501

Bagare-konditor / Semifinal

Semifinalkoordinator

Tävlingstid

Torsdag 30.1.2025

Tävlingsplatser

​​Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda​ 
Sibeliuksenväylä 55
04400 Järvenpää
Kontaktperson: Anne Lindqvist; anne.lindqvist@keuda.fi; 050 4150 790

​​Esedu, Etelä-Savon koulutus oy​ 
Otavankatu 4
50101 Mikkeli
Kontaktperson: Juliana Hokkanen; juliana.hokkanen@esedu.fi; 040 6127 554


Omnia
Lagstadsgatan 1
02770 Esbo
Kontaktperson: Esa Savolainen; esa.savolainen@omnia.fi; 043 8244 115


Stadin AO
Prinsessvägen 2
00820 Helsingfors
Kontaktpersoner: Niina Hyvärinen; niina.hyvarinen@edu.hel.fi; 040 5347 637
Janne Turtiainen; janne.turtiainen@edu.hel.fi; 040 6300 510


Gradia
Taulumäentie 5
40200 Jyväskylä
Kontaktperson: Marjo Huuskonen; marjo.huuskonen@gradia.fi; 040 3415 027

Tidtabell

Semifinalerna hålls 30.1.2025 i följande läroanstalter: Keuda, Gradia, Stadi, Esedu och Omnia.

Tävlingstiden är 9.30 -16.00

Kl. 9.00 – 9.30 anmälning och info. Tiden för utförande av tävlingsuppgifterna är 6 timmar.
(9.30-16.00, inkl. lunchpaus).

Material och utrustning

Maskiner, apparater och redskap; bordsvisp (5l), platt visp, degkrok, degmaskin (för 2kg deg), stickvagnsugn, stickugn, jäsningsskåp, mikrovågsugn, bakplåt baguette, bakplåt platt, spritspåse, stjärntyll nr.10 bakplåtspapper, våg med 1gr. noggrannhet, slickare, plastskålar av olika storlek, förpackningsask 1, smörjpensel, linjal 1–60 cm, skyddsplast för deg, skrapor av plast och metall, plastlåda för degen (Exempelvis en rätvinklig Valio syltburk 12kg), jäsningshuva, vass kniv för att skära snitt i degen, termometer.

Råvaror: Halvgrovt vetemjöl, kristallsocker, ägg, salt, kardemumma, färsk jäst, smör (Valio, laktosfri), mörk glasyrchoklad, mandelspån, pärlsocker, olivolja, glutenmjöl, formspray.

Praktiska anvisningar

Den tävlande ska ta med egna arbetskläder, arbetsskor, anteckningsredskap, kalkylator samt ett fotoförsett ID-kort, körkort eller pass för bestyrkande av identiteten.

Allmän beskrivning av tävlingsuppgiften och bedömningen som helhet

Kaffebrödsprodukt, matbrödsprodukt, konditoriprodukt samt räkneuppgift.

Tävlingsuppgifterna bedöms på skalan 0–100 p. Kvalitativ bedömning 70 % och kvantitativ bedömning 30 %

Uppgiftens moduler och bedömningskriterier

Preliminär moduluppbyggnad i semifinaluppgiften (ändringar kan komma):

Modul 1/Räkneuppgift

Uppgift

Räkneuppgift, 5 poäng

Tidtabell: 15min. kl.9.30–9.45

Modul 2/Tillverkning av en konditoriprodukt

Uppgift

Småbröd som spritsas (enligt mall), 25 poäng

Tidtabell: Ordningsföljden för arbetena får man bestämma själv, produkterna ska vara färdiga kl.16.00

Modul 3/Tillverkning av en bageriprodukt

Uppgift

Ljus matbrödsprodukt, 25 poäng

Tidtabell: Ordningsföljden för arbetena får man bestämma själv, produkterna ska vara färdiga kl.16.00

Modul 4/Tillverkning av en bageriprodukt

Uppgift

Kaffebrödsprodukt som flätas, 25 poäng

Tidtabell: Ordningsföljden för arbetena får man bestämma själv, produkterna ska vara färdiga kl.16.00

Modul 5/Hållbar utveckling och företagarinriktad verksamhet

Uppgift

Hållbar utveckling, företagarinriktad verksamhet, 10 poäng

Avfallssortering, beaktande av svinn, rätt användning av råvaror, energieffektivt arbetssätt, organisering och tidsplanering av det egna arbetet, självbedömning

Tidtabell: Bedöms fortgående under hela tävlingen.

Modul 6/Arbetshälsa och arbetssäkerhet

Uppgift

Arbetshälsa och arbetssäkerhet, 10 poäng

Beaktande av arbetshälsa, ergonomi, arbetssäkerhet samt de andra tävlandena i arbetsutförandet, samarbets- och interaktionsförmåga Tidtabell: Bedöms fortgående under hela tävlingen

Grenens samarbetspartners

  • Leipomo Juuri Oy logo
  • Mbakery logo

Evenemangets huvudsamarbetspartners

  • Skills Finland logo
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö logo
  • Finnish National Agency for Education logo
  • City of Turku logo
  • John Deere logo
  • Super logo
  • Slice logo
  • Würth Logo
  • k-ryhmä logo
  • Tenstar Simulation logo
  • JHL logo
  • Four Reasons logo