502
Kock
Uppgifterna i den här grenen grundar sig på grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen. Examensbenämningarna i grundexamen är kock och servitör.
En kock som avlagt kompetensområdet för matservice arbetar på restauranger, inom cateringbranschen, på personalrestauranger, kaféer, fest- och cateringtjänster, frakt- och passagerarfartyg samt i storkök.
Semifinal
Sidan kommer att publiceras senare.
Final
Sidan publiceras i mars 2025.
Resultat
Resultaten kommer att publiceras efter finalen.
Allmän beskrivning av grenen
En kock arbetar med matlagningsuppgifter i kök som baserar sig på olika affärskoncept. En kock planerar, förbereder, tillreder och ställer fram smakliga, tilltalande och hälsosamma måltidshelheter åt kunderna. I matlagningsuppgifterna kan kocken använda och bearbeta matrecept. En kock arbetar med god kundbetjäning, ansvarsfullt, lönsamt och effektivt samt i enlighet med ett hållbart verksamhetssätt.
Förutom portionernas och menyhelheternas smak ska kocken även beakta estetik och näringsinnehåll samt specialdieter och gastronomi. Vid tillredningen av maträtterna ska kocken beakta hygien, hållbar utveckling, miljö och egenkontroll.
Tävlingsuppgifterna baserar sig på kriterierna för kravnivån berömliga i grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen, kompetensområdet för matservice, kock. Uppgifterna utarbetas i samarbete med arbetslivet.
Tävlingen är en partävling.
Krav på kunnande
En kock kan tillreda välsmakande, mångsidig och hälsosam mat samt beakta kraven på finländsk matkultur, internationalism och gastronomi. En kock ska ha det praktiska handlag som behövs vid matlagning och behärska att använda typiska maskiner och apparater i professionella kök samt beakta arbetssäkerheten.
Vid tillredning av produkterna ska man beakta ekonomin, föränderliga situationer, samarbete, hållbar utveckling och egenkontroll. Dessutom krävs grundläggande kunskaper i det andra inhemska språket och i engelska.
Semifinal- och finaluppgifterna baserar sig på följande examensdelar i grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen:
- att arbeta inom restaurangverksamhet
- tillredning av lunchrätter
- tillredning av mat i portioner
- À la carte-matlagning
- gatu- och snabbmatsservice
- tillredning av beställnings- och festmat
- caféservice.
Ett framgångsrikt tävlingspar:
- har spetskompetens inom sin bransch
- kan utarbeta och tolka matrecept samt göra en arbetsplan över det egna arbetet
- kan ta emot, lagra och förvara råvaror och andra tillbehör
- hanterar och använder livsmedel av olika förädlingsgrad
- kan förbereda och tillreda lunch-, portions-, beställnings- och festmat, gatu- och snabbmat och à la carte-mat på ett hygieniskt och lönsamt sätt med olika matlagningsmetoder och -tekniker
- ställer fram portioner och menyhelheter samt sänder vid behov iväg produkterna med beaktande av kunderna
- kan presentera produkterna för kunden
- agerar kundorienterat i sitt arbete och ser på ett lönsamt och resultatrikt sätt till att produkterna har hög kvalitet, är säkra, hälsosamma och estetiska
- kan samarbeta med andra
- har problemlösnings- och tillämpningsförmåga
- har grundkunskaper i fackterminologi på det andra inhemska språket och engelska
- behärskar principerna för hållbar utveckling både teoretiskt och praktiskt under arbetets gång
- kan använda programmen Word och Excel
- kan realistiskt utvärdera sitt eget kunnande och ta emot respons.
Du kan:
- arbeta med matlagning på restauranger eller verksamhetsställen inom den offentliga sektorn som har olika affärsidéer eller verksamhetsidéer
- tillreda god, näringsrik och hälsosam mat med beaktande av specialdieter
- lägga fram maten per portion eller för en stor mängd kunder.
Uppgiftsbank
Du får tillgång till förra årens uppgifterna i Skills Finlands uppgiftsbanken.
Grenansvariga
Carina Heinonen
Riikka Mantila
Styrgrupp
- Carina Heinonen, Åbo yrkesinstitut
- Riikka Mantila, Åbo yrkesinstitut
- Esa Koppelo, Koulutuskuntayhtymä OSAO
- Johanna Kiviö, Stadin AO
- Anne Salmela, Savon ammattiopisto
- Arto Oinonen, Keuda
- Kari Pulkkinen, Keuda
- Satu Nygård, Utbildningsstyrelsen
- Teemu Sirainen, Laurea-ammattikorkeakoulu
- Iiro Salmela, Hesburger
- Jari Honkonen, Savon ammattiopisto
- Antti Porna, Perho Liiketalousopisto