311

Djurskötare / Semifinal

Semifinalkoordinator

Tid

​​Onsdag 29.1.2025​ 

Tävlingsplatser

​​Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä​ 
​​Paroninkuja 20 ​ 
​​04920 Saarentaus​ 
Kontaktperson: Jenna Heikkilä​ ​​jenna.heikkila@keuda.fi​ ​​040 1745 492​ 

​​Koulutuskeskus Salpaus​ 
​​Laurellintie 55​ 
​​17320 Asikkala​ 
Kontaktperson: ​​Karoliina Kuusela​ ​​karoliina.kuusela@salpaus.fi​ ​​044 7081 504​ 

​​Ylä-Savon ammattiopisto​ 
​​Kotikyläntie 254​ 
​​74150 Iisalmi​ 
Kontaktperson:​​ Päivi Kallionpää​ ​​paivi.kallionpaa@ysao.fi​ ​​040 1778 538​ 

Tidtabell

Produktionsdjursuppgift, 20 min. 

Sällskapsfågel, 20 min. 

29.1.2025 

Material och utrustning

I yrkesläroanstaltens/samarbetsföretagets ladugård och husdjurslokaler 

Mjölkningsutrustning som används på tävlingsplatserna: 

  • Keuda: Lely Astronaut A4 
  • Salpaus:  Fiskbensstall med 6 platser. SAC-maskin, IDC 3 mjölkningsenheter. 
  • YSAO: DeLaval VMS V310 

Källmaterial för sällskapsfågelsuppgiften: Papukaija_lemmikiksi_web.pdf (på finska) 

Praktiska anvisningar

Den tävlande ska ta med sig: 

  • Fotoförsett identitetsbevis  
  • Arbetsdräkt enligt uppgiften 

Allmän beskrivning av tävlingsuppgiften och bedömningen som helhet

Modul 1. Produktionsdjursuppgift 

Mjölkning av kor i en lösdriftsladugård. Du arbetar på en mjölkboskapsgård där man använder ett automatiskt mjölkningssystem eller en stationär mjölkningsstation. Du börjar ditt arbetsskift med att ta reda på dagens situation för hela boskapen och/eller för de kor som ska mjölkas. Din uppgift är att mjölka den eller de kor som tilldelats dig och kontrollera mjölkens livsmedelslämplighet. I uppgiften bedöms också samarbetsförmåga och förebyggande av smittsamma sjukdomar.  

Modul 2. Sällskapsfågel 

Den tävlande arbetar i en djuraffär och börjar sitt arbetsskift. En kund anländer och vill köpa en sällskapsfågel. Din uppgift är att ta reda på om kunden har tidigare erfarenhet eller kunskap om fåglar och till ett hurdant hem fågeln skulle komma till. Den tävlande rekommenderar en fågelart för kunden och motiverar sitt val. Den tävlande rekommenderar utfodring som passar arten med hänsyn till ansvarsfullhet och hållbar utveckling. Den tävlande gör med ögonmått en bedömning av hälsotillståndet hos den eller de fåglar som ska säljas och berättar om sina observationer. Hen berättar hur könsbestämningen av arten sker. Hen berättar också för kunden om tecken på en sjuk fågel. Den tävlande berättar hur man på ett säkert sätt tar tag i fågeln. Den tävlande  agerar företagarinriktat under hela prestationen och beaktar smittsamma sjukdomar. 

Uppgiftens moduler och bedömningskriterier

Preliminär moduluppbyggnad i semifinaluppgiften (ändringar kan komma): 

Modul 1/Produktionsdjursuppgift

Uppgift

  • Bedömningskriterier: 
  • Huvudsakliga bedömningskriterier: 
  • Förmåga att sköta djur i enlighet med uppgifterna, kundbetjäning, arbetssäkerhet och hållbar utveckling. 
  • Föremål för bedömning i produktionsdjursuppgiften: 
  • Mjölkningsförberedelser 9p 
  • Mjölkningshygien 19 p.   
  • Mjölkningsprestation 12p  
  • Arbetssäkerhet 13 p 
  • Arbetslivsfärdigheter 7 p 
    Tot. 60 p 

Modul 2/Sällskapsfågel​

Uppgift

Bedömningskriterier: 

Huvudsakliga bedömningskriterier: 

Förmåga att sköta djur i enlighet med uppgifterna, kundbetjäning, arbetssäkerhet och hållbar utveckling. 

Föremål som bedöms i sällskapsfågelsuppgiften: 

  • Kundbetjäning 11 p. 
  • Kännedom om sällskapsfågelns näring 9 p. 
  • Fågelartens skötselåtgärder 11 p. 
  • Företagarinriktad verksamhet och interaktionsförmåga 6p. 
  • Hållbar utveckling 3 p. 
    Tot. 40 p. 

Grenens samarbetspartners

Evenemangets huvudsamarbetspartners

  • Skills Finland logo
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö logo
  • Finnish National Agency for Education logo
  • City of Turku logo
  • John Deere logo
  • Super logo
  • Slice logo
  • Würth Logo
  • k-ryhmä logo
  • Tenstar Simulation logo
  • JHL logo
  • Four Reasons logo