhörighet har klassen som fungerar som assistenter planerat en kulturrunda i restauranger i Åbo som följer en hållbarhetsfilosofi. Under rundvandringen vill man berätta, hurdan matkulturstad Åbo är, hur man strävar att främja kulturellt hållbar utveckling inom restaurangbranschen, presentera servitörsgrenens kultur och dess särdrag.
Vi uppmuntrar de tävlande och följeslagarna att agera öppet, rejält och glädjas över kunnandet i fair play-anda och skapa gemensamma unika stunder av framgång. Varje finalist är redan en vinnare när hen får delta i Mästare2025-tävlingen och får en möjligt att tillsammans förbättra branschens yrkeskunnande och dess uppskattning.
Företagsamhet
Lokala företagare och samarbetspartners, till vilkas värderingar hör att främja hållbar utveckling, har blivit ombedda att vara domare i Mästare504 -grenen. De tävlande både ser företagare och får bekanta sig med närområdets företagares produkter i tävlingsuppgifterna.
I tävlingsuppgifterna bedöms som ett delområden den tävlandes företagaraktiga arbetsgrepp och kostnadseffektivitet med minimering av mängden råvaror och avfall. De tävlande planerar och skapar självständigt rytm i sina arbetsordningar. Företagarinriktad kundbetjäning är en del av bedömningen av tävlingsuppgifterna. Då betonas en företagarmässig förmåga att skapa en unik kundupplevelse. Tävlingsuppgifterna har planerats att återspegla verkliga arbetssituationer inom restaurang- och servicebranschen, där servitören ska agera företagarmässigt. I uppgifterna finns kundbetjäningssituationer, där man bedömer förmåga att hantera olika kunder, försäljningsförmåga och problemlösningsförmåga. På det sättet kan de tävlande visa sitt kunnande att identifiera kundbehov och erbjuda den bästa möjliga service, alldeles som en företagare skulle göra i sin affärsverksamhet. I tävlingsprestationerna bedöms ett företagaraktigt tänkesätt, som framträder bl.a. i förmågan att agera självständigt och flexibelt i föränderliga förhållanden. I servitörens arbete är det viktigt att kunna reagera snabbt när situationerna förändras. En företagarinriktad verksamhet förutsätter utmärkta kommunikations- och kundbetjäningsfärdigheter. I tävlingsuppgifterna bedöms de tävlandes förmåga att kommunicera tydligt och vänligt med kunderna, lyssna på kundbehov och att professionellt besvara dem. Föremål för bedömning är också hur den tävlande kan sköta försäljningsarbetet och erbjuda kunderna tilläggsförsäljningsmöjligheter (t.ex. mat och dryck-rekommendationer), som är en viktig del i ett restaurangföretags framgång.
Nätverkande med lokala företag och företagare som är för hållbar utveckling genomförs som ett gemensamt program efter en tävlingsdag.
Företagsamhet och företagarinriktad verksamhet märks i servitörgrenen på flera nivåer. Tävlingsuppgifterna är restaurang- och kundbetjäningssituationer, där de tävlande ska visa ett självständigt arbetssätt, ekonomikunskaper, kundbetjäningsfärdigheter och förmåga till innovation. I bedömningen betonas både praktiskt kunnande och förmåga att agera företagaraktigt, och med anpassning till kundbehov och affärsverksamhetens krav. Vi uppmuntrar till att söka anställning och till företagsamhet inom branschen.
Arbetssäkerhet
Alla tävlande har arbetsdräkter och skor enligt instruktioner, och i dessa har det beaktats att de inte kan fastna i någonting. På tävlingsområdet har arbetssäkerhet uppmärksammats på alla möjliga ställen. Områdets mässmatta är brand- och arbetssäker, kökets gummimatta är inte hal, området är tillgängligt och det är säkert att röra sig på tävlingsområdet. På området finns brandfiltar, brandsläckare och fhj-förpackning.
På grenområdet har grundprinciperna för arbetssäkerhet uppmärksammats, såsom arbetsmiljöns prydlighet och ordning. På grenområdet har särskild uppmärksamhet getts åt hur väl den tävlande har omsorg om att det egna arbetsområdet är snyggt och säkert.
Tävlingsuppgifterna utförs i en säker miljö och de tävlande har tid att bekanta sig med maskinerna och apparaterna och få behövlig instruktion i dem. Arbetssäkerheten har i grenen beaktats i öppenhet i arbetsprocesserna och i förebyggande av farliga situationer samt i beaktande av ett ergonomiskt arbetssätt. Ergonomin har uppmärksammats genom val av arbetsytor på rätt höjd och genom liten förflyttning av möbler och saker, och vid nödvändiga förflyttningar har ergonomin beaktats genom att rullcontainer används.
Det har reserverats tillräckligt med tid för uppgifterna för att onödig brådska inte skulle kunna leda till olyckor. Tidtabeller och pauser har planerats så de tävlande inte får extra stress.
I tävlingsuppgifterna uppmärksammas arbetshälsa och ergonomi, som är centrala delar i servitörens vardag. I bedömningen granskar man hur bra den tävlande kan ha omsorg om sin egen fysiska ork till exempel i valet av rätt slags arbetsställning, i lyft och bärande av varor samt i andra ergonomiska faktorer. Arbetshälsan framträder i tävlingsprestationerna också i den tävlandes förmåga att behärska arbetstakten och stressen i tävlingsprestationen utan att den tävlandes fysiska och psykiska välmående äventyras. I bedömningskriterierna beaktas arbetsergonomin, bl.a. i hur man bär kärl, rör sig på området och beaktar de andra tävlande. Även omsorg om kundsäkerheten är en viktig del av arbetssäkerheten.
Information och informerande uppmärksammas också som en del av arbetssäkerheten. För tävlingsområdet uppgörs en säkerhetsplan.
Uppgiftens moduler och bedömningskriterier
Modul 1/CAFÉ “Afternoon tea”
Uppgift
Den tävlande arbetar som caféets kundmottagare. Caféet erbjuder en trivsam och lugn miljö för att njuta av en lugn kaffe-/téstund i gott sällskap. Principerna för ansvarsfullhet och hållbar utveckling har beaktats i servicekonceptet och i produkternas råvaror.
Den tävlande ska färdigställa och duka kundborden enligt affärsidén.
Kunderna ger sin beställning på platsen. Caféets sortiment är olika kaffedrycker (bryggkaffe, handbryggt kaffe samt espressobaserade kaffedrycker) samt bryggt té och infusioner. Kunderna väljer något smått av salt och sött att äta. Den tävlande har i uppgift att vackert och hygieniskt ställa fram det som ska bjudas, tillverka och servera kaffe/té enligt kundens beställning och sköta serviceprocessen i sin helhet.
I arbetet ska den tävlande iaktta hygienbestämmelserna, olika serveringssätt, utskänkningsbestämmelserna, egenkontrollplanen, ergonomiska arbetssätt, arbetssäkerhetsanvisningar samt principerna för hållbar utveckling.
Den tävlandes arbetsdräkt (Image Wear): svarta byxor eller svart kjol, vit pikéskjorta och svart skomakarförkläde Poäng 20 p.
Modul 2/BAR
Uppgift
Den tävlande arbetar i en högklassig cocktail-restaurang. Kunderna är kvalitetsmedvetna och förväntar sig sakkunnig och stilig betjäning. Den tävlande tar emot kundernas beställningar, tillverkar och serverar de beställda dryckerna och dryckesblandningarna. Den tävlande arbetar professionellt och följer anvisningarna, författningarna och bestämmelserna. I cocktail-restaurangen erbjuds ett omfattande sortiment av högklassiga dryckesblandningar och lokala destilleriers och bryggeriers produkter. Tillgänglighet har beaktats i restaurangen. I serviceverksamheten uppmärksammas internationella gäster och olika kundgrupper.
Den tävlandes arbetsdräkt (Image Wear): svarta byxor eller svart kjol, vit pikéskjorta och svart skomakarförkläde Poäng 25 p.
Modul 3/ FINE DINING
Uppgift
Den tävlande arbetar i en högklassig fine dining -restaurang med betoning på lokalmat. Till restaurangens affärsidé hör att dra nytta av säsongenliga lokala mat- och dryckesprodukter. Säker, ergonomisk och professionellt genomförd tillagning av mat inför kunderna utgör en del av den högklassiga serveringen och kundbetjäningen. Maträtterna och dryckerna har beställts på förhand. Bordet dukas, maträtterna och dryckerna serveras enligt beställningsordern. Servetten är av tyg. Som servettvikning använder den tävlande en vikning som övats på förhand. Sidobordet läggs med arkduk. Maträtterna serveras enligt olika serveringssätt.
Tillgänglighet har beaktats i restaurangen. I serviceverksamheten uppmärksammas internationella gäster och olika kundgrupper. Enligt principerna för hållbar utveckling har restaurangen inte tryckta menykort.
Den tävlandes arbetsdräkt (Image Wear): svarta byxor eller svart kjol, vit skjorta och svart skomakarförkläde, slips/scarf (den tävlandes egen, enligt principerna för hållbar utveckling)
Poäng 40 p.
Modul 4/Specialuppgifter
Uppgift
Modulen består av tre specialuppgifter, i vilka man bedömer den tävlandes tekniska kunnande, handfärdigheter och behärskande av den kunskap som ligger till grund för arbetet, särskilt beträffande kännedom om principerna för hållbar utveckling.
Den tävlandes arbetsdräkt (Image Wear): svarta byxor eller svart kjol, vit skjorta och svart skomakarförkläde, slips/scarf (den tävlandes egen, enligt principerna för hållbar utveckling)
Poäng 15 p.