504
Servitör / Final
Finalister
Keränen Saana
Gradia
Kokko Helmi
Etelä-Savon ammattiopisto
Lehtonen Onni
Turun ammatti-instituutti
Mikkonen Vilma
Kainuun ammattiopisto
Mäntyniemi Oona
Tampereen seudun ammattiopisto
Rajala Ronja
Perho liiketalousopisto
Vihavainen Sofia
Ammattiopisto Samiedu
Välimäki Otso
Stadin ammattiopisto
Tävlingsplats
Åbo Mässcentrum, B-hall
Beskrivning av tävlingsuppgiften
Under tävlingstiden arbetar servitören med kundbetjäningsuppgifter i restauranger som verkar enligt olika affärsidéer. Hen kan iordningsställa kundutrymmen samt presentera, sälja och servera produkter och tjänster åt kunder genom att använda olika serveringstekniker. Hen kan beakta enskilda kunder och kundgrupper samt samarbeta med kökspersonalen och med andra servitörer. Servitören betjänar inhemska och internationella kunder, agerar på ett ansvarsfullt sätt och kan aktivt beakta olika kunders behov. I sitt arbete kan servitören iaktta utskänknings- och hygienbestämmelserna samt beakta verksamhetsprinciperna för hållbar utveckling, företagsamhet och ett arbetssäkert utförande av arbetet. Yrkeskunnandet bedöms också i specialuppgifter. Tävlingsuppgifterna i grenen – 504 servitör – baserar sig på kravnivån berömliga (B5) i grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen, kompetensområdet för kundservice. En noggrannare bedömning görs enligt CIS-poängberäkningssystemet. Bedömningen består av kvantitativa och kvalitativa föremål för bedömning. I servitörsgrenen kan man som helhet få totalt 100 poäng.