P1
Restaurang- och cateringservice / Final
Finalister
Jalasto Paavo
Ammattiopisto Live
Baranriz Rania
Ammattiopisto Live
Lehtonen Emma
Ammattiopisto Spesia
Alander Lilja
Ammattiopisto Spesia
Ridal Reino
Kainuun ammattiopisto
Komulainen Alisa
Kainuun ammattiopisto
Wazaz Oula
Ammattiopisto Live
Tajiki Zagouna
Ammattiopisto Live
Zaid Abbas Beni
Ammattiopisto Live
Novell Milko
Ammattiopisto Live
Tävlingsplats
Åbo Mässcentrum, B-hall
Beskrivning av tävlingsuppgiften
Tävlingsuppgifterna i P1 Restaurang- och cateringservice baserar sig på kriterierna för grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen, kompetensområdet för matservice, kock. Om examensdelen: Gatu- och snabbmatsservice, enligt nivån god 3 (G3).
Tävlingen är en partävling. Finalbeskrivningens uppgifter kan ändras med 30 %. I tävlingsuppgifterna beaktas Mästare-tävlingens gemensamma teman: företagsamhet, hållbar utveckling, arbetshälsa och arbetssäkerhet.
I bedömningen används kvalitativ och kvantitativ bedömning. I poängbedömningen används CIS-poängberäkningssystemet där maxpoängen i grenen är 100 poäng. Tävlingsuppgiften bedöms på skalan 0–100 poäng.
Om en tävlande äventyrar sin egen eller andras säkerhet, kan tävlingsprestationen avbrytas.
Grenens tidtabell
Tävlingarna i finalen hålls 6-8.5.2025. Grenarnas tidtabeller för de olika dagarna kommer att sättas upp på grenområdenas anslagstavlor.
Material och maskiner
Tävlingsarrangören skaffar på förhand alla råvaror som behövs i tävlingen.
Maskiner och apparater som används i restaurangens kök i tävlingen.
Den tävlande använder en arbetsdräkt som förutsätts enligt livsmedelslagen.
Den tävlande får ta med egna knivar och andra små handverktyg.
Under tävlingens gång får den tävlande använda de läroböcker som används vid den egna läroanstalten samt andra skriftliga material.
Underlägg för framdukning av tävlingsportionerna finns reserverade. En bordsyta reserveras för presentation av tävlingsportionerna.
Det är förbjudet att använda mobiltelefon eller andra mobila enheter under tävlingen.
Lista över råvaror, enligt vilken de tävlande planerar både huvudrättens och efterrättens portioner för fyra personer. Alla råvaror kommer till ett enda stort bord, därifrån de tävlande hämtar de produkter de behöver.
- broiler köttfärs
- bröst av kalkon, rökt
- champinjon
- palsternacka
- morot
- kinakål
- purjolök
- salladslök (färsk)
- gullök
- vitlök
- ingefära
- citron
- apelsin
- lime
- hallon
- örter (färska): koriander
- lättmjölksdryck, laktosfri
- laktosfritt vispgrädde
- laktosfri färsk ost, viola
- laktosfri gräddfil 10 %
- laktosfritt smör, normalsaltat
- mustaleima emmentalost
- panko ströbröd
- kokosmjölk
- kokosflingor
- Agar Agar-pulver
- gelatinblad
- vetemjöl, halvgrovt
- bakpulver
- majsstärkelse
- gochujang (koreansk chilipasta)
- mandlar, hela skalade
- valnöt
- rödvinsvinäger
- vitvinsvinäger
- risvinäger
- rypsolja
- sesamolja
- socker, fin
- syltsocker
- florsocker
- honung
- tomatpuré
- jäst (torr)
- ägg
- hönsbuljong
- grönsaksbuljong
- vaniljstång
- havssalt, fint
- lagerblad
- svartpeppar, hel
- vitpeppar, hel
- jasminris
- risnudlar
- sesamfrön
- kondenserad mjölk
- tortilla plättar 8”
- choklad, Valrhona Manjari 64 %
Kryddor får man ta med, om man tar så mycket att alla kan använda dem.
Tävlingsuppgiften kan eventuellt förändras 30 %, det meddelas åt de tävlande när tävlingstiden startar.
Praktiska råd
Vad den tävlande ska ta med sig till tävlingsplatsen.
De tävlande får ta med sig egna småverktyg. Det är förbjudet att ta med egna eldrivna redskap; termometer, glassmaskin, elvisp, stavmixer, våg och klockor tillåts.
Fritöser används inte, och fritering i kastrull är inte heller tillåtet.
Telefonerna samlas in av följeslagarna för tävlingstiden. Under tävlingens gång får den tävlande använda de läroböcker som används vid den egna läroanstalten samt andra skriftliga material.
De tävlandes arbetsdräkter är sponsorerade av Image Wear och den tävlande ska ha egna rena arbetsskor. Vi förväntar oss att ansiktspiercingar avlägsnas innan tävlingen börjar.
Ett fotoförsett identitetsbevis ska tas med och förevisas i början av tävlingen. Pennor och papper ska tas med för anteckningar i de skriftliga uppgifterna.
Hållbar utveckling
Föremål för bedömning i finalen är ekonomisk lönsamhet, agerande i situationer som förändras, samarbete, verksamhet i enlighet med ansvarsfull och hållbar utveckling samt egenkontroll.
Tävlingsuppgifterna uppgörs så att de ska kräva kunnande i hållbar utveckling. De tävlande visar sitt kunnande i hållbar utveckling med sina egna val och sin förmåga att hantera råvaror.
Företagsamhet
I bedömningen av produkternas tillredning betonas maträtternas smak och de tävlandes kreativitet, undvikande av spill, företagsamhet, hälsosamhet och säkerhet och principerna för hållbar utveckling.
När portionerna tillreds betonas att råvarorna ska utnyttjas mångsidigt. Tidtabellen för tävlingen uppmuntrar till en professionell arbetstakt.
Arbetssäkerhet
Branschens och evenemangsplatsens allmänna säkerhetsanvisningar ska iakttas och i arbetet ska man självmant och ansvarsfullt beakta säkerheten för sig själv, medlemmarna i arbetsgemenskapen och kunderna.
Grenfunktionärerna och de tävlande ska på eget initiativ identifiera och meddela om faror och risker som de observerat.
Ergonomin har beaktats i kökets utrustning och material.
Arbetssäkerheten har beaktats så att guidning i användning av maskiner och apparater genomförs den första dagen.
I samband med guidningen beaktas hur man rätt ska utnyttja och använda skyddsutrustning. Till exempel i köksarbete ska man ha godkända lämpliga skyddskläder.
Om en tävlande äventyrar sin egen eller andras säkerhet, kan tävlingsprestationen avbrytas.
Uppgiftens moduler och bedömningskriterier
Modul 1/Tillredning av snabbmatsportioner för fyra (4) personer
Uppgift
Tidtabell: Tisdag 6.5.2025 kl. 8-12 (4h)
Maxpoäng: 50 poäng
Tillsammans med ert par håller ni på att grunda en snabbmatsrestaurang på en plats, som har en pizzeria och en hamburgerrestaurang nära intill. Hesburger blir intresserad av er affärsplats och idé så mycket att man erbjuder er en möjlighet att samarbeta. För att er affärsidé skulle vara fungerande och ni kan skilja ur från era konkurrenter intill ska ni tillverka en annorlunda produkt än vad konkurrenterna har.
Ni har i uppgift att för Hesburger utveckla en ny produkt av de råvaror som getts. Produkten ska avvika från konkurrerande snabbmatsrestauranger.
Tävlingsparen ska tillreda snabbmatsportioner för fyra (4) personer.
Modul 2/Tillredning av efterrättsportioner för fyra (4) personer
Uppgift
Tidtabell: Onsdag 7.5.2025 kl. 8-12 (4 h)
Maxpoäng: 40 poäng
De tävlande ska av de råvaror som getts tillreda en efterrätt som passar till huvudrätten för fyra (4) personer.
Modul 3/Identifieringsuppgift och skriftlig uppgift
Uppgift
Tidtabell: Torsdag 8.5.2025 kl. 8-10 (2h)
Maxpoäng: 10 poäng
Identifiering av råvaror samt planering av ett recept
Skriv ett recept som kan förverkligas, och där du använder så många som möjligt av de råvaror som du just identifierat, understrecka i receptet de råvaror som du nyss identifierat. Berätta också, hur maträtten tillreds och hitta på ett namn för den. I råvarorna behöver mängder inte nämnas.
Förutom de råvaror som du identifierat får du använda följande baslivsmedel:
- vatten
- grönsaker och rotfrukter
- frukter och bär
- potatis
- pasta, mjöl
- mjölk, surmjölk, yoghurt
- ost
- fisk, ägg, kött
- olja, fetter
- nötter, frön
- socker, honung, kryddor, torrjäst