Servitör
Branschen passar dig, om du
- Vill bemöta olika kunder och ge människorna en trevlig upplevelse.
- Vill presentera, sälja och servera maträtter och drycker.
- Vill lära dig känna olika maträtts- och dryckesprodukter.
- Är beredd att arbeta flexibelt och att organisera saker.
- Vill arbeta med kundservice och ingår som en del i en stor yrkesfamilj.
Vad kan arbetet gå ut på?
- Att bemöta kunder och producera en tjänst
- Iordningsställande av kundlokalen och framsättning av produkterna
- Presentation, försäljning och servering av maträtter och drycker
- Omsorg om att utrymmena är prydliga och rena
- Försäljning, användning av kassaapparat
Arbetsplatser, arbetsmiljöer, regionalitet
Arbetsplatserna kan vara till exempel hotell, restauranger, personalrestauranger, pubar, nattklubbar, cateringföretag, kaféer, trafikstationer, snabbmats-, festservice- och turismföretag samt verksamhetsställen för storhushåll. Arbete finns runt om i Finland.
Arbetstider?
Arbetstiderna för servitörer varierar mycket beroende på arbetsplats och arbetets karaktär. På en del arbetsplatser, som på restauranger och i hotell, kan servitörerna arbeta sent på kvällen och kanske ända in på natten. Till exempel i kök i skolor och sjukhus kan arbetstiderna vara på dagen. Arbetstiderna för servitörer kan vara oregelbundna och innehålla arbete på veckoslut, kvällar och helger.
Bransch och examen som uppgifterna i grenen baserar sig på:
Uppgifterna i den här grenen grundar sig på grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen. Examensbenämningen i grundexamen är servitör.