604

Laborant / Semifinal

Semifinalkoordinator

Tävlingstid

Onsdag 29.01.2025

Tävlingsplatser

Keuda
Sarviniitynkatu 9
04200 Kerava
Kontaktperson: Petra Norilo, petra.norilo@keuda.fi, 050 565 1659

OSAO
Kotkantie 2 A
90250 Oulu
Kontaktperson: Birgitta Pousi, Birgitta.Pousi@osao.fi, 050 3174 757

Tidtabell

Den tävlande har 4 timmar på sig att utföra uppgiften. Man får instruerad bekanta sig med tävlingsutrymmet 15 minuter före själva tävlingen börjar.

Material och utrustning

Tävlingsarrangören hämtar till platsen:

  • reagenser och kemikalier som behövs
  • redskap och anordningar som behövs
  • byrett
  • skyddshandskar

Praktiska anvisningar

Den tävlande ska själv till tävlingsplatsen ta med sig följande tillbehör och arbetsredskap: 

  • fotoförsett identitetsbevis  
  • laboratorierock (eventuella texter på rocken ska täckas) 
  • skyddsglasögon  
  • kalkylator  
  • märkningstusch 
  • kulspetspenna 
  • lämpliga skor (täckta, fastsättning även bakom hälen)

Allmän beskrivning av tävlingsuppgiften och bedömningen som helhet

Bestämning av salthalten i ett livsmedel med Mohrs titrering.

Uppgiftens moduler och bedömningskriterier

Preliminär moduluppbyggnad i semifinaluppgiften (ändringar kan komma):

Modul 1

Bedömning

Genomföra en titrimetrisk anlays

Bedömning:

Tävlingsuppgiften bedöms på skalan 0–100 p. Bedömningen baserar sig på examensdelen grundläggande arbeten i laboratorier i grundexamen inom laboratoriebranschen. Av bedömningen är 10 % kvalitativ och 90 % kvantitativ. I föremålen för bedömning beaktas också Mästare-tävlingens gemensamma teman företagsamhet, hållbar utveckling, arbetshälsa och arbetssäkerhet.

Grenens samarbetspartners

Evenemangets huvudsamarbetspartners

  • Skills Finland logo
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö logo
  • Finnish National Agency for Education logo
  • City of Turku logo
  • John Deere logo
  • Super logo
  • Slice logo
  • Würth Logo
  • k-ryhmä logo
  • Tenstar Simulation logo
  • JHL logo
  • Four Reasons logo