502

Kock / Semifinal

Semifinalkoordinaator

Tävlingstid

Onsdag 29.1.2025 (Keuda, Ammattiopisto Gradia, Omnia, Stadin AO)

Torsdag 30.1.2025 (Keuda, Ammattiopisto Gradia, Omnia)

Fridag 31.1.2025 (Keuda)

Tävlingsplatser

Ammattiopisto Gradia
Taulumäentie 45
40101 Jyväskylä
Kontaktperson: Riitta Palho; riitta.palho@gradia.fi; 040 3416 006

Omnia
Lakelankatu 1
02770 Espoo
Kontaktperson: Sami Kirjonen; sami.kirjonen@omnia.fi; 050 5614 373

Stadin AO
Prinsessantie 2
00820 Helsinki
Kontaktperson: Johanna Kiviö; johanna.kivio@edu.hel.fi; 040 3345 703

​​Keuda Kerava​ 
Sarviniitynkatu 9
04200 Kerava
Kontaktperson: Arto Oinonen; arto.oinonen@keuda.fi; 050 3375 508

Tidtabell

Tävlingen genomförs kl. 9-16.

Material och utrustning

Tävlingsarrangören reserverar arbetspunkt, skärbräden, städdukar, engångshandskar och avfallskärl för sortering av avfall reserveras åt alla tävlingspar. Dessutom finns de vanligaste små köksredskapen tillgängliga för användning. De maskiner och apparater som används är sådana modeller som vanligtvis används i restaurangkök. Kärl för framdukning av maten finns reserverade.

Praktiska anvisningar 

​​Den tävlande ska ta med sig följande tillbehör och arbetsredskap till tävlingsplatsen: 

  • Fotoförsett identitetsbevis
  • En fullständig kockdräkt. Tävlingsparet ska använda en arbetsdräkt som förutsätts för kockar enligt livsmedelslagen och är godkänd av utbildningsanordnaren.
  • Egna knivar och andra små handverktyg.
  • Temperaturmätare, batteridriven våg och stavmixer samt elvisp. Inga andra batteri- eller eldrivna arbetsredskap.
  • De små handverktyg som den tävlande hämtar med ska rymmas i GN 1/1 200 mm så att locket fås på och så att produkterna som är där inne inte syns.

​Övriga anvisningar 

  • ​De tävlande ska använda kockhatt som tävlingsarrangören tillhandahåller.
  • Om de tävlande vill får de ta med sig lite mellanmål.
  • Det är förbjudet att använda mobiltelefon eller andra mobila enheter under tävlingen. Följeslagaren har ansvar för att ta hand om apparaterna från tävlingens början ända till dess avslutning.
  • Material som ska användas i planeringen ges på tävlingsplatsen

Allmän beskrivning av tävlingsuppgiften och bedömningen som helhet

Uppgiften baserar sig på examensdelen tillredning av mat i portioner i grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen, berömlig nivå. Semifinalen innehåller en teoriuppgift samt portionskort. För teoriuppgiften och för planeringen har sammanlagt 1 timme tid reserverats. Vid planeringen skrivs menyn samt märkningar av specialdieter och allergener på svenska.

Portionskort ges i början av planeringstiden. Portionerna ska tillredas enligt portionskortet.
Uppgiften är att som tallriksportioner tillreda en huvudrätt för sex personer och en efterrätt för sex personer. Efterrätten serveras från ett särskilt kärl. Kärlet meddelas på tävlingsdagen.

Tid för uppgiften i köket är 3 h 40 min.

Huvudrätten, obligatoriska råvaror:

Bröstfilé av kalkon
Leverkorv
Mylläris glutenfria långkorniga havre

Efterrätten, obligatoriska råvaror:

Mörk choklad
Färsk apelsin
Färsk ingefära

De tävlande får veta vilka de övriga råvarorna är vid tävlingsdagens planering

Uppgiftens moduler och bedömningskriterier

Preliminär moduluppbyggnad i semifinaluppgiften (ändringar kan komma):

Modul 1/Planering

Bedömning

15 poäng 

Modul 2/Tillredning och framdukning av produkter

Bedömning

25 poäng 

Modul 3/Portionernas utseende, konsistens och smak

Bedömning

45 poäng 

Modul 4/Ansvarsfull verksamhet

Bedömning

15 poäng 

Grenens samarbetspartners

  • Kespro logo
  • Ramirent logo
  • Finlands köksmästare rf. logo
  • Åbo köksmästare rf logo
  • Victorinox logo
  • Chaîne des Rôtisseurs Finland ry logo

Evenemangets huvudsamarbetspartners

  • Skills Finland logo
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö logo
  • Finnish National Agency for Education logo
  • City of Turku logo
  • John Deere logo
  • Super logo
  • Slice logo
  • Würth Logo
  • k-ryhmä logo
  • Tenstar Simulation logo
  • JHL logo
  • Four Reasons logo