604
Laborant / Semifinal
Semifinalkoordinator
Tävlingstid
Onsdag 29.01.2025
Tävlingsplatser
Keuda
Sarviniitynkatu 9
04200 Kerava
Kontaktperson: Petra Norilo, petra.norilo@keuda.fi, 050 565 1659
OSAO
Kotkantie 2 A
90250 Oulu
Kontaktperson: Birgitta Pousi, Birgitta.Pousi@osao.fi, 050 3174 757
Tidtabell
Den tävlande har 4 timmar på sig att utföra uppgiften. Man får instruerad bekanta sig med tävlingsutrymmet 15 minuter före själva tävlingen börjar.
Material och utrustning
Tävlingsarrangören hämtar till platsen:
- reagenser och kemikalier som behövs
- redskap och anordningar som behövs
- byrett
- skyddshandskar
Praktiska anvisningar
Den tävlande ska själv till tävlingsplatsen ta med sig följande tillbehör och arbetsredskap:
- fotoförsett identitetsbevis
- laboratorierock (eventuella texter på rocken ska täckas)
- skyddsglasögon
- kalkylator
- märkningstusch
- kulspetspenna
- lämpliga skor (täckta, fastsättning även bakom hälen)
Allmän beskrivning av tävlingsuppgiften och bedömningen som helhet
Bestämning av salthalten i ett livsmedel med Mohrs titrering.
Uppgiftens moduler och bedömningskriterier
Preliminär moduluppbyggnad i semifinaluppgiften (ändringar kan komma):
Modul 1
Bedömning
Genomföra en titrimetrisk anlays
Bedömning:
Tävlingsuppgiften bedöms på skalan 0–100 p. Bedömningen baserar sig på examensdelen grundläggande arbeten i laboratorier i grundexamen inom laboratoriebranschen. Av bedömningen är 10 % kvalitativ och 90 % kvantitativ. I föremålen för bedömning beaktas också Mästare-tävlingens gemensamma teman företagsamhet, hållbar utveckling, arbetshälsa och arbetssäkerhet.