401
Snickare / Final
Finalister
Björkström Ruben
Optima
Koponen Joonas
Omnia
Laurila Tomi
OSAO
Paavilainen Tuomas
Saimaan ammattiopisto
Puhakka Suvi
Riveria
Räsänen Tapio
Omnia
Schmidt Emil
Koulutuskeskus Salpaus
Shatov Dmitrii
Etelä-Savon ammattiopisto
Tävlingsplats
Kaarihalli
Beskrivning av tävlingsuppgiften
Den tävlande använder förbearbetade ämnen för att tillverka en högklassig trämöbel. Den tävlande planerar tillverkningen av arbetet, gör en kaplista och använder i sitt arbete basmaskiner för en snickare, samt CNC-teknik. Till sist ska den tävlande färdigställa och montera ihop produkten.
Bedömningskriterierna för produkten som ska tillverkas motsvarar skicklighetsnivån berömliga B5. En noggrannare bedömning görs enligt CIS-poängberäkningssystemet. Tävlingsuppgiften bedöms på skalan 0–100 p.
Om en tävlande äventyrar sin egen eller andras säkerhet, kan tävlingsprestationen avbrytas.
Tävlingsuppgiften baserar sig på examensgrunderna för grundexamen inom träindustrin och grundexamen inom konstindustrin.
Grenens tidtabell
Tävlingarna i finalen hålls 6-8.5.2025. Grenarnas tidtabeller för de olika dagarna kommer att sättas upp på grenområdenas anslagstavlor.
Material och maskiner
I tävlingen används följande material och apparater, som finns på grenområdet under tävlingsdagarna:
- Förbearbetade träämnen, samt reserv- och testbitar
- Monteringstillbehör, beslag och fogningstappar
- På tävlingsplatsen får man använda basmaskiner för en snickare: justercirkelsåg, vertikalfräs, bandsåg, flerspindelborrmaskin, bandslipmaskin, pelarborrmaskin, bordsfräs. Dessutom i gemensam användning batteridrivna borrmaskiner samt minst en handfräs samt dominotappfräs som reservmaskiner.
- Excenterslipar med dammsug (2 st.), handslipsstöd och slippapper.
- Datorer för CAM-programmering
Praktiska råd
Vad den tävlande ska ta med sig till tävlingsplatsen:
- Fotoförsett identitetsbevis
- Egna stämjärn och kniv
- Mätutrustning (skjutmått, måttband, gradskiva, passare, vinkelhake)
- Träborrsats upp till 12 mm och skruvdragarbits
- Festool Dominotappfräs, (domino frässtål 5 mm och 6 mm ) och som frästillbehör listanslag LA-DF 500
- Handfräs och 45 graders fasfräs med kullager, minst 12 mm hög
- Dammsugare för träarbete med ett munstycke som passar Mafell tappmaskinen, Domino tappfräsen och handfräsen.
- Arbetskläder och personlig skyddsutrustning som passar för arbetet.
Dessutom är det tillåtet för den tävlande att ta med:
- Egen batteridriven borrmaskin eller -skruvdragare
- Eget handslipsstöd och lämpliga slippapper för det, ända till grovhet 180.
- Egen excenterslip
- Mafell DD 40 dubbeltappmaskin, 6, 8 mm skär tas med.
Hållbar utveckling
Tävlingsarbetet i grenen är traditionellt en produkt där man redan i planeringen utgår från principer för hållbar utveckling och alltid beaktar produktens hela livscykel och de belastningar som uppstår under den. Inhemska trämaterial är både en förnybar och ackumulerande naturresurs, i vilken mängden koldioxid som lagrats är många gånger större jämfört med de utsläpp som tillverkningen av trädprodukter förorsakar och när produkterna i slutet av livscykeln förvandlas till energi, frigörs det inte mer koldioxid till atmosfären från dem än vad som lagrats i trädet i samband med uppväxten. Material till produkten strävar man alltid att skaffa via samarbetspartners nära ifrån och produkten planeras så att den ska hålla bra i tid och användning, och då hålls den också länge i användning.
På tävlingens grenområde märks hållbar utveckling bl.a. i hur de apparater som används planeras att motsvara kraven på att apparaterna ska passa i arbetet, allt avfall som uppstår återvinns och i hur varje tävlande med sin egen arbetsinsats deltar i att bära ansvar för att principerna för hållbar utveckling iakttas.
I själva tävlingen bedöms de tävlandes prestationer bl.a. ur synvinklarna för materialanvändning och för planering av tillverkningen. Den tävlande planerar de olika momenten och arbetsmetoderna för produktens tillverkning så att det blir så lite råvaruspill som möjligt och arbetet utförs kostnadseffektivt inom angiven tid. Varje tävlande kan naturligt sortera, återvinna och göra sig av med avfall som uppstår i arbetet.
Företagsamhet
I snickaryrket innebär företagsamhet att det genom alla arbetsuppgifter finns en tanke på att arbetet alltid har en kund. Oberoende av om den snickare som utför arbetet är företagare, i företagsledningen eller i arbete i produktionen, har den produkt som hen gör alltid en kund. Snickararbetets kund är endera en omedelbar slutanvändare/betalare eller medelbart via ett företag. I varje fall ska snickaren vid arbetets utförande fortgående tänka på arbetets kvalitet, den tid som använts på det samt monetära och materiella resurser. Man kan tala om en äkta inre företagsamhet.
I Mästare-tävlingen återspeglas inre företagsamhet enligt dessa utgångspunkter. Tävlingsarbetets tidsbegränsning motsvarar den tidsresurs som kan användas i det verkliga arbetslivet. Arbetet har alltid en deadline för när arbetet ska vara färdigt och en begränsad tidsresurs får användas för det. Så är det också i tävlingen.
Den centrala bedömningen av tävlingsarbetet baserar sig på arbetets kvalitet. Arbetet ska vara en säljbar produkt som uppfyller kvalitetskriterierna. Arbetets kvalitet ska vara ändamålsenligt, dvs. den får inte heller vara alltför slipad. Därför har det i bedömningsgrunderna angetts, alldeles på samma sätt som i arbetslivet, kvalitetsstandarder för slutprodukten, som den tävlandes produkt jämförs med.
Företagsamhet i tävlingen är också en ekonomisk och ändamålsenlig användning av material. Delvis görs valet redan i planeringen av arbetets tillverkning och delvis uppfylls målet i själva tävlingssituationen, där den tävlande strävar till att behärska materialåtgången.
Företagsamhet beaktas också i planeringen av tävlingsarbetet. Det ska vara i enlighet med hållbar utveckling, ha en säljande form och vara en produkt som motsvarar kundens behov. Mycket uppmärksamhet riktas på tävlingsarbetets planering och av det görs en produkt, som förutom att vara ett bra tävlingsarbete också är en verklig produkt, med en plan som senare kan användas som övningsarbete i läroanstalterna.
Tävlingsarbetet har länkats till ett partnerföretag och i mån av möjlighet är det en produkt som har tagits från företagets verkliga produktion eller produktutveckling. Som tävlingsarbete är det en del av företagets utvecklings- eller marknadsföringscykel och betjänar på det sättet också verkligt företagsliv.
Arbetssäkerhet
Ett säkert arbetssätt är alltid en ovillkorlig förutsättning i grenen. När man arbetar med farliga maskiner och apparater, ska de uppfylla alla de säkerhetsbestämmelser och standarder som krävs. Den tävlande åter ska behärska de kunskaper och färdigheter i arbetssäkerhet som är kännetecknande för branschen. På grenområdet introduceras den tävlande noggrant i apparaterna före tävlingen och arbetssäkerheten har också en viktig del i bedömningskriterierna, där man av den tävlande bl. a. förutsätter säkra tillverkningsmetoder, användning av skyddsutrustning och överhuvudtaget ett säkert arbetssätt genom hela tävlingen. När man planerar tävlingen och tävlingsarbetet fäster man uppmärksamhet förutom vid fysikaliska faktorer även vid de tävlandes psykosociala belastningsfaktorer, som hör ihop med tävlingssituationen. Dimensioneringen av arbetet och arbetsuppgifterna samt arbetsmiljöns funktionalitet strävar man planera att vara lämpliga för det. Med placeringen av maskiner och olika arbetspunkter strävar man att avlägsna riskfaktorer från tävlingen och skapa ett säkert utrymme att arbeta på också under tävlingspress. Under tävlingen övervakar domarna arbetssäkerheten och kan t.ex. ge lov att fortsätta arbetet, när maskinens inställning först har granskats.
Arbetsvälbefinnande
Trä i sig som material skapar välmående. Det har forskats mycket om användningen av trä och genom att använda det som möbel eller i inredningen kan man enligt forskning påverka de närvarandes sinnesstämning och stressnivå. Det samma har konstaterats gälla när man arbetar med trä. Trä känns tryggt och i undersökningar har man noterat att det också karttuva ökar socialiteten. När man arbetar med trä exponeras man ändå för olika riskfaktorer som trädamm, buller och faror som vassa skär, bett o.d. förorsakar. Bland annat bekämpningen av trädammsexponering är en viktig helhet att omfattande behärska med tanke på säkerhet och arbetshälsa och i det ingriper man på många olika sätt redan i planeringen av grenområdet. Andra viktiga sakhelheter är placeringen av apparaterna och deras säkerhet, en rätt belysning och arbetsergonomin. Dessa bildar en helhet, där arbetssäkerhet och arbetshälsa går hand i hand på grenområdet. En framgångsrik tävlande behärskar vid sidan av säkerhetstänkandet också en god arbetsergonomi och har en god inställning till arbetet och sina medtävlande. En god introduktion, säkra arbetssätt och -förhållanden samt tillräckligt med pauser i arbetet ger de tävlande möjlighet att nå framgång.
Uppgiftens moduler och bedömningskriterier
Modul 1
Uppgift
Den tävlande använder förbearbetade ämnen för att tillverka en högklassig trämöbel. Den tävlande planerar tillverkningen av arbetet, gör en kaplista och använder i sitt arbete basmaskiner för en snickare, samt CNC-teknik. Till sist ska den tävlande färdigställa och montera ihop produkten och de beslag som behövs.