P1
Restaurang- och cateringservice / Semifinal
Semifinalkoordinator
Tävlingstid
Måndag 27.1.2025
Tisdag 28.1.2025
Tävlingsplats
Keuda
Sarviniitynkatu 9
04200 Kerava
Yhteyshenkilö: Kari Pulkkinen; kari.pulkkinen@keuda.fi; 050 4150 770
Tidtabell
Tävlingstiden är sammanlagt 2–6 timmar
kl. 9–16
Material och utrustning
Material och utrustning som semifinalarrangören reserverar färdigt till tävlingsplatsen:
- Arbetspunkt
- Arbetsredskap och apparater
- Engångshandskar
- Sopkärl för sortering av avfall
- Råvaror som används vid tillredningen av mat
- De arbetsredskap, maskiner och apparater som används är sådana modeller som används i storhushållskök
- Kärl för framdukning av maten finns reserverade.
Praktiska anvisningar
Den tävlande ska ta med sig följande arbetsredskap:
- Fotoförsett identitetsbevis
- En dräkthelhet som förutsätts enligt livsmedelslagen och är godkänd av utbildningsanordnaren
- Recept som behövs
- Egna skärskyddshandskar vid behov
- Egna knivar och andra små handverktyg
- Termometer, batteridriven våg och stavmixer samt elvisp (inga andra batteri- eller eldrivna arbetsredskap)
- Det är förbjudet att använda mobiltelefon eller andra mobila enheter under tävlingen
Allmän beskrivning av tävlingsuppgiften och bedömningen som helhet
Huvudsakliga bedömningskriterier:
Bedömningen baserar sig på examensdelen Tillredning av lunchrätter. Kraven på kunnande baserar sig på kravnivån nöjaktiga (N2) i examensgrunderna.
Skriftlig uppgift 10 poäng
Tillredning och framdukning av produkter 30 poäng
Portionernas utseende, konsistens och smak 40 poäng
Ansvarsfull verksamhet 20 poäng
En noggrannare bedömning görs enligt CIS-poängberäkningssystemet. Tävlingsuppgiften bedöms på skalan 0–100 p.
Kvalitativ bedömning 60 %
Kvantitativ bedömning 40 %
Om en tävlande äventyrar säkerheten för sig själv eller andra, kan tävlingsprestationen avbrytas.
Uppgiftens moduler och bedömningskriterier
Preliminär moduluppbyggnad i semifinaluppgiften (ändringar kan komma):
Modul 1/Tillredning av huvudrätt
Uppgift
Tillredning av huvudrätt för fyra personer.
Tävlingsparet har i uppgift att tillreda en huvudrätt av givna råvaror.
Portionerna sätts samman och färdigställs fritt.
Modul 2/Tillredning av efterrätt
Uppgift
Tillredning av efterrätt för fyra personer.
Tävlingsparet har i uppgift att tillreda en efterrätt med apelsin som huvudråvara.
Portionerna sätts samman och färdigställs fritt.
Modul 3/Skriftlig uppgift
Uppgift
På tävlingsplatsen får tävlingsparet en särskild skriftlig uppgift gällande företagsamhet och hållbarhet.
Lista över råvaror
Lista över råvaror, enligt vilken de tävlande planerar både huvudrättens och efterrättens portioner för fyra personer. Alla råvaror kommer till ett enda stort bord, därifrån de tävlande hämtar de produkter de behöver.
- bröstfilé av broiler
- Mylläris glutenfria långkorniga havre (500 g)
- champinjon
- palsternacka
- morot
- rotselleri
- rödbeta
- gullök
- vitlök
- djupfrysta svarta vinbär
- ingefära
- citron
- apelsin
- örter färska: bladpersilja, timjan ja körvel
- lättmjölksdryck, laktosfri
- laktosfritt vispgrädde
- laktosfri färskost, viola
- laktosfri gräddfil 10 %
- laktosfritt smör, normalsaltat
- mustaleima emmentalost
- skorpmjöl
- Agar Agar-pulver
- gelatinblad
- vetemjöl
- bakpulver
- majsstärkelse
- mandlar, hela skalade
- rödvinsvinäger
- vitvinsvinäger
- rypsolja
- olivolja
- socker, fin
- syltsocker
- florsocker
- honung
- tomatpuré
- jäst (torr)
- ägg
- hönsbuljong
- grönsaksbuljong
- vaniljstång
- rödvin
- vitvin
- havssalt, fint
- lagerblad
- svartpeppar, hel
- vitpeppar, hel
- choklad, Valrhona Manjari 64 %
Kryddor får man ta med, om man tar så mycket att alla kan använda dem.
Anvisningar om en eventuell 30% förändring i tävlingsuppgiften ges åt de tävlande när tävlingstiden startar.