501
Bagare-konditor / Semifinal
Semifinalkoordinator
Tävlingstid
Torsdag 30.1.2025
Tävlingsplatser
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda
Sibeliuksenväylä 55
04400 Järvenpää
Kontaktperson: Anne Lindqvist; anne.lindqvist@keuda.fi; 050 4150 790
Esedu, Etelä-Savon koulutus oy
Otavankatu 4
50101 Mikkeli
Kontaktperson: Juliana Hokkanen; juliana.hokkanen@esedu.fi; 040 6127 554
Omnia
Lagstadsgatan 1
02770 Esbo
Kontaktperson: Esa Savolainen; esa.savolainen@omnia.fi; 043 8244 115
Stadin AO
Prinsessvägen 2
00820 Helsingfors
Kontaktpersoner: Niina Hyvärinen; niina.hyvarinen@edu.hel.fi; 040 5347 637
Janne Turtiainen; janne.turtiainen@edu.hel.fi; 040 6300 510
Gradia
Taulumäentie 5
40200 Jyväskylä
Kontaktperson: Marjo Huuskonen; marjo.huuskonen@gradia.fi; 040 3415 027
Tidtabell
Semifinalerna hålls 30.1.2025 i följande läroanstalter: Keuda, Gradia, Stadi, Esedu och Omnia.
Tävlingstiden är 9.30 -16.00
Kl. 9.00 – 9.30 anmälning och info. Tiden för utförande av tävlingsuppgifterna är 6 timmar.
(9.30-16.00, inkl. lunchpaus).
Material och utrustning
Maskiner, apparater och redskap; bordsvisp (5l), platt visp, degkrok, degmaskin (för 2kg deg), stickvagnsugn, stickugn, jäsningsskåp, mikrovågsugn, bakplåt baguette, bakplåt platt, spritspåse, stjärntyll nr.10 bakplåtspapper, våg med 1gr. noggrannhet, slickare, plastskålar av olika storlek, förpackningsask 1, smörjpensel, linjal 1–60 cm, skyddsplast för deg, skrapor av plast och metall, plastlåda för degen (Exempelvis en rätvinklig Valio syltburk 12kg), jäsningshuva, vass kniv för att skära snitt i degen, termometer.
Råvaror: Halvgrovt vetemjöl, kristallsocker, ägg, salt, kardemumma, färsk jäst, smör (Valio, laktosfri), mörk glasyrchoklad, mandelspån, pärlsocker, olivolja, glutenmjöl, formspray.
Praktiska anvisningar
Den tävlande ska ta med egna arbetskläder, arbetsskor, anteckningsredskap, kalkylator samt ett fotoförsett ID-kort, körkort eller pass för bestyrkande av identiteten.
Allmän beskrivning av tävlingsuppgiften och bedömningen som helhet
Kaffebrödsprodukt, matbrödsprodukt, konditoriprodukt samt räkneuppgift.
Tävlingsuppgifterna bedöms på skalan 0–100 p. Kvalitativ bedömning 70 % och kvantitativ bedömning 30 %
Uppgiftens moduler och bedömningskriterier
Preliminär moduluppbyggnad i semifinaluppgiften (ändringar kan komma):
Modul 1/Räkneuppgift
Uppgift
Räkneuppgift, 5 poäng
Tidtabell: 15min. kl.9.30–9.45
Modul 2/Tillverkning av en konditoriprodukt
Uppgift
Småbröd som spritsas (enligt mall), 25 poäng
Tidtabell: Ordningsföljden för arbetena får man bestämma själv, produkterna ska vara färdiga kl.16.00
Modul 3/Tillverkning av en bageriprodukt
Uppgift
Ljus matbrödsprodukt, 25 poäng
Tidtabell: Ordningsföljden för arbetena får man bestämma själv, produkterna ska vara färdiga kl.16.00
Modul 4/Tillverkning av en bageriprodukt
Uppgift
Kaffebrödsprodukt som flätas, 25 poäng
Tidtabell: Ordningsföljden för arbetena får man bestämma själv, produkterna ska vara färdiga kl.16.00
Modul 5/Hållbar utveckling och företagarinriktad verksamhet
Uppgift
Hållbar utveckling, företagarinriktad verksamhet, 10 poäng
Avfallssortering, beaktande av svinn, rätt användning av råvaror, energieffektivt arbetssätt, organisering och tidsplanering av det egna arbetet, självbedömning
Tidtabell: Bedöms fortgående under hela tävlingen.
Modul 6/Arbetshälsa och arbetssäkerhet
Uppgift
Arbetshälsa och arbetssäkerhet, 10 poäng
Beaktande av arbetshälsa, ergonomi, arbetssäkerhet samt de andra tävlandena i arbetsutförandet, samarbets- och interaktionsförmåga Tidtabell: Bedöms fortgående under hela tävlingen