502

Kock / Final

Finalister

Berg Simon

Prakticum

Hammarström Oliver

Prakticum

Jämsä Rasmus

Perho liiketalousopisto

Maunu Eino

Perho liiketalousopisto

Kaarkoski Pauline

Stadin ammattiopisto

Svahn Siiri

Stadin ammattiopisto

Karlsson Moa

Optima

Laajos Kaiku

Forssan AI

Korpisaari Santeri

Forssan AI

Pakarinen Niilo

Tredu

Schüle Elias

Tredu

Pyhtilä Lilja

OSAO

Lorencini Piatã

OSAO

Reponen Vilma

Gradia

Miettinen Väinö

Gradia

Söderman Theo

Optima

Tävlingsplats

Åbo Mässcentrum, B-hall

Beskrivning av tävlingsuppgiften

Tävlingsuppgifterna baserar sig på kriterierna för kravnivån berömliga (B5) i examensgrunderna för grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen, kompetensområdet för matservice, kock. Tävlingsuppgifterna utarbetas i samarbete med arbetslivet. Tävlingen är en partävling.

De tävlande har i uppgift att enligt särskilda anvisningar planera och tillreda både kalla och varma maträtter för olika kundgrupper. I tävlingsuppgifterna mäter man också de tävlandes kunnande i hållbar utveckling i praktik och teori.

I bedömningen används kvalitativ och kvantitativ bedömning. I poängbedömningen används CIS-poängberäkningssystemet där maxpoängen i en gren är 100 poäng. Bedömningsmetoderna är kvantitativ och kvalitativ bedömning och båda bedömningsmetoderna används.

Grenens tidtabell

Tävlingarna i finalen hålls 6-8.5.2025. Grenarnas tidtabeller för de olika dagarna kommer att sättas upp på grenområdenas anslagstavlor.

Hållbar utveckling

I tävlingsuppgifterna används säsongens råvaror och typiska råvaror för området och för områdets matkultur.

Föremål för bedömning i finalen är matens säkerhet, ekonomi, samarbete, verksamhet i enlighet med en ansvarsfull och hållbar utveckling samt egenkontroll.

Tävlingsuppgifterna uppgörs så att de ska kräva kunnande i hållbar utveckling. De tävlande visar sitt kunnande i hållbar utveckling med sina egna val och sin förmåga att hantera råvaror.

Företagsamhet

När uppgifterna har uppgjorts har minimering av svinn beaktats. Vid tillredning av produkterna ska man beakta ekonomin, föränderliga situationer samt samarbete.

Arbetssäkerhet

Branschens och evenemangsplatsens allmänna säkerhetsanvisningar ska iakttas och i arbetet ska man självmant och ansvarsfullt beakta säkerheten för sig själv, medlemmarna i arbetsgemenskapen och kunderna. Grenfunktionärerna och de tävlande ska på eget initiativ identifiera och meddela om faror och risker som de observerat.

Uppgiftens moduler och bedömningskriterier

Modul 1/Tillredning av beställnings- och festmat

Uppgift

Tid för uppgiften 4,5 h, innehåller planering, tillredning av produkterna och framdukning.

Poäng: 25 p.

De tävlande ska planera och förverkliga produkterna enligt anvisningen. Planeringen sker enligt särskilda anvisningar som ges på tävlingsplatsen.

Modul 2/Trerättersmeny -uppgift

Uppgift

Tid för uppgiften 5,5 h, innehåller planering, förberedelser, tillredning och framdukning.

Poäng: 55 p.

Den här tävlingsuppgiften utförs under två dagar.

Tisdagen 6.5 har de tävlande i uppgift att planera och förbereda en tre rätters menyhelhet för sex personer, som genomförs på onsdagen. Planeringen sker enligt särskilda anvisningar.

Onsdagen 7.5 tillreds portionerna enligt den plan som uppgjorts dagen innan.

Modul 3/Gatu- och snabbmatsuppgift

Uppgift

Tid för uppgiften 3 h, innehåller planering, tillredning och framdukning.

Poäng: 20 p.

Torsdagen 8.5. planeras, tillreds och framdukas snabbmatsprodukter enligt särskilda anvisningar. I tävlingsmodulen ingår en teoriuppgift.

I bedömningskriterierna följer man kriterierna för bedömningsnivå B5 i grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen, kompetensområdet för matservice. I bedömningen används CIS-poängberäkning, och bedömningen är både kvalitativ och kvantitativ.

Lajin yhteistyökumppanit

  • Electrolux professional logo
  • Kespro logo
  • Turun Osuuskauppa logo
  • Image Wear Oy logo
  • Ramirent logo
  • Kiilto logo
  • Chaîne des Rôtisseurs Finland ry logo
  • Hesburger logo
  • Finlands köksmästare rf. logo
  • Åbo köksmästare rf logo
  • Victorinox logo
  • Laurea ammattikorkeakoulu logo
  • Smör logo
  • Tulituli Oy och Restaurang Brasa logo
  • Mimis Kotipellon Puutarha logo
  • Axxell logo
  • Etelä-Suomen keittiömestariyhdistys ry logo

Evenemangets huvudsamarbetspartners

  • Skills Finland logo
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö logo
  • Finnish National Agency for Education logo
  • City of Turku logo
  • John Deere logo
  • Kaukokiito logo
  • Posti logo
  • k-ryhmä logo
  • Sandvik logo
  • Wihuri Tekninen Kauppa logo
  • The Finnish Defence Forces logo
  • Marinen logo
  • Electrolux professional logo
  • Super logo
  • Slice logo
  • Würth Logo
  • Tenstar Simulation logo
  • JHL logo
  • Four Reasons logo
  • Toyota Material Handling Finland logo
  • db schenker logo
  • Kemppi logo
  • Dimex Oy logo
  • Keuda logo
  • Keskusautohalli logo
  • Enter SystemSolutions Oy logo
  • Hiab Finland Oy logo
  • Suomen Rakennuskone Oy logo
  • Turun Osuuskauppa logo
  • Scania Suomi Oy logo
  • Ponsse logo
  • Rajupaja logo
  • Föli logo
  • Volvo Trucks logo
  • GF Building Flow Solutions logo
  • Rahtarit logo
  • Savon ammattiopiston logo
  • Jaspi logo