311
Djurskötare / Semifinal
Semifinalkoordinator
Tid
Onsdag 29.1.2025
Tävlingsplatser
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä
Paroninkuja 20
04920 Saarentaus
Kontaktperson: Jenna Heikkilä jenna.heikkila@keuda.fi 040 1745 492
Koulutuskeskus Salpaus
Laurellintie 55
17320 Asikkala
Kontaktperson: Karoliina Kuusela karoliina.kuusela@salpaus.fi 044 7081 504
Ylä-Savon ammattiopisto
Kotikyläntie 254
74150 Iisalmi
Kontaktperson: Päivi Kallionpää paivi.kallionpaa@ysao.fi 040 1778 538
Tidtabell
Produktionsdjursuppgift, 20 min.
Sällskapsfågel, 20 min.
29.1.2025
Material och utrustning
I yrkesläroanstaltens/samarbetsföretagets ladugård och husdjurslokaler
Mjölkningsutrustning som används på tävlingsplatserna:
- Keuda: Lely Astronaut A4
- Salpaus: Fiskbensstall med 6 platser. SAC-maskin, IDC 3 mjölkningsenheter.
- YSAO: DeLaval VMS V310
Källmaterial för sällskapsfågelsuppgiften: Papukaija_lemmikiksi_web.pdf (på finska)
Praktiska anvisningar
Den tävlande ska ta med sig:
- Fotoförsett identitetsbevis
- Arbetsdräkt enligt uppgiften
Allmän beskrivning av tävlingsuppgiften och bedömningen som helhet
Modul 1. Produktionsdjursuppgift
Mjölkning av kor i en lösdriftsladugård. Du arbetar på en mjölkboskapsgård där man använder ett automatiskt mjölkningssystem eller en stationär mjölkningsstation. Du börjar ditt arbetsskift med att ta reda på dagens situation för hela boskapen och/eller för de kor som ska mjölkas. Din uppgift är att mjölka den eller de kor som tilldelats dig och kontrollera mjölkens livsmedelslämplighet. I uppgiften bedöms också samarbetsförmåga och förebyggande av smittsamma sjukdomar.
Modul 2. Sällskapsfågel
Den tävlande arbetar i en djuraffär och börjar sitt arbetsskift. En kund anländer och vill köpa en sällskapsfågel. Din uppgift är att ta reda på om kunden har tidigare erfarenhet eller kunskap om fåglar och till ett hurdant hem fågeln skulle komma till. Den tävlande rekommenderar en fågelart för kunden och motiverar sitt val. Den tävlande rekommenderar utfodring som passar arten med hänsyn till ansvarsfullhet och hållbar utveckling. Den tävlande gör med ögonmått en bedömning av hälsotillståndet hos den eller de fåglar som ska säljas och berättar om sina observationer. Hen berättar hur könsbestämningen av arten sker. Hen berättar också för kunden om tecken på en sjuk fågel. Den tävlande berättar hur man på ett säkert sätt tar tag i fågeln. Den tävlande agerar företagarinriktat under hela prestationen och beaktar smittsamma sjukdomar.
Uppgiftens moduler och bedömningskriterier
Preliminär moduluppbyggnad i semifinaluppgiften (ändringar kan komma):
Modul 1/Produktionsdjursuppgift
Uppgift
- Bedömningskriterier:
- Huvudsakliga bedömningskriterier:
- Förmåga att sköta djur i enlighet med uppgifterna, kundbetjäning, arbetssäkerhet och hållbar utveckling.
- Föremål för bedömning i produktionsdjursuppgiften:
- Mjölkningsförberedelser 9p
- Mjölkningshygien 19 p.
- Mjölkningsprestation 12p
- Arbetssäkerhet 13 p
- Arbetslivsfärdigheter 7 p
Tot. 60 p
Modul 2/Sällskapsfågel
Uppgift
Bedömningskriterier:
Huvudsakliga bedömningskriterier:
Förmåga att sköta djur i enlighet med uppgifterna, kundbetjäning, arbetssäkerhet och hållbar utveckling.
Föremål som bedöms i sällskapsfågelsuppgiften:
- Kundbetjäning 11 p.
- Kännedom om sällskapsfågelns näring 9 p.
- Fågelartens skötselåtgärder 11 p.
- Företagarinriktad verksamhet och interaktionsförmåga 6p.
- Hållbar utveckling 3 p.
Tot. 40 p.