P1

Restaurang- och cateringservice / Semifinal

Semifinalkoordinator

Tävlingstid

Måndag 27.1.2025

Tisdag 28.1.2025

Tävlingsplats

Keuda
Sarviniitynkatu 9
04200 Kerava
Yhteyshenkilö: Kari Pulkkinen; kari.pulkkinen@keuda.fi; 050 4150 770

Tidtabell

Tävlingstiden är sammanlagt 2–6 timmar

kl. 9–16

Material och utrustning

Material och utrustning som semifinalarrangören reserverar färdigt till tävlingsplatsen:

  • Arbetspunkt
  • Arbetsredskap och apparater
  • Engångshandskar
  • Sopkärl för sortering av avfall
  • Råvaror som används vid tillredningen av mat
  • De arbetsredskap, maskiner och apparater som används är sådana modeller som används i storhushållskök
  • Kärl för framdukning av maten finns reserverade. 

Praktiska anvisningar

Den tävlande ska ta med sig följande arbetsredskap:

  • Fotoförsett identitetsbevis
  • En dräkthelhet som förutsätts enligt livsmedelslagen och är godkänd av utbildningsanordnaren
  • Recept som behövs
  • Egna skärskyddshandskar vid behov
  • Egna knivar och andra små handverktyg
  • Termometer, batteridriven våg och stavmixer samt elvisp (inga andra batteri- eller eldrivna arbetsredskap)
  • Det är förbjudet att använda mobiltelefon eller andra mobila enheter under tävlingen

Allmän beskrivning av tävlingsuppgiften och bedömningen som helhet

Huvudsakliga bedömningskriterier:

Bedömningen baserar sig på examensdelen Tillredning av lunchrätter. Kraven på kunnande baserar sig på kravnivån nöjaktiga (N2) i examensgrunderna.

Skriftlig uppgift 10 poäng
Tillredning och framdukning av produkter 30 poäng
Portionernas utseende, konsistens och smak 40 poäng
Ansvarsfull verksamhet 20 poäng

En noggrannare bedömning görs enligt CIS-poängberäkningssystemet. Tävlingsuppgiften bedöms på skalan 0–100 p.

Kvalitativ bedömning 60 %
Kvantitativ bedömning 40 %

Om en tävlande äventyrar säkerheten för sig själv eller andra, kan tävlingsprestationen avbrytas.

Uppgiftens moduler och bedömningskriterier

Preliminär moduluppbyggnad i semifinaluppgiften (ändringar kan komma):

Modul 1/Tillredning av huvudrätt

Uppgift

Tillredning av huvudrätt för fyra personer.

Tävlingsparet har i uppgift att tillreda en huvudrätt av givna råvaror.

Portionerna sätts samman och färdigställs fritt.

Modul 2/Tillredning av efterrätt

Uppgift

Tillredning av efterrätt för fyra personer.

Tävlingsparet har i uppgift att tillreda en efterrätt med apelsin som huvudråvara.

Portionerna sätts samman och färdigställs fritt.

Modul 3/Skriftlig uppgift

Uppgift

På tävlingsplatsen får tävlingsparet en särskild skriftlig uppgift gällande företagsamhet och hållbarhet.

Lista över råvaror

Lista över råvaror, enligt vilken de tävlande planerar både huvudrättens och efterrättens portioner för fyra personer. Alla råvaror kommer till ett enda stort bord, därifrån de tävlande hämtar de produkter de behöver.  

  • bröstfilé av broiler 
  • Mylläris glutenfria långkorniga havre (500 g) 
  • champinjon 
  • palsternacka 
  • morot 
  • rotselleri 
  • rödbeta 
  • gullök 
  • vitlök 
  • djupfrysta svarta vinbär 
  • ingefära 
  • citron 
  • apelsin 
  • örter färska: bladpersilja, timjan ja körvel 
  • lättmjölksdryck, laktosfri 
  • laktosfritt vispgrädde 
  • laktosfri färskost, viola 
  • laktosfri gräddfil 10 % 
  • laktosfritt smör, normalsaltat  
  • mustaleima emmentalost 
  • skorpmjöl  
  • Agar Agar-pulver 
  • gelatinblad 
  • vetemjöl 
  • bakpulver 
  • majsstärkelse 
  • mandlar, hela skalade  
  • rödvinsvinäger 
  • vitvinsvinäger 
  • rypsolja 
  • olivolja 
  • socker, fin  
  • syltsocker 
  • florsocker  
  • honung 
  • tomatpuré  
  • jäst (torr) 
  • ägg 
  • hönsbuljong 
  • grönsaksbuljong 
  • vaniljstång  
  • rödvin 
  • vitvin 
  • havssalt, fint  
  • lagerblad  
  • svartpeppar, hel 
  • vitpeppar, hel  
  • choklad, Valrhona Manjari 64 %

Kryddor får man ta med, om man tar så mycket att alla kan använda dem.  

Anvisningar om en eventuell 30% förändring i tävlingsuppgiften ges åt de tävlande när tävlingstiden startar. 

Grenens samarbetspartners

  • Victorinox logo
  • Jamix Oy logo

Evenemangets huvudsamarbetspartners

  • Skills Finland logo
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö logo
  • Finnish National Agency for Education logo
  • City of Turku logo
  • John Deere logo
  • Super logo
  • Slice logo
  • Würth Logo
  • k-ryhmä logo
  • Tenstar Simulation logo
  • JHL logo
  • Four Reasons logo