P1

Restaurang- och cateringservice / Final

Finalister

Jalasto Paavo

Ammattiopisto Live

Baranriz Rania

Ammattiopisto Live

Lehtonen Emma

Ammattiopisto Spesia

Alander Lilja

Ammattiopisto Spesia

Ridal Reino

Kainuun ammattiopisto

Komulainen Alisa

Kainuun ammattiopisto

Wazaz Oula

Ammattiopisto Live

Tajiki Zagouna

Ammattiopisto Live

Zaid Abbas Beni

Ammattiopisto Live

Novell Milko

Ammattiopisto Live

Tävlingsplats

Beskrivning av tävlingsuppgiften

Tävlingsuppgifterna i P1 Restaurang- och cateringservice baserar sig på kriterierna för grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen, kompetensområdet för matservice, kock. Om examensdelen: Gatu- och snabbmatsservice, enligt nivån god 3 (G3).

Tävlingen är en partävling. Finalbeskrivningens uppgifter kan ändras med 30 %. I tävlingsuppgifterna beaktas Mästare-tävlingens gemensamma teman: företagsamhet, hållbar utveckling, arbetshälsa och arbetssäkerhet.

I bedömningen används kvalitativ och kvantitativ bedömning. I poängbedömningen används CIS-poängberäkningssystemet där maxpoängen i grenen är 100 poäng. Tävlingsuppgiften bedöms på skalan 0–100 poäng.

Om en tävlande äventyrar sin egen eller andras säkerhet, kan tävlingsprestationen avbrytas.

Grenens tidtabell

Tävlingarna i finalen hålls 6-8.5.2025. Grenarnas tidtabeller för de olika dagarna kommer att sättas upp på grenområdenas anslagstavlor.

Material och maskiner

Tävlingsarrangören skaffar på förhand alla råvaror som behövs i tävlingen.

Maskiner och apparater som används i restaurangens kök i tävlingen. 

Den tävlande använder en arbetsdräkt som förutsätts enligt livsmedelslagen.   

Den tävlande får ta med egna knivar och andra små handverktyg.

Under tävlingens gång får den tävlande använda de läroböcker som används vid den egna läroanstalten samt andra skriftliga material.  

Underlägg för framdukning av tävlingsportionerna finns reserverade. En bordsyta reserveras för presentation av tävlingsportionerna.

Det är förbjudet att använda mobiltelefon eller andra mobila enheter under tävlingen.

Lista över råvaror, enligt vilken de tävlande planerar både huvudrättens och efterrättens portioner för fyra personer. Alla råvaror kommer till ett enda stort bord, därifrån de tävlande hämtar de produkter de behöver.

  • broiler köttfärs
  • bröst av kalkon, rökt
  • champinjon
  • palsternacka
  • morot
  • kinakål
  • purjolök
  • salladslök (färsk)
  • gullök
  • vitlök
  • ingefära
  • citron
  • apelsin
  • lime
  • hallon
  • örter (färska): koriander
  • lättmjölksdryck, laktosfri
  • laktosfritt vispgrädde
  • laktosfri färsk ost, viola
  • laktosfri gräddfil 10 %
  • laktosfritt smör, normalsaltat
  • mustaleima emmentalost
  • panko ströbröd
  • kokosmjölk
  • kokosflingor
  • Agar Agar-pulver
  • gelatinblad
  • vetemjöl, halvgrovt
  • bakpulver
  • majsstärkelse
  • gochujang (koreansk chilipasta)
  • mandlar, hela skalade
  • valnöt
  • rödvinsvinäger
  • vitvinsvinäger
  • risvinäger
  • rypsolja
  • sesamolja
  • socker, fin 
  • syltsocker
  • florsocker
  • honung
  • tomatpuré
  • jäst (torr)
  • ägg
  • hönsbuljong
  • grönsaksbuljong
  • vaniljstång
  • havssalt, fint
  • lagerblad
  • svartpeppar, hel
  • vitpeppar, hel
  • jasminris
  • risnudlar
  • sesamfrön
  • kondenserad mjölk
  • tortilla plättar 8”
  • choklad, Valrhona Manjari 64 %

Kryddor får man ta med, om man tar så mycket att alla kan använda dem.

Tävlingsuppgiften kan eventuellt förändras 30 %, det meddelas åt de tävlande när tävlingstiden startar.

Praktiska råd

Vad den tävlande ska ta med sig till tävlingsplatsen.

De tävlande får ta med sig egna småverktyg. Det är förbjudet att ta med egna eldrivna redskap; termometer, glassmaskin, elvisp, stavmixer, våg och klockor tillåts.

Fritöser används inte, och fritering i kastrull är inte heller tillåtet. 

Telefonerna samlas in av följeslagarna för tävlingstiden. Under tävlingens gång får den tävlande använda de läroböcker som används vid den egna läroanstalten samt andra skriftliga material. 

De tävlandes arbetsdräkter är sponsorerade av Image Wear och den tävlande ska ha egna rena arbetsskor.  Vi förväntar oss att ansiktspiercingar avlägsnas innan tävlingen börjar.

Ett fotoförsett identitetsbevis ska tas med och förevisas i början av tävlingen. Pennor och papper ska tas med för anteckningar i de skriftliga uppgifterna.  


Hållbar utveckling

Föremål för bedömning i finalen är ekonomisk lönsamhet, agerande i situationer som förändras, samarbete, verksamhet i enlighet med ansvarsfull och hållbar utveckling samt egenkontroll.

Tävlingsuppgifterna uppgörs så att de ska kräva kunnande i hållbar utveckling. De tävlande visar sitt kunnande i hållbar utveckling med sina egna val och sin förmåga att hantera råvaror.

Företagsamhet

I bedömningen av produkternas tillredning betonas maträtternas smak och de tävlandes kreativitet, undvikande av spill, företagsamhet, hälsosamhet och säkerhet och principerna för hållbar utveckling.

När portionerna tillreds betonas att råvarorna ska utnyttjas mångsidigt. Tidtabellen för tävlingen uppmuntrar till en professionell arbetstakt.

Arbetssäkerhet

Branschens och evenemangsplatsens allmänna säkerhetsanvisningar ska iakttas och i arbetet ska man självmant och ansvarsfullt beakta säkerheten för sig själv, medlemmarna i arbetsgemenskapen och kunderna.

Grenfunktionärerna och de tävlande ska på eget initiativ identifiera och meddela om faror och risker som de observerat.

Ergonomin har beaktats i kökets utrustning och material.

Arbetssäkerheten har beaktats så att guidning i användning av maskiner och apparater genomförs den första dagen.

I samband med guidningen beaktas hur man rätt ska utnyttja och använda skyddsutrustning. Till exempel i köksarbete ska man ha godkända lämpliga skyddskläder.

Om en tävlande äventyrar sin egen eller andras säkerhet, kan tävlingsprestationen avbrytas.

Uppgiftens moduler och bedömningskriterier

Modul 1/Tillredning av snabbmatsportioner för fyra (4) personer

Uppgift

Tidtabell: Tisdag 6.5.2025 kl. 8-12 (4h)

Maxpoäng:  50 poäng

Tillsammans med ert par håller ni på att grunda en snabbmatsrestaurang på en plats, som har en pizzeria och en hamburgerrestaurang nära intill. Hesburger blir intresserad av er affärsplats och idé så mycket att man erbjuder er en möjlighet att samarbeta. För att er affärsidé skulle vara fungerande och ni kan skilja ur från era konkurrenter intill ska ni tillverka en annorlunda produkt än vad konkurrenterna har.  

Ni har i uppgift att för Hesburger utveckla en ny produkt av de råvaror som getts. Produkten ska avvika från konkurrerande snabbmatsrestauranger.

Tävlingsparen ska tillreda snabbmatsportioner för fyra (4) personer.

Modul 2/Tillredning av efterrättsportioner för fyra (4) personer

Uppgift

Tidtabell: Onsdag 7.5.2025 kl. 8-12 (4 h)

Maxpoäng:  40 poäng

De tävlande ska av de råvaror som getts tillreda en efterrätt som passar till huvudrätten för fyra (4) personer.

Modul 3/Identifieringsuppgift och skriftlig uppgift

Uppgift

Tidtabell: Torsdag 8.5.2025 kl. 8-10 (2h)

Maxpoäng:  10 poäng

Identifiering av råvaror samt planering av ett recept

Skriv ett recept som kan förverkligas, och där du använder så många som möjligt av de råvaror som du just identifierat, understrecka i receptet de råvaror som du nyss identifierat.   Berätta också, hur maträtten tillreds och hitta på ett namn för den. I råvarorna behöver mängder inte nämnas.

Förutom de råvaror som du identifierat får du använda följande baslivsmedel:

  • vatten
  • grönsaker och rotfrukter                
  • frukter och bär       
  • potatis
  • pasta, mjöl
  • mjölk, surmjölk, yoghurt
  • ost
  • fisk, ägg, kött
  • olja, fetter                                         
  • nötter, frön
  • socker, honung, kryddor, torrjäst

Grenens samarbetspartners

  • Kespro logo
  • Electrolux professional logo
  • Turun Osuuskauppa logo
  • Image Wear Oy logo
  • iss logo
  • Kiilto logo
  • Chaîne des Rôtisseurs Finland ry logo
  • Hesburger logo
  • Finlands köksmästare rf. logo
  • Åbo köksmästare rf logo
  • Victorinox logo
  • Jamix Oy logo

Evenemangets huvudsamarbetspartners

  • Skills Finland logo
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö logo
  • Finnish National Agency for Education logo
  • City of Turku logo
  • John Deere logo
  • Kaukokiito logo
  • Posti logo
  • k-ryhmä logo
  • Sandvik logo
  • Wihuri Tekninen Kauppa logo
  • The Finnish Defence Forces logo
  • Marinen logo
  • Electrolux professional logo
  • Super logo
  • Slice logo
  • Würth Logo
  • Tenstar Simulation logo
  • JHL logo
  • Four Reasons logo
  • Toyota Material Handling Finland logo
  • db schenker logo
  • Kemppi logo
  • Dimex Oy logo
  • Keuda logo
  • Keskusautohalli logo
  • Enter SystemSolutions Oy logo
  • Hiab Finland Oy logo
  • Suomen Rakennuskone Oy logo
  • Turun Osuuskauppa logo
  • Scania Suomi Oy logo
  • Ponsse logo
  • Rajupaja logo
  • Föli logo
  • Volvo Trucks logo
  • GF Building Flow Solutions logo
  • Rahtarit logo
  • Savon ammattiopiston logo
  • Jaspi logo
  • SMC Automation Oy logo