P2

Fastighetsskötsel / Semifinal

Semifinalkoordinator

Tävlingstid

Tisdag 28.1.2025

Onsdag 29.1.2025

Tävlingsplats

​​Ammattiopisto Spesia, Jyväskylä​ 
Vasarakatu 27
40320 Jyväskylä
Kontaktperson: Hannu Pahajoki; hannu.pahajoki@spesia.fi; 040 4864 136


Tampereen seudun ammattiopisto, TREDU
Finnentie 39
36200 Kangasala
Kontaktperson: Timo Räsänen; timo.m.rasanen@tampere.fi; 040 8687 647

Tidtabell

Preliminär tidtabell för dagen:

 8.00–9.00 Anmälning. Den tävlande ska bestyrka sin identitet i samband med anmälan. 

 9.00–16.00 Tävlingsinfo. Tävlingstiden är sammanlagt 90 min/tävlande, noggrannare tidtabell för dagen meddelas vid infotillfället.

Material och utrustning

Tävlingsarrangören skaffar tävlingsmaterial till tävlingsplatsen. Den tävlande ska ta med sig de arbetsredskap som behövs i uppgiften.

Praktiska anvisningar

Den tävlande ska ta med sig

  • De arbetsredskap som behövs i uppgiften
  • ID-kort, körkort eller liknande för bestyrkande av identiteten (även ett fotoförsett FPA-kort duger)
  • Den egna läroanstaltens skyddskläder
  • Skyddsglasögon
  • Hörselskydd
  • Handskar och skyddsskor

Personliga hjälpmedel ska meddelas på förhand.

Allmän beskrivning av tävlingsuppgiften och bedömningen som helhet

Tävlingsuppgiften består av två arbetshelheter som innehåller observationer och underhållsarbete utgående från dessa. Den tävlande planerar i vilken ordning hen utför underhållsarbetet utifrån från de givna uppgifterna, med hänsyn till principerna för arbetssäkerhet, ekologiskhet och en ansvarsfull verksamhet. Bedömningen av uppgifterna baserar sig på bedömningskriterierna i examensdelarna Skötsel av fastighetstekniska system och Allmänt underhåll och tillsyn av fastigheter.

Den tävlande bekantar sig med den givna uppgiften och väljer rätt arbetsredskap, tilläggsutrustning och metoder. Hen utför uppgiften som en logisk helhet så att de arbeten som getts i uppgiftsbeskrivningen är klara och arbetspunkten är städad och uppredd inom utsatt tid.

I arbetet ska den tävlande beakta arbetssäkerhet, kundservice, ergonomiskt arbetssätt samt hållbar utveckling. Den tävlande ska i sin verksamhet också beakta arbetets karaktär av kundbetjäning. Före prestationen förklaras innehållet och kraven i uppgiften samt de centrala föremålen för bedömning kort för de tävlande.

Den tävlande ska vara beredd på att domarna ställer frågor om uppgiften antingen under tävlingsprestationen eller efteråt. Det kan finnas flera arbetsstationer, men de måste placeras så att de som arbetar där inte har synkontakt med varandra. I tävlingsuppgiften uppvisas grundläggande kunnande inom fastighetsservice och huvudvikten ligger vid att uppgiften utförs på rätt sätt samt vid slutresultatet. Den tävlande har möjlighet att vid behov be om hjälp. De tävlande underrättas om att extra handledning leder till poängavdrag vid bedömningen.

Om en tävlande sätter sin egen eller andras säkerhet i fara kan tävlingsprestationen vid behov avbrytas. Efter tävlingsprestationen bedömer den tävlande sin prestation, varefter domarna ger respons på arbetet.

Huvudsakliga bedömningskriterier:

Bedömningen baserar sig på examensdelar i kompetensområdet för fastighetsservice i grundexamen inom rengörings- och fastighetsservicebranschen. Kraven på kunnande baserar sig på examensgrunderna.

En noggrannare bedömning görs enligt CIS-poängberäkningssystemet. Tävlingsuppgiften bedöms på skalan 0–100 p.

Beskrivning av bedömningens genomförande (Regel punkt 9.5)

Bedömningen består av kvantitativ och kvalitativ bedömning.

Uppgiftens moduler och bedömningskriterier

Preliminär moduluppbyggnad i semifinaluppgiften (ändringar kan komma): 

Modul 1/Vattenlås

Uppgift

I tävlingsuppgiftens första modul ska den tävlande enligt examensdelen Skötsel av fastighetstekniska system installera ett vattenlås med tillhörande rörsystem från vask till avloppsanslutning. Den tävlande ska välja rätta arbetsredskap, metoder och delar samt utföra uppgiften som en helhet, och beakta principerna för arbetssäkerhet, ekologiskhet och en ansvarsfull verksamhet. Bedömningsgrunderna i uppgiften är enligt bedömningskriterierna för examensdelen.

Modul 2/Underhållsarbete av WC-dörr

Uppgift

I tävlingsuppgiftens andra modul ingår uppgiften i examensdelen Allmänt underhåll och tillsyn av fastigheter och uppgiften är att byta ut låshuset, dörrhandtaget och vredet (låsanordningen) på en WC-dörr och att säkerställa funktionsdugligheten som helhet. I uppgiften beaktas allmänt arbetsutförande (prydlighet, kundorientering, arbetets framskridande), arbetssäkerhet och principerna för en hållbar verksamhet. Bedömningsgrunderna i uppgiften är enligt bedömningskriterierna för examensdelen.

Grenens samarbetspartners

Evenemangets huvudsamarbetspartners

  • Skills Finland logo
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö logo
  • Finnish National Agency for Education logo
  • City of Turku logo
  • John Deere logo
  • Super logo
  • Slice logo
  • Würth Logo
  • k-ryhmä logo
  • Tenstar Simulation logo
  • JHL logo
  • Four Reasons logo