501
Bagare-konditor / Final
Finalister
Byggmästar Alma
Optima
Jamali Mariam
Tampereen seudun ammattiopisto
Kiviniemi Miro
Kouvolan ammattiopisto Eduko
Komsi Viola
Gradia
Laitala Lilja
Keuda
Mäki Julia
Riveria
Nyman Milena
Stadin ammattiopisto
Tseloeva Marem
Ammattiopisto Tavastia
Tävlingsplats
Åbo Mässcentrum, B-hall
Beskrivning av tävlingsuppgiften
De tävlande utför fem olika uppgifter under tävlingsdagarna. Tävlingsuppgifterna är planerade så att den tävlande ska utföra uppgiften både enligt anvisningarna och genom att använda sin egen kreativitet.
Planeringen av finaluppgifterna har genomförts av en grupp proffs inom bageribranschen. Finaluppgiften kan ändras med 30 %.
Uppgifterna i grenen ger en bra genomskärning av vad som hör till arbetet för en bagare-konditor, även specialarbeten.
Tävlingsuppgifterna baserar sig på kravnivån berömliga (B5) i grundexamen inom livsmedelsbranschen, kompetensområdet för bageribranschen.
Bedömningen fördelas på kvalitativ bedömning 70 % och kvantitativ bedömning 30 %.
Maxpoängen i grenen är 100 poäng och vid poängbedömningen används CIS-systemet.
Grenens tidtabell
Tävlingarna i finalen hålls 6-8.5.2025. Grenarnas tidtabeller för de olika dagarna kommer att sättas upp på grenområdenas anslagstavlor.
Material och maskiner
På tävlingsplatsen finns bl.a. följande utrustning:
- Ugn
- Frys
- Kylskåp
- Snabbfrys
- Universalmaskiner
- Mikrovågsugn
- Induktionsspis
- Småverktyg
- Marmorskivor
- Kutter
Praktiska råd
Den tävlande ska ta med sig följande tillbehör:
- Anteckningsredskap
- Termometer
- Liten våg. Måttnoggrannhet 1 g
- Om man vill får man ta med en tårtkarusell
- Skyddsskor med stängt hälparti (ingen rem baktill, skyddståhätta)
- Fotoförsett ID-kort, körkort eller pass
- Ett glatt och fair play tävlingshumör
Arbetsdräkten får man från Image Wear (2 jackor, 1 par byxor och huvudbonad)
Hållbar utveckling
De produkter som tillverkas i tävlingen nyttjas genom försäljning från en försäljningskärra på mässområdet. I tävlingsprodukterna ska man redan i planeringsskedet beakta hur man kan undvika att spill uppstår och hur råvarorna kan användas mångsidigt senare i undervisningen. En del av råvarorna som används är lokalproducerade och vårt bakplåtspapper är biologiskt nedbrytbart. Sorteringspunkter finns för allt avfall.
Tävlingssituationen genomförs rättvist och rejält. De tävlande inspireras att vara interaktiva med de andra, även i tävlingssituationen och alla inspireras till tolerans och jämlikhet.
I arbetsutrymmena uppmärksammar man andra som arbetar där. För upprätthållande av arbetshälsa finns det i utrymmena lämpliga redskap för pausgymnastik. Måltiderna har också arrangerats så att de är på ett litet promenadavstånd. Det ger möjlighet att få lite frisk luft under dagen och samtidigt får man mera steg. På platsen finns också en person som har färdigheter i första hjälp för nödsituationer. För de tävlande har det ordnats med möjlighet att inta mellanmål och hålla paus.
El och vatten strävar vi att spara bl.a. genom att hålla ugnarna påkopplade endast vid behov och i diskmaskinen tvättas endast fyllda maskiner. De tävlande uppmuntras att använda råvarorna ansvarsfullt samt att minska på disken genom att väga råvarorna i samma kärl.
Företagsamhet
Tävlingen följer en given tidtabell och varje tävlande tar ansvar för att de egna produkterna blir färdiga enligt tidtabellen. Hos varje tävlande finns redan inre företagsamhet, eftersom deltagandet i tävlingen är målinriktad utveckling av sig själv.
Tävlingsprodukterna har planerats och tidsplanerats tillsammans med proffs som arbetar i företag inom branschen.
Ett ekonomiskt sätt att arbeta bedöms under hela tävlingen.
Arbetssäkerhet
Vid bedömningen beaktas arbetssäkerhet, t.ex. en säker användning av maskiner och apparater och arbetskläderna ska uppfylla de kriterier som getts för dem. Arbetsolyckor förebyggs genom att lämna tillräckligt med utrymme för att arbeta och ha omsorg om faktorer som kan orsaka fara, inget springande i arbetslokalen och t.ex. en kniv transporteras på rätt sätt från en plats till en annan samt råvaror som fallit ner på golvet ska genast avlägsnas. I utrymmet agerar man enligt gemensamt överenskomna spelregler.
Uppgiftens moduler och bedömningskriterier
Modul 1/Kaffebrödsprodukt
Uppgift
18 p. Tillverkning av 2 st. identiska stora kaffebrödsprodukter. Recept med tillverkningsanvisningar ges på tävlingsplatsen.
Modul 2/Entremet-tårta
Uppgift
19 p. Tillverkning av 2 st. identiska entremet-tårtor. Recept med tillverkningsanvisningar ges på tävlingsplatsen.
Modul 3/Konfekt
Uppgift
19 p. Tillverkning av en begärd mängd konfekt. Recept med tillverkningsanvisningar ges på tävlingsplatsen.
Modul 4/Efterrättsportion
Uppgift
15 p. Av den ena entremet-tårtan sammanställs med tilläggselement tallriksportioner av begärd mängd. Tillverkningsanvisningar ges på tävlingsplatsen.
Modul 5/Bagarens specialarbete
Uppgift
19 p. Skärgården som tema. Specialarbetet ska vara tillverkat av ätbara råvaror och vara enligt temat. Planen uppgörs på förhand före tävlingen, den bedöms inte. Det färdiga specialarbetet ställs på ett 50x36cm underlag (silver kartong) och lämnas på arbetspunkten på en anvisad plats. Arbetet får inte överskrida kanterna på något ställe. Arbetets höjd ska vara åtminstone 30 cm högst 50 cm högt, mätt på det högsta stället.
Råvaror som får användas:
- jäst
- voila´ bakhjälpmedel
- jästbrödsmjöl
- grahammjöl
- rågmjöl (grovt och fint)
- smör
- fint havssalt
- socker
- florsocker
- vetemjöl (grovt och fint)
- kakaopulver
- majsstärkelse
- isomaltos
Om du behöver färger, ska du ta egna med.
Meddela dina behov av råvaror senast fre 11.4.2025
Modul 6/Hållbar utveckling och arbetshälsa
Uppgift
5 p
Modul 7/Arbetssäkerhet och företagarmässig verksamhet
Uppgift
5 p