502

Kock / Final

Finalister

Simon Berg

Berg Simon

Prakticum

Oliver Hammarström

Hammarström Oliver

Prakticum

Henkilöikoni ei kuvaa

Jämsä Rasmus

Perho liiketalousopisto

Eino Mauno

Mauno Eino

Perho liiketalousopisto

Aino Kaarkoski

Kaarkoski Pauline

Stadin ammattiopisto

Henkilöikoni ei kuvaa

Svahn Siiri

Stadin ammattiopisto

Theo Söderman

Söderman Theo

Optima

Moa Karlsson

Karlsson Moa

Optima

Kaiku Laajos

Laajos Kaiku

Forssan AI

Santeri Korpisaari

Korpisaari Santeri

Forssan AI

Niilo Pakarinen

Pakarinen Niilo

Tredu

Elias Schüle

Schüle Elias

Tredu

Lilja Pyhtilä

Pyhtilä Lilja

OSAO

Lorencini Piatã

OSAO

Vilma Reponen

Reponen Vilma

Gradia

Väinö Miettinen

Miettinen Väinö

Gradia

Internationella tävlande och landslag

Pascal Arnold

Swiss Skills

Daniel Romi

Skills Finland / Perho Liiketalousopisto

Tävlingsplats

Åbo Mässcentrum, B-hall

Mästare-stad

Beskrivning av tävlingsuppgiften

Tävlingsuppgifterna baserar sig på kriterierna för kravnivån berömliga (B5) i examensgrunderna för grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen, kompetensområdet för matservice, kock. Tävlingsuppgifterna utarbetas i samarbete med arbetslivet. Tävlingen är en partävling.

De tävlande har i uppgift att enligt särskilda anvisningar planera och tillreda både kalla och varma maträtter för olika kundgrupper. I tävlingsuppgifterna mäter man också de tävlandes kunnande i hållbar utveckling i praktik och teori.

I bedömningen används kvalitativ och kvantitativ bedömning. I poängbedömningen används CIS-poängberäkningssystemet där maxpoängen i en gren är 100 poäng. Bedömningsmetoderna är kvantitativ och kvalitativ bedömning och båda bedömningsmetoderna används.

Grenens tidtabell

Tävlingarna i finalen hålls 6-8.5.2025. Grenarnas tidtabeller för de olika dagarna kommer att sättas upp på grenområdenas anslagstavlor.

Domare

  • Esa Koppelo, OSAO
  • Teemu Sirainen Laurea
  • Iiro Salmela Hesburger
  • Anders Fagerlund Axxell
  • Jari Pimiä Etelä- Suomen keittiömestarit ry
  • Eetu Linsamo Electrolux
  • Katja Tuomainen Suomen keittiömestarit ry
  • Teemu Tuovinen Chaîne des Rôtisseurs
  • Maiju Mäkilä Turun keittiömestarit ry
  • Jyrki Jääskeläinen Tasavallan presidentin kanslia
  • Sebastian Koski Kotipellon puutarha
  • Jouni Vyyryläinen Turun ammatti- instituutti

Hållbar utveckling

I tävlingsuppgifterna används säsongens råvaror och typiska råvaror för området och för områdets matkultur.

Föremål för bedömning i finalen är matens säkerhet, ekonomi, samarbete, verksamhet i enlighet med en ansvarsfull och hållbar utveckling samt egenkontroll.

Tävlingsuppgifterna uppgörs så att de ska kräva kunnande i hållbar utveckling. De tävlande visar sitt kunnande i hållbar utveckling med sina egna val och sin förmåga att hantera råvaror.

Företagsamhet

När uppgifterna har uppgjorts har minimering av svinn beaktats. Vid tillredning av produkterna ska man beakta ekonomin, föränderliga situationer samt samarbete.

Arbetssäkerhet

Branschens och evenemangsplatsens allmänna säkerhetsanvisningar ska iakttas och i arbetet ska man självmant och ansvarsfullt beakta säkerheten för sig själv, medlemmarna i arbetsgemenskapen och kunderna. Grenfunktionärerna och de tävlande ska på eget initiativ identifiera och meddela om faror och risker som de observerat.

Uppgiftens moduler och bedömningskriterier

Modul 1/Tillredning av beställnings- och festmat

Uppgift

Tid för uppgiften 4,5 h, innehåller planering, tillredning av produkterna och framdukning.

Poäng: 25 p.

De tävlande ska planera och förverkliga produkterna enligt anvisningen. Planeringen sker enligt särskilda anvisningar som ges på tävlingsplatsen.

Modul 2/Trerättersmeny -uppgift

Uppgift

Tid för uppgiften 5,5 h, innehåller planering, förberedelser, tillredning och framdukning.

Poäng: 55 p.

Den här tävlingsuppgiften utförs under två dagar.

Tisdagen 6.5 har de tävlande i uppgift att planera och förbereda en tre rätters menyhelhet för sex personer, som genomförs på onsdagen. Planeringen sker enligt särskilda anvisningar.

Onsdagen 7.5 tillreds portionerna enligt den plan som uppgjorts dagen innan.

Modul 3/Gatu- och snabbmatsuppgift

Uppgift

Tid för uppgiften 3 h, innehåller planering, tillredning och framdukning.

Poäng: 20 p.

Torsdagen 8.5. planeras, tillreds och framdukas snabbmatsprodukter enligt särskilda anvisningar. I tävlingsmodulen ingår en teoriuppgift.

I bedömningskriterierna följer man kriterierna för bedömningsnivå B5 i grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen, kompetensområdet för matservice. I bedömningen används CIS-poängberäkning, och bedömningen är både kvalitativ och kvantitativ.

Grenens samarbetspartners

  • Electrolux professional logo
  • Kespro logo
  • Turun Osuuskauppa logo
  • Image Wear Oy logo
  • Kiilto logo
  • Chaîne des Rôtisseurs Finland ry logo
  • Hesburger logo
  • Finlands köksmästare rf. logo
  • Åbo köksmästare rf logo
  • Victorinox logo
  • Laurea ammattikorkeakoulu logo
  • Smör logo
  • Tulituli Oy och Restaurang Brasa logo
  • Mimis Kotipellon Puutarha logo
  • Axxell logo
  • Etelä-Suomen keittiömestariyhdistys ry logo
  • Lihaliike Reino Jokinen logo
  • Anders Grill & Grus logo
  • Metsäranta logo
  • Keuda logo
  • OSAO logo
  • Stadin AO logo
  • Fredman logo
  • PeData (ekampus) logo
  • Roll Foods logo
  • Tai logo röd
  • Lindström logo

Evenemangets huvudsamarbetspartners

  • Skills Finland logo
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö logo
  • Finnish National Agency for Education logo
  • City of Turku logo
  • John Deere logo
  • Kaukokiito logo
  • Posti logo
  • k-ryhmä logo
  • Sandvik logo
  • Wihuri Tekninen Kauppa logo
  • The Finnish Defence Forces logo
  • Marinen logo
  • Electrolux professional logo
  • Super logo
  • Slice logo
  • Würth Logo
  • Tenstar Simulation logo
  • JHL logo
  • Four Reasons logo
  • Toyota Material Handling Finland logo
  • db schenker logo
  • Kemppi logo
  • Dimex Oy logo
  • Keuda logo
  • Keskusautohalli logo
  • Enter SystemSolutions Oy logo
  • Hiab Finland Oy logo
  • Suomen Rakennuskone Oy logo
  • Turun Osuuskauppa logo
  • Scania Suomi Oy logo
  • Ponsse logo
  • Rajupaja logo
  • Föli logo
  • Volvo Trucks logo
  • GF Building Flow Solutions logo
  • Rahtarit logo
  • Savon ammattiopiston logo
  • Jaspi logo
  • SMC Automation Oy logo
  • Hedin Automotive logo 2
  • punainen risti logo
  • Vapepa logo
  • Pelastusopisto logo
  • Lounais-suomen poliisi logo
  • Turun meripelastusyhdistys logo
  • Jimm's logo
  • Elisa logo
  • Tredu logo
  • OSAO logo
  • Varha logo
  • Rajavartiolaitos logo