604
Laborant / Final
Finalister
Egorova Polina
Koulutuskeskus Brahe
Loka Gersa
Keuda
Lukkari Outi
Keuda
Murtonen Matti
Riveria
Stopowski Ignacy
Turun ammatti-instituutti
Tunkkari Aino
Keuda
Änäkkälä Otso
Kpedu
Tävlingsplats
Åbo Mässcentrum, A-hall
Beskrivning av tävlingsuppgiften
Uppgifterna i laborantgrenen har att göra med analyser i miljön och industrin. De tävlande analyserar vattenprover (brunns- och naturvatten) samt prover från livsmedelsindustrin och läkemedelsindustrin.
Arbetsbeskrivningarna för tävlingsuppgifterna ges på tävlingsdagen. Den tävlande ska själv planera och göra upp tidtabellen för sitt arbete för varje dag.
Kraven på kunnande i grenen baserar sig på kravnivån berömliga (B5) i examensgrunderna för grundexamen inom laboratoriebranschen.
I tävlingsuppgifterna mäter man också de tävlandes kunnande i praktiken i hållbar utveckling, företagsamhet och arbetssäkerhet .
I bedömningen används kvantitativ och kvalitativ bedömning.
Grenens tidtabell
Tävlingarna i finalen hålls 6-8.5.2025. Grenarnas tidtabeller för de olika dagarna kommer att sättas upp på grenområdenas anslagstavlor.
Material och maskiner
Tävlingsarrangören skaffar till tävlingsplatsen följande möbler, anordningar, utrustning och reagenser som behövs:
- Arbetsrock
- UV/VIS-spektrofotometrar
- Laboratorievågar
- Byretter eller doserare
- TLC-plattor och kärl för mobilfasen
- UV -lampa
- Blandare
- Värmeutrustning
- Vattenbad
- Automatpipetter
- pH-mätare
- Inkubationsskåp
- Mätutrustning och kärl
- Kemitabeller
- Bruksanvisningar för anordningarna
- Datorer
- Skyddshandskar
Praktiska råd
Den tävlande ska ta med sig följande tillbehör och arbetsredskap till tävlingsplatsen:
- Arbetsskor (täckta, fastsättning även bakom hälen).
- Kalkylator
- Skyddsglasögon
- Märkningstusch
- Kulspetspenna
Hållbar utveckling
Alla apparater och redskap som används i tävlingen har lånats av samarbetspartners eller läroanstalten, och de har därför inte behövt köpas. De tävlande ska minimera materialspill och att avfall bildas samt sortera avfall som bildas i tävlingsarbetet på rätt sätt. Allt avfall som bildas under tävlingsdagarna sorteras på grenområdet och förs senare till förstöring eller problemavfallsanstalten.
De tävlande ska agera ansvarsfullt och uppmärksamma de andra och utföra arbete ergonomiskt på rätt sätt. Höjden på varje tävlandes arbetspunkt har reglerats enligt den tävlandes längd. Tävlingsuppgifterna under de olika dagarna har planerats så att de tävlande har möjlighet att hålla pauser i arbetet.
Företagsamhet
Företagsamheten beaktas i tävlingsuppgifterna och bedömningarna bl.a. i fråga om seriearbete, ekonomisk användning av material, samarbets- och interaktionsförmåga.
Arbetssäkerhet
För arbetssäkerhetens del uppmärksamma både de tävlande, domarna och publiken.
Måndagen 5.5.2025 vid introduktionstillfället går man på en säkerhetspromenad, och nödutgångar och samlingsområdens berättas under guidningsrundan. Dessutom guidas man i var man på grenområdet hittar ögonsköljningsflaskor, brandfilt och annan förstahjälputrustning.
Laboratorieområdet har isolerats med plexiglasväggar. De tävlande använder skyddsutrustning som laboratoriejacka, skyddsglasögon och skyddshandskar. Skadliga kemikalier hanteras i dragskåp. På grenområdet finns säkerhetsdatablad för alla kemikalier som används, och den tävlande ska bekanta sig med dem före arbetet inleds.
Avfall sorteras och förs senare till förstöring eller problemavfallsanstalten.
Ergonomin har beaktats med höjdreglerbara arbetspunkter, som på förhand enligt varje tävlandes längd har reglerats till en lämplig arbetshöjd. Arbetspunkterna har tilläggsbelysning. Den tävlande ska hålla arbetspunkterna prydliga.
På laboratorieområdet får man inte äta eller dricka, varför det för domarna och de tävlande på grenområdet med mellanvägg till laboratoriet har ordnats med ett avskilt område för att hålla pauser.
Uppgiftens moduler och bedömningskriterier
Bedömning
Det totala antalet poäng i tävlingen är 100 poäng. Poängen är modulvis fördelade. Poängen i modulerna har fördelats på noggrannare föremål för bedömning i den slutliga uppgiftens bedömningsscheman. Bedömningen omfattar både kvalitativ bedömning (3 domare bedömer varje tävlande) och kvantitativ bedömning (2 domare bedömer varje tävlande).
Vid bedömningen fäster man uppmärksamhet på bl.a.
- Planering av arbetet och behärskande av helheten
- Behärskande av arbetsmetoder, -redskap och material
- Ekonomisk användning av material och redskap
- Uträkning, rapportering och tolkning av resultat
- Interaktion och samarbetsförmåga
- Arbetssäkerhet
- Ergonomi
Modul 1/Miljöanalyser
Uppgift
- Bestämning av fosfathalt i vattenprov
Den tävlande bestämmer fosfathalten i ett vattenprov med spektrofotometri. Metoden baserar sig på blå molybdenmetoden. Arbetet baserar sig på standarden SFS-EN ISO 6878:2004.
- Överraskningsuppgift
- Bestämning av ett vattenprovs pH och elektriska ledningsförmåga
Den tävlande kalibrerar pH-mätaren och mäter pH och elektrisk ledningsförmåga i vattenproven.
Poäng: Max 50 p
Modul 2/Analyser för livsmedels- och läkemedelsindustrin
Uppgift
- Bestämning av antalet kolonier av aerobiska mikrober i köttfärs
Den tävlande undersöker hygiennivån på tillverkningsprocessen för köttfärs genom att bestämma antalet kolonier av aerobiska mikrober i köttfärs.
- Bestämning av den totala syrakoncentrationen i livsmedel med titrering
Den tävlande bestämmer den totala syrakoncentrationen i ett livsmedel med titreringsmetoden. Titreringens slutpunkt konstateras potentiometriskt med en pH-mätare.
- Bestämning av en syntesprodukts renhet med hjälp av tunnskiktskromatografi
Den tävlande undersöker renheten i en organisk syntesprodukt med hjälp av tunnskiktskromatografi.
Poäng: Max 50 p